Six Bar terug van weggeweest dankzij Klein Kromhof Houtvezels

Dat paardensport en show hand in hand gaat zal blijken op vrijdagavond 18 mei. Het Six Bar springen dat in 2016 op Outdoor Wierden werd geintroduceerd, staat weer op het programma dankzij sponsor Klein Kromhof Houtvezels.

Paard en ruiter zullen steeds hogere stijlsprongen springen. Wie een foutje maakt, ligt uit de strijd. Een spannende afvalrace, waarin het vermogen, de voorzichtigheid en de concentratie van het paard worden getest. Twee jaar geleden won Doron Kuipers met Baileys over een hoogte van twee meter! Aanmelden kan bij Maartje: info@maartjelanooy.nl.

Aansluitend aan het Six Bar springen is het Wierdense Ruiterbal!

 

Klein Kromhof Houtvezels produceert en levert kwalitatieve en hoogwaardige houtvezelproducten die geschikt zijn als bodembedekker voor uw dieren. Voor de agrarische en industriële sector, veeteelt en ook voor particulieren. De producten zijn in verschillende zeeffracties verkrijgbaar, op voorraad leverbaar en dankzij onze eigen transportservice snel in huis. Klik hier voor meer info

Jos Brinkman: 'Als hoofdparcoursbouwer bepaal je zelf het spel'

Jos Brinkman tijdens Outdoor Wierden 2017. Foto FotoTrailer
Jos Brinkman tijdens Outdoor Wierden 2017. Foto FotoTrailer

 

Jos Brinkman is dit jaar hoofdparcoursbouwer van Outdoor Wierden, maar nieuw zal zijn gezicht niet zijn tijdens deze internationale springweek (16 t/m 19 mei) in Wierden. Tot vorig jaar was hij de rechterhand van Marinus Vos, die een dubbelfunctie vervulde als wedstrijdleider en parcoursbouwer.

 

 

Jos, als je aan Outdoor Wierden en het Dutch Youngster Festival denkt, wat komt er het eerst in je op en hoe lang ben je al bij deze concoursen op Manege De Vossenbos betrokken?

 

Outdoor Wierden is een internationaal concours, het is natuurlijk altijd mooi om dat te mogen bouwen. Ik ben al tweemaal eerder hoofdparcoursbouwer geweest als invaller, maar dit is de eerste keer dat ik echt gevraagd word voor hoofdparcoursbouwer. Zelf bouw ik bij de senioren, de eerste week. Mijn collega Marinus Vos bouwt het Dutch Youngster Festival van 30 mei tot en met 2 juni, het jeugdconcours. Ik ben denk ik al 25 tot 30 jaar betrokken bij deze concoursen. 

 

Van assistent naar hoofdparcoursbouwer. Wat verandert er voor jou (en de deelnemers)?

 

Nu bepaal ik zelf de lijnen en natuurlijk het spel. Ook heb ik wat meer de verantwoordelijkheid.  Iedere parcoursbouwer heeft zijn eigen stijl en ik dus ook, daarom zullen de parcoursen wel wat anders worden gebouwd dan hiervoor.

 

Wat is het lastigste om te bouwen? Een CSI2* wedstrijd met veel niveauverschil van lokale ruiters tot en met olympische deelnemers of een jeugdconcours?

 

Een CSI2* wedstrijd is moeilijker volgens mij. Dit komt inderdaad door het grote niveauverschil. Er zijn ruiters die het voor hun plezier doen en voor het eerst meedoen aan deze wedstrijd en er zijn topruiters zoals Jeroen Dubbeldam. Dit is wel moeilijk, de parcoursen moeten wel toegankelijk zijn voor beide. En de jeugd komt in principe allemaal voor dezelfde selectie, ook zitten de meeste allemaal wel een beetje op hetzelfde niveau. 

 

Tegenwoordig zijn er steeds meer ruiters en paarden die een Grote Prijs kunnen springen. Wat doe je om te voorkomen dat er 20 in de barrage verschijnen van de Grote Prijs. Bouw je liever wat hoger en breder of ben je een voorstander van een scherpe maximaal toegestane tijd?

 

Eigenlijk ben ik een voorstander van alle drie. Je wilt goed aan de maat bouwen, de hoogte die staat voorgeschreven wil je toch wel hanteren want dat verwachten de ruiters ook. Zelf bouw ik graag wat delicater, ook qua materiaal. Ik probeer ook veel variatie aan te brengen in het parcours. En de tijd is daarbij natuurlijk ook een grote rol en die zal dan ook wel scherp staan. 

 

Wanneer is een evenement geslaagd voor jou als parcoursbouwer?

 

Een evenement is voor mij geslaagd als we mooie sport hebben gehad, als de ruiters tevreden zijn en als we weinig uitbellers hebben gehad. Iedereen komt om te rijden en niet om uitgebeld te worden. Daarom vind ik het ook erg belangrijk dat iedereen tevreden is en lekker heeft gereden. Het mooiste is dat er zoveel mogelijk ruiters kunnen finishen op een nette en correcte manier en dat iedereen met een fijn gevoel weer naar huis gaat.

 

Interview door Belinda de Graaf

 

Perfecte bodem dankzij Hem Groep

De bodem tijdens Outdoor Wierden, Dutch Youngster Festival en Indoor Wierden zal er vanaf nu perfect bijliggen. Het slepen zal verzorgd worden door Hem Groep uit het Overijsselse Radewijk.

 

Een goed geëgaliseerde bodem is van groot belang tijdens (inter)nationale springsport en daarvoor heb je het juiste materiaal en kennis voor nodig. Hem Groep is een expert hierin.

 

Hem Groep is gespecialiseerd in het aanleggen, verbeteren en de onderhoud van bodems in rijbanen. Tevens richten ze zich op machinehandel, draglineschotten en machineverhuur. 

 

Bekijk hier de website

Dutch Youngster Festival opgenomen in Youth FEI Nations Cup

Glock's Debalia, het paard van Gerco Schröder die in 2017 de Grote Prijs van Outdoor Wierden won, krijgt een tractatie. Foto FotoTrailer
Glock's Debalia, het paard van Gerco Schröder die in 2017 de Grote Prijs van Outdoor Wierden won, krijgt een tractatie. Foto FotoTrailer

Het Dutch Youngster Festival, het enige jeugdconcours in Nederland met landenwedstrijden, is door de FEI opgenomen in de officiële Youth FEI Nations Cup reeks. Het jeugdconcours in Wierden voor pony’s, Children, Junioren en Young Riders is elk jaar opnieuw een graadmeter voor het Europees kampioenschap springen jeugd en vindt dit jaar plaats van 30 mei tot en met 2 juni.

 

Het Dutch Youngster Festival is al jaren één van de belangrijkste jeugdconcoursen van Europa en behoudt die status met de toetreding tot de prestigieuze Youth FEI Nations Cup. De finale hiervan zal rond december plaatsvinden op een nog nader te bepalen evenement. Europese landen zullen de beste jonge talenten opstellen voor de landenwedstrijden.

 

Outdoor Wierden

Het internationaal springen in Wierden begint echter al op woensdag 16 mei met de openingsdag van Outdoor Wierden, het internationaal springconcours op CSI1* en CSI2* niveau. “Een week eerder dan gewend, op aanvraag van ruiters. Anders zaten we in hetzelfde weekend als diverse andere internationale springevenementen”, vertelt wedstrijdleider Marinus Vos. Dat de ruiters boven alles centraal gesteld worden in Wierden kenmerkt deze uitspraak.

 

Drie rankingproeven

Om springruiters vanuit heel Europa en zelfs daarbuiten naar het Twentse concours te trekken, heeft Outdoor Wierden opnieuw drie Longines rankingproeven op de agenda gezet. Kortom, rubrieken met een hoge prijzenpot en plaatsingspunten om te klimmen op de wereldranking. De winnaar van de Grote Prijs op zaterdag 19 mei zal met een gloednieuwe Ford Fiesta de piste uitrijden, net als Gerco Schröder vorig jaar na zijn winnende rit op Glock’s Debalia.

 

Landelijk springen en dressuur

In de week tussen Outdoor Wierden en Dutch Youngster Festival biedt Manege de Vossenbos landelijke ruiters de gelegenheid om te komen springen op dinsdag 22 mei. Op woensdag 23 mei is er oefenspringen voor ponyruiters. Van donderdag 24 tot en met zaterdag 26 mei wordt de Dressuur Challenge klasse B tot en met ZZ-Licht georganiseerd.

 

Rabobank Clubactie: Stem jij op De Eschruiters Wierden?

Ben jij klant van de Rabobank en trouwe bezoeker/volger van alle evenementen op De Vossenbos in Wierden? Stem dan op de Eschruiters in Wierden via de Rabo Clubkas Campagne 2018.

 

Rabobank steunt met de Rabobank Clubkas Campagne de verenigingen en stichtingen in jouw regio. Elk jaar stelt de Rabobank hiervoor een bedrag beschikbaar. Dit bedrag wordt verdeeld over de verenigingen en stichtingen die meedoen. Ga jij ook voor De Eschruiters?

 

Je brengt je stem uit in een beveiligde digitale omgeving. Je hebt een stemcode ontvangen waarmee je in deze omgeving kunt inloggen

 

Je kan hier stemmen

 

Heb jij de internationale springconcoursen alweer in de agenda gezet?

Outdoor Wierden 2018 - 16 t/m 19 mei

Dutch Youngster Festival 2018 - 30 mei t/m 2 juni

Indoor Wierden 2018 - 7 t/m 11 november

 

 

 

‘Next generation’ aan zet op Dutch Youngster Festival

Het internationaal jeugdconcours Dutch Youngster Festival was die van de ‘next generation’. In de afsluitende Grote Prijs voor junioren op 1.45m niveau waren het de kinderen van internationale ruiters die de dienst uitmaakten. Harry Charles, zoon van olympisch springruiter Peter Charles uit Engeland, won met Vivaldi du Dom (v. Casall).

Harry Charles & Vivaldi du Dom. Foto FotoTrailer
Harry Charles & Vivaldi du Dom. Foto FotoTrailer

Op de nummer vijf na bestond de gehele top-8 uit jeugdruiters met een ouder die op topniveau heeft gesprongen: Calvin Böckmann (2e), Thibault Philippaerts (3e), Niels Kersten (4e), Jack Whitaker (6e), Thibeau Spits (7e) en Max Haunhorst (8e). “Dat vind ik misschien wel het mooiste aan Dutch Youngster Festival”, vertelt parcoursbouwer Marinus Vos. “Dat die kinderen hier allemaal rijden. We hebben de top van de jeugd in huis gehad, al is dat niet helemaal vreemd. Wierden is één van de drie kwalificatiemomenten voor het EK.”

 

Niveau gigantisch hoog 

Marinus Vos ‘kneep ‘m wel even’ toen vandaag halverwege de Grote Prijs voor junioren alleen Niels Kersten op Can Win (v. Canabis Z) foutloos reed, maar er kwamen toch nog twaalf barrageklanten. “De jury had de maximaal toegestane tijd erg krap gezet, maar je zag dat de topruiters met toppaarden daar prima mee uit de voeten konden. Het niveau was gigantisch hoog. Niet meer te vergelijken met tien jaar terug. Toen bouwde ik de parcoursen wel 10 tot 15 centimeter lager. De sport heeft zich goed ontwikkeld en de kinderen van topruiters pik je er zo tussenuit.”

 

Ierse pony's top 

Nadat Ierland de landenwedstrijd pony’s won (waarbij Nederland tweede werd), werd de Grote Prijs voor pony’s ook door de Ieren gedomineerd. Ciaran Nallon, Abbie Sweetnam en Charlotte Houston bezetten de eerste, tweede en vierde plaats. Elize van de Mheen was de beste Nederlandse op de vijfde plek. De succesvolle Oliver Fletcher uit Engeland won de Grote Prijs voor Children. Cejay Joosten uit Zevenaar werd hier zesde met Sagnol. In de bijrubrieken op zaterdag waren er oranje zeges door Lars Kersten op 1.35/1.40m niveau en Lily Engelsman op 1.25m niveau.

 

Niels Kersten en Can Win werden 4e in de GP voor Junioren. Foto FotoTrailer
Niels Kersten en Can Win werden 4e in de GP voor Junioren. Foto FotoTrailer

Hectische weken

Na twee weken internationale springsport in Wierden kan het team nu uitblazen. “Ja, het was hectisch. Die enorme grote deelname vergt extra veel organisatie. Een extra arena, langere rubrieken. Noem maar op. Alle Lichte Tour rubrieken zouden naar het tweede terrein gaan, maar de ruiters hadden aangegeven dat ze ook graag een keer op het hoofdterrein wilden starten. Daar hebben we gehoor aangegeven. Het werd een dag van 7.00 uur tot 21.00 uur, maar niemand vond het een probleem”, vertelt Marinus Vos.

 

“Al met al was het her en der improviseren, ook vanwege de regen. Vrijdagochtend stond het terrein blank door de stortregen, maar met een uur pauze tussendoor was de bodem te doen. Gelukkig dat we de bodem gerenoveerd hadden, anders hadden we een veel groter probleem gehad. We zijn blij dat ruiters en ouders heel coulant omgingen met de omstandigheden en hebben veel positieve reacties mogen ontvangen.”

 

 

Auteur: Wendy Scholten 

Harry Charles gives masterclass in Junior Grand Prix

Harry Charles, son of Olympic rider Peter Charles, was the big star in the Flybusters Junior Grand Prix at 1.45m level. Calvin Böckmann, Thibault Philippaerts and Niels Kersten followed as 2nd, 3rd and 4th. They all have parents who have jumped at international level, just like the no. 6th, 7th and 8th!!!

 

Calvin Böckmann (son of successful eventing riders Roger Böckmann and Simone Richter) won the 2nd prize with Carvella Z (Caretano Z). Number three,Thibault Philippaerts (son of Olympic rider Ludo Philippaerts) rode D Cancarra A.C. (Contefino). Best Dutch rider Niels Kersten (son of GP rider Pieter Kersten) became 4th with Can Win (Canabis Z).

 

The only girl in the prize ceremony was Olivia Diaz Banon from Spain on the 5th place. Jack Whitaker (son of Olympic rider Michael Whitaker) finished 6th with Valentin R (Heartbreaker). Thibeau Spits (son of GP rider Patrik Spits) became 7th, followed by Max Hainhorst (son of GP rider Martin Haunhorst).

 

Click here for the results

After Nations Cup victory also Irish victory in pony Grand Prix

Ciaran Nallon with Rexter d'Or winning the pony GP. Photo FotoTrailer
Ciaran Nallon with Rexter d'Or winning the pony GP. Photo FotoTrailer

What a week for the Irish pony sport! After the victory in the Nations Cup yesterday, Ciaran Nallon from Ireland won the pony Grand Prix. He won with Rexter d'Or. Runner-up was the Irish Abbie Sweetnam with Dynamite Spartacus and 4th Charlotte Houston.

 

In the jump-off with 13 ponies only three jumped another clear round. Third became the Swedish Ingrid Ravik with Attyrory Bye Bye Love. Charlotte Houston (IRL) and Elize van de Mheen (NED) finished 4th and 5th with one fault.

 

Click here for the Grand Prix results 

 

After her 2nd place in the Grand Prix, Abbie Sweetnam won the Small Tour ponies with Perseus Spartacus. Photo FotoTrailer
After her 2nd place in the Grand Prix, Abbie Sweetnam won the Small Tour ponies with Perseus Spartacus. Photo FotoTrailer

One thing was for sure Abbie Sweetnam was not ready yet. After her 2nd place in the Grand Prix, she won the Small Tour ponies with Perseus Spartacus. Her team mate Tom Wachmann became 3rd with Blessington Grange Mist, after Pia Alfert from Germany on Harry. Best Dutch rider was Job Rothstegge on Chermette (Douglas).

 

 

Click here for the Small Tour results

AB Oost Asbestsanering Prize for Lars Kersten

Lars Kersten and Dora de Ness. Photo FotoTrailer
Lars Kersten and Dora de Ness. Photo FotoTrailer

At the 4th and last day of Dutch Youngster Festival 2017, Lars Kersten won the Small Tour for Juniors and Young Riders at 1.35/1.40m level. In this AB Oost Astbestsanering Prize he was unbeatable with Dora de Ness (Nabab de Reve).

 

The 2nd prize went to Axelina Pettersson Häggström from Sweden on Boyzon St.Tropez, followed by Thibault Philippaerts, Hessel Hoekstra and Simon Morssinkhof.

 

Click here for the results

Fletcher wins Children GP, Engelsman other Children class

Oliver Fletcher and Dahar (Quasimodo van de Molendreef)
Oliver Fletcher and Dahar (Quasimodo van de Molendreef)

Oliver Fletcher is a name to remember! The British rider was very successful at the Dutch Youngster Festival 2017. Today he won the Children Grand Prix at 1.30m level with Dahar (Quasimodo van de Molendreef x Voltaire). 

 

Runner-up was Lilli Collee from Germany with Barry Brown Escaille (Kashmir van 't Schuttershof), followed by the British Holly Truelove with Golly Girl. Best Dutch rider was Cejay Joosten on place 6 with Sagnol (Silvano).

 

Click here for the results

Lily Engelsman with Rusedski II. Photo FotoTrailer
Lily Engelsman with Rusedski II. Photo FotoTrailer

Winner of the 1.25m Small Tour Children was Lily Engelsman with Rusedski II (Darco), followed by Grand Prix winner Oliver Fletcher on Little Business. The 3rd prize went to Lena Binder with Imany van de Middelstede.

 

Click here for the results

Bondcoach Edwin Hoogenraat: ‘Nu nog slimmere wendingen rijden’

De Nederlandse ponyruiters zijn op de goede weg richting het Europees kampioenschap. Vanochtend in alle vroegte wonnen ze in de stromende regen de tweede prijs in de landenwedstrijd in Wierden. Ierland won met slechts vier strafpunten met slechts drie ruiters in het team. Het had een barrage kunnen worden als het oranje team binnen de toegestane tijd was gebleven. Derde werd Frankrijk.

Charlotte Kuijpers (2 en 0 strafpunten), Julia Engelsman (5 en 1), Pam Nieuwenhuis (4 en 1) en Elize van de Mheen (0 en 0) reden stuk voor stuk sterk en finishten uiteindelijk op zeven strafpunten in totaal. “Het waren allemaal heel ontspannen ritten, waarbij ze makkelijk controle konden houden, maar nu nog slimmere wendingen maken. Dan heb ik het op de rit. Dat is echt een aandachtspunt voor mij tijdens de komende trainingen. De focus lag tot nu toe nu op controle. De volgende stap is het wegwerken van de tijdfouten. Wat ik zag geeft een heel fijn gevoel. Nu zorgen dat ik het spul scherper maak”, vertelt bondscoach Edwin Hoogenraat (foto), die regelmatig met de Nederlandse ponytop aan het werk gaat.

 

Tot nu waren de ponyruiters in elke landenwedstrijd van dit seizoen nog geplaatst. “Het is een heel goed jaar, al had ik vorig jaar al wel eerder het EK-team in mijn hoofd. Ditzelfde ponyteam gaat samen met ponyamazone Elike Morsink volgende week mee naar Hagen en als extra neem ik Kim Jacobs en Mart IJland mee. Als Hagen geweest is, maak ik mijn EK team bekend.”

 

Children team laatste

Ondank de vele regen tot halverwege de dag verliep ook dag drie van het Dutch Youngster Festival vlekkeloos. Het Nederlands team in de landenwedstrijd voor Children had minder geluk en finishte als zevende en laatste. Frankrijk won hier, terwijl Italië en België de tweede plaats deelden.

 

Een andere hoogtepunt, de Roelofsen Horse Trucks Grote Prijs voor Young Riders op 1.45m niveau, werd gewonnen door Thibault Lacrevaz uit Frankrijk met Tom d’Ruffosse. Van de 51 deelnemers drongen er zeven door tot de barrage, waarin de Kars Bonhof als zesde finishte met Zentos (v. Zento). Een Nederlandse overwinning kwam eerder op de dag van Hessel Hoekstra met Chiricco (v. Chin Chin) in de Juniors Small Tour op 1.35m niveau.

 

Morgen, zaterdag, worden de laatste zes internationale rubrieken verreden, waaronder de Grote Prijzen voor de pony’s, Children en junioren.

 

Auteur: Wendy Scholten 

Thibault Lacrevaz wins Roelofsen Horse Trucks GP for Young Riders

The France riders are very strong at the Dutch Youngster Festival. This evening Thibault Lacrevaz won the Roelofsen Horse Trucks Grand Prix for Young Riders at 1.45m level with Tom d'Ruffosse (Oncle Pol).

 

Only 7 out of 51 competitors jumped clear in this Grand Prix and came back for the jump-off. Runner-up was Neal Vanderwegen (BEL) with Isidor J.H.Z., followed by Emilie Paillot (SUI) with Caja (Cornet Obolensky). Best Dutch rider was Kars Bonhof on place 6 with Zentos (Zento).

 

Click here for the results

Nations Cup Children won by France

Victory for France in the Nations Cup Children at DYF 2017. Photo FotoTrailer
Victory for France in the Nations Cup Children at DYF 2017. Photo FotoTrailer

After gold for the Dutch Young Riders, the silver position for the ponies and bronze for the juniors, there was no success in the Nations Cup for Children. The Dutch team finished 7th and last. France won the competition. Italy and Belgium shared 2nd place.

Victories on B arena for Hoekstra, Wachman, Reinacher and Arvidsson

Today we had four international classes at Arena B with victories for Hessel Hoekstra, Max Wachmann, Lucas Arvidsson and Julius Reinacher.

 

Click here for the results

Fraser Reed wins 1.30m pony Big Tour

Fraser Reed on Harry, winning the 1.30m pony class. Photo FotoTrailer
Fraser Reed on Harry, winning the 1.30m pony class. Photo FotoTrailer

Great performance for Fraser Reed from Great Britain in the Dutch Youngster Festival Prize for ponies at 1.30m level. Fraser Reed cleared the 1st round of the Nations Cup course in the fastest time.

 

Only 3 of the 30 riders jumped clear in the rain.  Abbie Sweetnam, part of the winning Irish team, became 2nd with her other pony Perseus Spartacus. 

 

For The Netherlands Enrico van Manen, Elike Morsink and Mart IJland achieved the 3, 4th and 5th prize.

 

Click here for the results

Ireland wins Nations Cup ponies, The Netherlands runner-up

With only three riders in their team, Ireland won the Nations Cup ponies in wet, wet, wet Wierden! The Dutch team became 2nd, followed by France.

 

Ireland finished with 4 points. The Netherlands, who had a  little problem with the time limit, finished with 7 points. The ponies jumped very convincing on the soaked footing.

 

We saw beautiful double clear rounds from Charlotte Houston, Abbie Sweetnam, Elize van de Mheen, Mandy Mendes Costa, Valentine Delaveau and Gilles Nuytens.

Topprestaties door Nederlandse jeugd in landenwedstrijd

Het is de Young Riders gelukt om net als vorig jaar op het Dutch Youngster Festival in Wierden de landenwedstrijd te winnen, nadat de junioren al een derde plaats hadden behaald. Bondscoach Luc Steeghs koerst met een goed gevoel verder richting de Europese kampioenschappen.

 

Het EK team bij de Young Riders tekent zich al scherp af na de uitstekende omlopen door Kim Hoogenraat, Lisa Nooren en Jens van Grunsven vanmiddag. “En dan hebben we natuurlijk nog Sanne Thijssen”, vult Luc Steeghs aan.

 

Toch nog tweede manche
Bij de junioren zal er wat meer gepuzzeld moeten worden. De top-4 van het NK junioren kwam in de pittige landenwedstrijd op 1.40m niveau van start en viel bijna buiten de tweede manche. “Er mochten zes landen terugkomen en wij stonden met 12 strafpunten achtste, maar hadden het geluk dat we als thuisland de tweede omloop mochten rijden”, vertelt Steeghs.

 

Rowen van de Mheen, die al veel ervaring bij de pony’s op deed, reed met Q Verdi geroutineerd en dubbel foutloos rond. Carel van Donderen van Laurie Touw maakte halverwege het parcours drie foutjes en Niels Kersten belandde na een weigering van Can Win zelfs op de grond. De foutloze rit van Nederlands kampioen Sven Peters met Channel kwam nog goed van pas. “Laurie en Niels herpakten zich in de tweede ronde en zo stegen we toch nog naar de derde plek.”

Pas in de tweede landenwedstrijd was het echt vuurwerk. Nederlands kampioen Young Riders Kim Hoogenraat liet als eerste starter direct zien hoe je foutloos moest rijden in dit 1.45m traject en herhaalde dat in de tweede manche opnieuw met Caesar. Lisa Nooren gaf eveneens een foutloze show weg met Hocus Pocus de Muze. Thomas Arendsen Raedt had pech in de laatste lijn met Why Not. “Iets groot op het water en direct daarna een foutje op de laatste steil”, vertelt Luc Steeghs. Met een nulrit van Jens van Grunsven op Cika konden de acht strafpunten van Thomas weggestreept worden.

 

Spanning tot eind 

De wedstrijd bleef spannend tot het eind. Derde ruiter Thomas Arendsen Raedt kon zijn team al laten winnen met één fout, maar het werden er twee. De druk lag bij laatste ruiter Jens van Grunsven, die zich één balkje kon permitteren. Die viel ook, op de laatste delicate steilsprong, maar dat maakte voor het klassement niet uit. Nederland wint, voor Italië en Duitsland.

 

“Wat waren ze goed”, blikt Luc Steeghs terug op het winnende team. “Kim reed ongelooflijk. Lisa had op het juiste moment de juiste focus met dit paard, dat inviel voor haar hengst. Thomas had wat pech in de tweede ronde en Jens bleef koel doorrijden. Ik ben er blij mee.”

Kim Hoogenraat is ook tevreden. “Ceasar is super in vorm, al sinds het NK in Mierlo. Toen Luc me vroeg of ik als eerste van start wilde, zei ik: ‘Is goed, als we maar niet als eerste moeten als land’. En ja hoor. Ik dacht echt: Dat is niks voor mij. Ik wil er altijd graag een paar ruiters kijken, maar misschien is het alleen maar goed dat ik niemand zag. Na mij werden echt veel fouten gemaakt, dan ga je daar misschien aan denken.”

 

Voor Kim lijkt deelname aan het EK een feit na haar Nederlandse titel en constante prestaties sindsdien. “Ik denk dat ik mezelf wel redelijk goed heb laten zien”, is ze bescheiden. “Je traint er wel het hele jaar voor. Het is m’n laatste Young Riders jaar, dus ik hoop dat we in vorm blijven tot en met het EK.”

 

Het Dutch Youngster Festival heeft nog twee landenwedstrijden op het programma: die voor pony’s en Children op vrijdag. Verder worden er op vrijdag en zaterdag alle Grote Prijzen verreden. De toegang is elke dag gratis.

 

Auteur: Wendy Scholten
Foto's: FotoTrailer 

Thibault Lacrevaz best individuel Young Rider

Best Young Rider in the 1.45m Dutch Youngster Festival Prize, an against the clock over the 1st course of the Nations Cup, was Thibault Lacrevaz (photo) from France with Vincy De Beau Presage (Quincy).

 

The 2nd prize went to Aurélie  Rytz (SUI) with Carlo Magno LS (Carthago). Dutch rider Kars Bonhof achieved the 3rd prize with Zentos (Zento), followed by Justine Tebbel (GER) and Damien de Chambord (FR).

 

Click here for the results

Home victory in Nations Cup Young Riders

New bikes and a proud chef d'equipe Luc Steeghs for Kim Hoogenraat, Lisa Nooren, Thomas Arendsen Raedt and Jens van Grunsven. Photo FotoTrailer
New bikes and a proud chef d'equipe Luc Steeghs for Kim Hoogenraat, Lisa Nooren, Thomas Arendsen Raedt and Jens van Grunsven. Photo FotoTrailer

What a great achievement in the Nations Cup for Young Riders today. The Dutch team won, Italy became 2nd and Germany 3rd.  No one else than Dutch champion Kim Hoogenraat en Lisa Nooren jumped clear  in both rounds at 1.45m level.  Jens van Grunsven and Cika only had one  fault, while Thomas Arendsen Raedt with Why Not finished with 8/8.

 

Italy is doing a great job. After the recent victory in the FEI Nations Cup at CSIO Rome at 1.60m level, now the young riders performed very promising. They became 2nd with amazing rounds with only one time penalty in the first round by Alessandra Fuzzi and Michele Previtali.

 

The German team won the 3rd prize.

Nuytens, Thijssen and Hoekstra in top three junior class

Winner Gilles Nuytens and Jade S (Diarado). Photo FotoTrailer
Winner Gilles Nuytens and Jade S (Diarado). Photo FotoTrailer

Mel Thijssen, the younger sister of Sanne Thijssen, is fast... Very fast! But Gilles Nuytens is even faster. He won the 1.40m Dutch Youngster Festival Prize for junior riders who were not in the team of want to ride a 2nd horse. They rode the same course as the Nations Cup riders, but than against the clock.

 

Gilles Nuytens finished in 64.65 seconds. Mel Thijssen with Ambler Gambler (Colander) in 64.95 seconds. Hessel Hoekstra stopped the clock in 66.02 seconds with Qstar (Quasimodo Z). Thibault Phillippaerts and Jodie Hall McAteer became 4th and 5th, followd by the Dutch Bas Moerings.

 

Click here for the results

 

British victory in Nations Cup juniors

The team of Great-Britain is winner of the FEI Nations Cup for junior riders in Wierden. Belgium finished 2nd. The Netherlands and Germany shared the 3rd position.

 

The last rounds were very exciting with Belgium on pole position. If the last British rider Harry Charles had one pole down, a jump-off between Belgium and Great-Britain followed. But Harry stayed cool and finished the job. Congratulations to Harry and his team members Jodie Hall McAteer, William Fletcher and Jack Whitaker, who finished the game with 4 penalty points.

 

Belgium became 2nd with 8 points. Thibeau Spits and Simon Morssinkhof both jumped double clear. The others, Claire Putters and Arnaut Gaublomme both had one down in both rounds.

 

For The Netherlands, who shared 3rd place with Germany, Rowen van de Mheen achieved the best results: two clear rounds with Q Vrdi (Quidam de Revel). Rowen's other team members are Laurie Touw, Sven Peters and Niels Kersten.

Orsolini wins 1.30m Stal Robert Vos Prize for Children

Jules Orsolini and Roxana des Etisses. Photo FotoTrailer
Jules Orsolini and Roxana des Etisses. Photo FotoTrailer

Jules Orsolini from France was the best in the Spring- en handelsstal Robert Vos Prize for Children at 1.30m level. In this Against the clock he finished with Roxana des Etisses (Quick Star) in 52.62 seconds.

 

Exactly 2 seconds later finished the British Jodie Burchmore Eames with Casti Aneira (Lupicor).Jerome Schmidt (BEL) with Etoille, Oliver Fletscher (GBR) with Dahar (Quasimodo van de Molendreef) and Sarah Schluchter (SUI) with Dubrovnik (Guepard de Brekka) closed the top-5.

 

Click here for the results

Aanpassingen door overvol Dutch Youngster Festival

Bondscoach Luc Steeghs. Foto Wendy Scholten
Bondscoach Luc Steeghs. Foto Wendy Scholten

Het Dutch Youngster Festival kraakt en piept onder het gigantische aantal jeugddeelnemers met bijna 500 pony’s en paarden, maar de organisatie loopt als vanouds geolied en heeft aanpassingen in het programma opgenomen. Zo is de landenwedstrijd voor pony’s naar vrijdag verhuisd en begint de eerste wedstrijd morgenochtend al om 7.00 uur.

 

Meewerkend

Vandaag was de aftrap van het Dutch Youngster Festival met maar liefst zeven internationale rubrieken, waarvan er drie op het terrein van de overbuurman verreden werden. “Omdat de deelnemers het liefst toch op het hoofdterrein rijden, gaan we morgen al om 7.00 uur van start. Ja, het zijn ook zoveel ruiters. Dat tekent voor het concours, iedereen rijdt er graag. Gelukkig is de organisatie en het secretariaat erg meewerkend”, vertelt Luc Steeghs, bondscoach van de Junioren, Young Riders en Children.

 

Vooraan geloot

Nederlandse overwinningen bleven vandaag uit, maar er waren wel mooie omlopen met hier en daar een volgprijs of een balkje. “De ruiters die morgen meedoen aan de landenwedstrijden voor junioren en young riders reden eigenlijk allemaal wel goed. Er hing vandaag ook niks van af. Morgen moet het gebeuren. In alle landenwedstrijden hebben we vooraan geloot, oftewel we moeten steeds als eerste of tweede van start. Dan moeten we maar zorgen dat we op die notering blijven staan”, lacht Luc Steeghs.

 

Teamleden

De landenwedstrijd voor junioren gaat om 9.15 uur van start met maar liefst 13 teams. Voor Nederland rijdt de top-4 van het NK: Sven Peters, Niels Kersten, Rowen van de Mheen en Laurie Touw. De landenwedstrijd voor young riders begint in de loop van de middag met in het oranje-team Lisa Nooren, Kim Hoogenraat, Jens van Grunsven en Thomas Arendsen Raedt.

 

Auteur: Wendy Scholten

Van der Kolk Infra Prize for pony rider Gilles Nuytens

25 out of 57 pony riders jumped clear in the last class of the openingsday: the Van der Kolk Infra Prize at 1.30m level. The very talented Gilles Nuytens from Belgium won with Nibor.

 

Best Dutch rider on the 8th place was Elize van de Mheen with Gregory (Ramzes). Runner-up and no. 3 were Allana Clutterbuck (GBR) with Sultan du Bary and Abbie Sweetnam (IRL) with Dynamite Spartacus.

 

Oliver Fletcher, winner of the Small Tour ponies, becam 4th with the NRPS mare Zodianne van de Doevenbree (Zodiak), followed by Sofia Manzetti from Italy with Rock Dee Jay (Arko III). 

 

Click here for the results

Jake Saywell rocks in 1.45m Young Riders class

Jake Saywell was the boss in the 1.45m Bouwbedrijf Hofman Prize for Young Riders. The grandson of olympic rider Mike Saywell and former student of Roelof Bril won the class with Havinia van de Roshoeve (Cicero Z x Lacantus).

 

Kars Bonhof was the best Dutch rider on the 4th place with Casinia (Calido I). Runner-up and 3rd were the German riders Lars Volmer with Maja H (Contendro I) and Justine Tebbel with Light Star (Light On). Nadja Havnegjerde from Norway finished 5th, followd by Thomas Arendsen Raedt.

 

Click here for the results

Young Rider Julius Reinacher keep Dutchies away from victory

Still no Dutch victory in the 7th class of the day for Young Riders at 1.40m level. Yo-Ann Kuipers with Red Bull (Nassau) finished in 75.86 seconds, but Julius Reinacher from Germany) was more than 7,5 seconds faster with Goodith (Grand Coeur)!

 

The 3rd prize went to Kaylee Heijnen with Fontaine Blue CKV, son of the Grand Prix stallion Zirocco Blue. Pauline Zoller (SUI) and Leonie Aitkenhead (GBR) achieved the 4th and 5th prize.

 

Click here for the results

 

1.35m Junior class won by Danish Christine Thirup Christensen

Christine Thirup Christensen and Queen Lady Z. Photo FotoTrailer
Christine Thirup Christensen and Queen Lady Z. Photo FotoTrailer

Denmark, Switzerland, Norway, Turkey and again Denmark. This is the top-5 of the 1.35m Junior class on the 1st day of the Dutch Youngster Festival. The Danish Christine Thirup Christensen was the fastest with Queen Lady Z (Quinar x Grannus). 

 

Runner-up in this Against the clock was Alexandra Amar (SUI) with Jabarivan de Maltahoeve (Toulon x Darco). Mira  Høidal became 3rd with Shelby (Stakkato x Zacharias), followed by Eylül  Karaduman (TUR) and Michelle  Lassen (DEN). Best Dutch rider on place 6 was Britt Wiefferink with Brunetti (Briar x Riccione) with one time penalty.

 

Click here for the results

Oliver Fletcher wins 1.25m pony class

Oliver Fletcher with Matchano. Photo FotoTrailer
Oliver Fletcher with Matchano. Photo FotoTrailer

The first international pony class in Wierden ended with a British victory for Oliver Fletcher with Matchano. Tom Wachman from Ireland became 2nd with Blessington Grange Mist, followed by the Dutch Britt ter Harmsel on Gieltje.

 

On the 4th and 5th place finished Erik Nordström from Sweden and Julie Thielen from Germany.

 

Click here for the results

Excellent start in Children class for Jerome Schmid

Jerome Schmidt and Etoille. Photo FotoTrailer
Jerome Schmidt and Etoille. Photo FotoTrailer

Belgian first in the 1.25m Dutch Youngster Festival Prize for Children! Jerome Schmidt won the class with Etoille, followed by Lucas Arvidsson from Sweden with Aquador (Argentinus).

 

The international delegation in Wierden is enormous. The 3rd prize went to Rocio Martinez Montfort from Spain with Cleopatra (Nagano). The 4th and 5th prize were for Klara Goess-Saurau (AUT) and Lilli Colle (GER).

 

Click here for the results

Moerings & Hall Mcateer winners of 1st DYF class 2017

Jodie Hall McAteer with Colette (Vincenzo) and Bas Moerings with Fasther (Vigo d'Arsouilles). Photo FotoTrailer
Jodie Hall McAteer with Colette (Vincenzo) and Bas Moerings with Fasther (Vigo d'Arsouilles). Photo FotoTrailer

Two winners in the IJsboerderij 'n Mors Prize this morning at the first day of the 2017 Dutch Youngster Festival! In this 1.40m Two Phases Special 34 of the 125 junior riders jumped clear. With two prize rankings Jodie Hall McAteer with Colette (Vincenzo) and Bas Moerings with Fasther (Vigo d'Arsouilles) both won a 1st prize.

 

Runners-up were Sven Peters with Chanell (Rascin) and the German Tobias Kuhlage with Coronella (Cornet Obolensky).

 

The 3rd prizes went to Simon Morssinkhof on Perigrosso (Perigueux) and William Fletcher with Glory Rose (Caretino Glory).

 

Click here for the results

Dutch Youngster Festival overspoeld door jeugdruiters

Het internationaal jeugdconcours Dutch Youngster Festival van 7 tot en met 10 juni heeft zoveel aanvragen van jonge ruiters en amazones ontvangen dat er een extra springring is aangekleed. “We hebben ruim 500 deelnemers en maar liefst 43 ingeschreven teams voor de landenwedstrijden”, vertelt secretaresse Maartje Lanooy.

“We konden twee dingen doen: Of honderd ruiters teleurstellen of opschalen. Het werd dat laatste.” De organisatie mag gebruik maken van de zandpiste van overbuurman Dierenkliniek Arthur Asveld. “Een ring van ruim 40 bij 70 meter, waar de meeste Small Tour rubrieken verreden worden”, vertelt Lanooy.

 

De populariteit van het Dutch Youngster Festival is ongekend groot. “We worden overweldigd. Het jeugdconcours bestaat al zo lang dat inmiddels de tweede generatie hier aan het rijden is. Iedereen kent het. Engeland, die al jaren geen ruiters aan de start had, komt weer met meerdere teams. Zwitserland komt nu met vier in plaats van een of twee teams. Een paar jaar geleden moesten we al van vier naar vijf dagen opschalen, maar dat mag niet meer. Vandaar de extra wedstrijdring om iedereen binnen vier dagen te kunnen laten rijden. ”

 

Het Dutch Youngster Festival begint woensdag 7 juni. Op donderdag worden de landenwedstrijden voor pony’s, junioren en young riders verreden. De hoofdnummers op vrijdag zijn de landenwedstrijd voor Children en de Grote Prijs voor young riders. Op de afsluitende zaterdag vinden de overige Grote Prijzen plaats.

 

De deelnemende landen zijn Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Engeland, Denemarken, Zweden, Noorwegen, Oostenrijk, Zwitserland, Italië en Turkije.

 

Auteur Wendy Scholten 

Finetuning net op tijd klaar door Gerco Schröder

Glock's Debalia (v. Numero Uno) wint meteen tijdens haar CSI2* Grote Prijs debuut met Gerco Schröder. Foto FotoTrailer
Glock's Debalia (v. Numero Uno) wint meteen tijdens haar CSI2* Grote Prijs debuut met Gerco Schröder. Foto FotoTrailer

De derde editie van het internationaal springconcours Outdoor Wierden werd getrakteerd op een winnende Gerco Schröder in de 1.45m Roelofsen Horse Trucks Grote Prijs. De Twentse topruiter zat daarmee Vincent Geerink in het vaarwater, die zijn allereerste Grand Prix hoopte te winnen. Het leverde Gerco een nieuwe Ford Fiesta op.

 

Na stralend mooi weer zette een hoosbui net voor aanvang van de Grote Prijs de piste volledig blank en werd de aftrap uitgesteld met driekwartier. Ondertussen werd het parcours aangepast. “De oxers minder breed en de snelheid veranderd. De ruiters mochten er tien seconden langer over doen dan op een droge bodem. We wilden geen ongelukken en die zijn ook niet gebeurd”, vertelt parcoursbouwer Marinus Vos. “Ik had nog wel een half uur willen wachten met de Grote Prijs, tot de bodem zich hersteld had maar de ruiters wilden van start.”

Dominique Roelofsen feliciteert Gerco Schröder namens Roelofsen Horse Trucks. Foto FotoTrailer
Dominique Roelofsen feliciteert Gerco Schröder namens Roelofsen Horse Trucks. Foto FotoTrailer

In het begin van de rubriek speelden de bodem sommige paarden nog parten, maar vervolgens regende het nulrondes. Achttien kwamen er terug voor de barrage. “Ik heb nog nooit zo hard gereden”, vertelt Maud Roosendaal die als eerste foutloos bleef en vierde zou worden. Haar 16-jarige Universo (v. Celano) kwam op het NK geblesseerd uit de baan en liep dit weekend pas weer zijn eerste concours.

 

Dankzij de efficiëntere sprongen van Beaumont (v. Vermont) dook Vincent Geerink net onder haar tijd, maar zag deze verbeterd worden door Gerco Schröder op de negenjarige Glock’s Debalia (v. Numero Uno). De pogingen van Michael Greeve en Willem Greve waren goed voor snellere tijden, maar wel met een foutje. Knap vijfde werd Kevin Jochems, die vorig jaar oktober na een val op de intensive care belandde met gebroken heup, been en knie.

Goede kwaliteiten

Gerco Schröder moet de nieuwe autosleutels meteen inleveren aan zijn zoontje Thomas. “Altijd mooi om een auto te winnen. Glock’s Debalia liep vandaag haar eerste tweesterren Grote Prijs, dus ik ben blij met het verloop. Het is een paard met goede kwaliteiten. Ze heeft al een aantal goede resultaten behaald. Begin dit seizoen heb ik haar in Oliva al een paar keer op snelheid gereden, maar toen was de communicatie nog niet goed genoeg. De barrage liep nu zoals gepland. De finetuning was er”, vertelt Gerco Schröder. Debalia kwam als vijfjarige in bezit van de BWG Stables en Jeroen Dubbeldam en werd een jaar later overgenomen door Gerco’s sponsors Gaston en Kathrin Glock.

 

 

“Er zit zeker nog wat meer in”, vertelt de winnaar over de snelle merrie. “Volgende week neem ik haar mee naar Cannes als tweede paard. Dat hing er vanaf hoe ze het hier zou doen. Ik ben blij dat ik hier van start ben gegaan. Het is hier mooi om te rijden en ze doen hier alles aan om elk jaar te verbeteren. Als het zo uitkomt ben ik er graag bij. We gebruiken vaak een tweesterrenconcours om de paarden te scholen, maar als het op de Grote Prijs aankomt dan komt de sportgeest naar boven. Maar ook dat moeten ze leren, snelle rondes lopen.”

 

Klik hier voor de uitslag van de Roelofsen Horse Trucks Grote Prijs

 

 

 

Foto's: FotoTrailer
Auteur: Wendy Scholten

Hoverboard voor Marie Sandell in pony GP

Marie Sandell wint de Outdoor Wierden pony Grand Prix met Orchid's Luna Star. Foto FotoTrailer
Marie Sandell wint de Outdoor Wierden pony Grand Prix met Orchid's Luna Star. Foto FotoTrailer

De in Nederland geboren, maar in Frankrijk wonende Marie Sandell gaat met een hoverboard naar huis. Ze won de 1.15m pony Grand Prix om de Outdoor Wierden Prijs met haar pony Orchid's Luna Star.

 

In de nationale ponyfinale reden zes van de negentien deelnemers foutloos en die reden met het mes tussen de tanden. Marie Sandell zette de winnende tijd neer van 29,72 seconden. Britt ter Harmsel, het hele weekend al sucesvol, werd met Gieltje E.B. tweede in 31.37 seconden. Op minimale afstand werd Job Rothstegge op Chermette derde. 

 

Lynn Grevinga, Thijmen Vos en Finn Boerekamp volgden als vierde, vijfde en zesde.

 

Klik hier voor de uitslag

CSI1* GP-winnaar Robert Vos: 'Thijmen zien winnen is mooier'

Robert Vos wint met Scotch de CSI1* GP om de NIJWA Groep Prijs. Foto FotoTrailer
Robert Vos wint met Scotch de CSI1* GP om de NIJWA Groep Prijs. Foto FotoTrailer

Wat is mooier? Zelf de eensterren Grote Prijs winnen of je zoontje het ponyspringen zien winnen? Robert Vos hoeft er geen seconde over na te denken. “De overwinning van Thijmen gisteren”, lacht de Wierdenaar. Nadat hij derde en vierde was geworden in de voorafgaande 1.30m proeven, won hij vanmiddag op Outdoor Wierden de 1.30m Nijwa Groep Grand Prix.

“Ik denk dat dit een heel goede wordt", vertelt Robert Vos over Scotch. Foto FotoTrailer
“Ik denk dat dit een heel goede wordt", vertelt Robert Vos over Scotch. Foto FotoTrailer

De toegestane tijd werd in de eensterren Grote Prijs nogal eens overschreden, maar uiteindelijk kwamen er nog elf terug voor de barrage. Albert Zoer, winnaar van de 1.45m rankingproef gisteravond, was in de winningmood en finishte met Freedom (v. Larino) in 39.44. Maar Scotch (v. Stolzenberg), die Robert Vos samen met Herman Seiger in eigendom heeft, was ook al de hele week in vorm en stopte de klok in 38.51 seconden.

 

Scotch is pas zeven jaar en heeft een speciaal plekje ingenomen in het paardenbestand van Robert Vos. “Ik denk dat dit een heel goede wordt. In Tubbergen won hij ook al. Natuurlijk verkoop ik alle paarden een keer, maar normaal gesproken houden we deze langer aan. Als hij volgend jaar acht is, kan hij een rankingproef lopen en hopelijk groeit hij nog verder door.”

 

Bjorn Egberink pakte de derde prijs met Condretto (v. Contender). Harrie Wiering stuurde Oberon (v. Olympic Fire) naar de vierde plaats, voor Micky Morssinkhof op Fabio (v. Van Gogh).

 

Robert Vos, zijdelings betrokken bij de organisatie en zoon van parcoursbouwer Marinus Vos, heeft veel enthousiaste reacties van collegaruiters opgevangen over Outdoor Wierden. “Het is hier ook een geweldig mooie ring met een goede bodem. Daar leren de paarden van. Je merkt dat ruiters daarom ook speciaal naar Wierden komen.”

 

 Klik hier voor de uitslag 

 

Auteur Wendy Scholten

Pim Mulder wint ook 1.35m Flybusters Prijs

Pim Mulder en Celine (v. Lupicor) winnen ook de 1.35m Flybusters Prijs. Foto FotoTrailer
Pim Mulder en Celine (v. Lupicor) winnen ook de 1.35m Flybusters Prijs. Foto FotoTrailer

Dat Pim Mulder en Wout-Jan van der Schans hun paarden uitstekend in vorm hebben, bewezen ze nogmaals in de 1.35m Flybuster Prijs vanochtend. Pim Mulder won zijn tweede rubriek deze week met Celine (v. Lupicor), terwijl Wout-Jan nogmaals tweede werd met Elrado (v. Eldorado van de Zeshoek).

 

Dennis van den Brink stuurde Durano V (v. Canturano) naar de derde prijs, voor James Paterson  Robinson op The Flying Fox III (v. Ultimo) en Maud Roosendaal op Fancy Roos VDL (v. Baltic VDL).

 

Klik hier voor de uitslag

Medium Tour-finalewinnaar Albert Zoer: ‘Ik lijk ze weer aan de gang te hebben’

“Het zat er aan te komen”, vertelt Albert Zoer nadat hij de 1.45m rankingproef op Outdoor Wierden won. In de Medium Tour finale om de Rabobank Noord en West Twente Prijs reed hij Gigolo (v. Cicero Z), die zijn ruiter de bevestiging gaf op de goede weg te zijn. “Afgelopen tijd was elke keer net niet. Wel goed springen, maar steeds een foutje. Vandaag klopte het weer”, vertelt Albert Zoer.

Albert Zoer en Gigolo winnen Rabobank Noord en West Twente Prijs. Foto FotoTrailer
Albert Zoer en Gigolo winnen Rabobank Noord en West Twente Prijs. Foto FotoTrailer

Lange tijd ging James Billington in de winning round voor de beste vijftien ruiters uit de eerste omloop aan de leiding met de KWPN goedgekeurde hengst Baltic VDL (v. Quaprice Bois Margot), maar Albert Zoer verjoeg hem naar de tweede plaats. Doron Kuipers, winnaar op de openingsdag, leek Zoer’s feestje te gaan verpesten met zijn nieuwe paard Theoreme Du Desir maar werd tiende met een balk. “Altijd gevaarlijk die Doron”, is Albert Zoer na afloop opgelucht.

 

“Gelukkig is Gigolo ook heel snel van zichzelf. Ik ben heel blij met de manier waarop hij springt. Van de winter heb ik veel hengstencompetities en shows gereden en heb ik twee maanden rustig aangedaan met de internationale paarden. Dan kun je toch merken dat ze er weer in moeten komen, maar nu lijk ik ze weer aan de gang te hebben. Ze beginnen weer top te springen.”

 

Zoer heeft een stel mooie concoursen op de agenda staan, zoals Outdoor Gelderland, CSI Twente, De Wolden en een viersterren in Duitsland. “Vorige week reed ik nog CSI Eindhoven, een driesterrenconcours op gras. Wierden heeft dan tweesterren. Dat scheelt een ster, maar qua parcoursen scheelt het niks. De ruiters en paarden worden steeds beter. Of je nou een twee- of een vijfsterrenconcours rijdt, het is moeilijk zat allemaal. De maximaal toegestane tijd is steeds vaker een scherprechter en de concurrentie is overal sterk.”

 

De topvijf in Medium Tour finale vanavond was een internationaal gezelschap. De voor de VDL Stud rijdende James Billington komt uit Engeland, net als de nummer drie Nigel Coupe met Golvers Hill (v. Ricardo Z). Billington’s collega Ernesto Canseco, geboren in Mexico, stuurde Davall (v. Zavall VDL) naar de vierde prijs. Lennard de Boer werd knap vijfde op Weinita (v. Ustinov), voor Sjaak Sleiderink op de KWPN-hengst Dexter R (v. Namelus R).

 

Klik hier voor de uitslag

 

Auteur: Wendy Scholten

Stal Robert Vos Prijs voor Thijmen Vos

Outdoor Wierden kan voor Robert Vos niet meer stuk. Hij zag zijn 11-jarig zoontje Thijmen de door hem gesponsorde ponyrubriek winnen. Foto FotoTrailer
Outdoor Wierden kan voor Robert Vos niet meer stuk. Hij zag zijn 11-jarig zoontje Thijmen de door hem gesponsorde ponyrubriek winnen. Foto FotoTrailer

Wat Britt ter Harmsel gisteren lukte (het winnen van de door haar ouders gesponsorde ponyrubriek), kreeg Thijmen Vos vandaag voor elkaar in de Trainings- en handelsstal Robert Vos Prijs. De pas 11-jarige ruiter uit Wierden werd bovendien ook nog zesde.

 

Thijmen Vos reed de winnende rit met zijn vosruin Flinstone en werd zesde op de schimmelmerrie My Garrybit Gil.

Thijmen Vos met zijn winnende pony Flinstone. Foto FotoTrailer
Thijmen Vos met zijn winnende pony Flinstone. Foto FotoTrailer

Finn Boerekamp pakte de tweede prijs mee op Kailey van de Beekerheide (v. Kantje's Ronaldo). Marie Sandell uit Frankrijk werd derde op Orchid's Luna Star.

 

De nummers vier en vijf waren Job Rothstegge op Chermette (v. Douglas) en Britt ter Harmsel met Enterbrook's Fury (v. Sulaatik's Fireball).

 

 

Klik hier voor de uitslag

Duitsland voorop in 1.35m Wessels Vetker Stable Prijs

Leonie Böckmann wint Wessels Vetker Stable Prijs met Label d'Amour.
Leonie Böckmann wint Wessels Vetker Stable Prijs met Label d'Amour.

Wout-Jan van der Schans zat heel dichtbij de overwinning in de Wessels Vetker Stable Prijs op 1.35m niveau met barrage, maar het was Leonie Böckmann die net iets sneller was. De Duitse amazone won met Label d'Amour (v. Landadel).

 

Wout-Jan had Elrado gezadeld, één van de veelbelovende jonge nakomelingen van Eldorado van de Zeshoek. Deborah Jackson reed Giljan van de Legeweg (v. Wandor van de Mispelaere) naar de derde prijs, voor de Duitse Zoe Osterhoff op Castella R (v. Clearway). Gert-Jan Bruggink finishte als vijfde op Bas (v. Cartano).

 

Klik hier voor de uitslag

Iris de Paauw scoort in 1.20m Bouwbedrijf Hofman Prijs

In de Bouwman Hofman Prijs op 1.20m niveau voor CSI1* deelnemers werd de barrage met 13 ruiters gewonnen door Iris de Paauw. Zij reed Eager (Douglas x Concorde).

Iris de Paauw  met Eager (Douglas) wint 1.20m Bouwbedrijf Hofman Prijs. Foto FotoTrailer
Iris de Paauw met Eager (Douglas) wint 1.20m Bouwbedrijf Hofman Prijs. Foto FotoTrailer

Ook Marcel Beukers reed voor Nederland sterk met een tweede prijs op de zevenjarige Fifty Fifty (v. Numero Uno).

 

Marie Sandell ui Frankrijk werd met Nautilius (v. Concert) derde, voor Gilbert Böckmann uit Duitsland met Loudini (v. Lintoc) en Ana Carolina Sandoval Munoz uit Equador met Quitano (v. Quirado).

 

Klik hier voor de uitslag

Julian de Boer verrast zichzelf in 1.45m Horse Service International Prijs

Geen Marc Houtzager, Wout-Jan van der Schans of Peter Charles, die al menig Grote Prijs hebben gewonnen, maar Julian de Boer die donderdagavond de 1.45m rankingproef op Outdoor Wierden won. “Als je ziet hoe simpel hij hier overheen springt, dan is Carollo zeker een paard met potententie voor meer. Alleen had ik niet verwacht dat ik hier zou winnen”, vertelt de winnaar van de Horse Service International Prijs over de achtjarige zoon van Chacco Blue.

 Julian de Boer wint met Carollo de 1.45m Horse Service International Prijs.
Julian de Boer wint met Carollo de 1.45m Horse Service International Prijs.

Hoewel Julian de Boer vorig jaar zilver won op het WK voor jonge paarden met de recent verkochte Fernando V, mag de ruiter uit Nieuwleusen een outsider genoemd worden. “Ik probeer eens in de zes weken internationaal te rijden”, vertelt Julian de Boer. “Maar ik heb op dit moment alleen Carollo van handelaar Roy Wilten die een dikke proef kan springen. Ik ben met maar twee paarden hier. Wierden is mijn vierde internationale concours dit jaar en tot nu toe zat het nog niet helemaal mee. Elke keer een pechfout in een rankingproef of Grote Prijs.”

 

Matige generale

“Gisteren ging het ook nog niet helemaal zoals het moest”, blikt Julian de Boer terug. “Carollo was wat sterk. Ik heb van bit gewisseld en heb hem iets anders gereden. Dat pakte uitstekend uit. In de eerste ronde sprong hij al fantastisch, daarom besloot ik ervoor te gaan in de barrage. Die lag ons wel. Met een paar lange lijnen, waarbij je veel kon galopperen. Daar heb ik de winst gepakt. Bij het parcourslopen dacht ik dat het een moeilijk proef was met veel gedraai, maar het liep toch wel heel mooi. Voor mezelf zou het beter zijn om vaker op dit niveau te rijden, maar je kan moeilijk een achtjarige twee keer per maand een dikke proef laten springen. Ik probeer hier en daar een nationaal 1.40m te rijden om ritme te pakken. Steeds internationaal rijden zou ook veel te duur zijn, al kan het deze week wel ruimschoots uit”, lacht hij.

 

Peter Charles en zoon 2e en 4e

Julian de Boer verdiende 6.150 euro na een spannende barrage met elf ruiters. De Brit Peter Charles werd met ABC Quantum Cruise (v. Obos Quality) tweede en zag zijn zoon Harry als vierde finishen. Daar tussenin op de derde plaats stond Sjaak Sleiderink met Dimitri (v. Up to Date). Vincent Geerink op Beaumont (v. Vermont) en Wout-Jan van der Schans met D’Angelo (v. Tangelo van de Zuuthoeve) pakten de vijfde en zesde prijs mee.

 

 Klik hier voor de uitslag

 

Auteur: Wendy Scholten

 

 

Ponyamazone Britt ter Harmsel schittert in 'eigen' Enterbrook Prijs

Wat is er nou stoerder dan de rubriek winnen die door jouw ouders gesponsord wordt? Eerste én tweede worden! Dat lukte Britt ter Harmsel in de nationale ponyrubriek op 1.10m hoogte met Enterbrook's Fury (v. Sulaatik's Fireball) en Gieltje E.B. (v. Kantje's Ronaldo).

Britt ter Harmsel werd 1e en 2e in de Enterbrook Prijs voor pony's. Foto FotoTrailer
Britt ter Harmsel werd 1e en 2e in de Enterbrook Prijs voor pony's. Foto FotoTrailer

In dit tweefasen om de Enterbrook Prijs was er ook een mooie derde prijs voor de pas 11-jarige Thijmen Vos, zoon van Robert en Annet Vos uit Wierden. Hij reed My Garrybrit Girl (v. Blue Velvet). 

 

De vanuit Frankrijk overgekomen Marie Sandell werd vierde op Orchid's Luna Star. De vijfde prijs werd gewonnen door Job Rothstegge op Chermette (v. Douglas).

 

Klik hier voor de uitslag

1.20m Scherphof Assurantiën Prijs voor Madée Schuttenbeld

De 1.20m Scherphof Assurantiën Prijs met 52 CSI1* deelnemers is vanmiddag gewonnen door de 15-jarige Madée Schuttenbeld, die afgelopen jaar al menig CSI1* en jeugdrubriek heeft gewonnen. Ze reed Vayrenta (Haarlem x Zeoliet).

Madée Schuttenbeld en Vayrenta op weg naar de Scherphof Assurantiën Prijs. Foto FotoTrailer
Madée Schuttenbeld en Vayrenta op weg naar de Scherphof Assurantiën Prijs. Foto FotoTrailer

In deze tweefasen op 1.20m niveau bleven 25 deelnemers foutloos. Madée zette de klok stil op 32.19 seconden en sloeg daarmee een aanzienlijk gat met de concurrentie. Rianne Dijkers werd in 36.96 seconden tweede op Visa-Via (v. Lancaster). Ook Sjaak Sleiderink reed zich er weer vooraan bij met Ferrero (v. Singapore). 

 

De vierde en vijfde prijs gingen naar Melissa Maatkamp op Celvana (v. Veron) en Belinda de Graaf op Gaia (v. Cantos).

 

Klik hier voor de uitslag

Doron Kuipers winnaar 1.40m Rikkert Afbouw Groep Prijs

Doron Kuipers en Theoreme Du Desir winnen 1.40m Rikkert Afbouw Groep Prijs. Foto FotoTrailer
Doron Kuipers en Theoreme Du Desir winnen 1.40m Rikkert Afbouw Groep Prijs. Foto FotoTrailer

Doron Kuipers heeft bij zijn internationale debuut met de nieuwe Theoreme Du Desir (Calvaro x Laudanum xx) meteen gewonnen. In het 1.40m tweefasen om de Rikkert Afbouw Groep Prijs met 67 starts bleef hij Daan van Geel op het nippertje voor.

 

Een knappe prestatie, aangezien Theoreme Du Desir afgelopen zondag op zijn stal afgeleverd werd. De Frans gefokte ruin, in eigendom van Wrenwood Stables en Jim Pap, had al internationale ervaring tot en met 1.50m niveau maar zijn laatste internationale zege dateert van 2015. 

 

"Dit paard is nu tien jaar en volgens de eigenaren, een Engelsman en Amerikanen, klaar voor het grotere werk. De bedoeling is dat ik er een paar mooie resultaten mee haal en dat hij daarna verkocht wordt. We zijn alvast goed begonnen", lacht Doron Kuipers. "Ik ben er blij mee. Het is een zeer bruikbaar, fijn paard. Morgen zullen we de Medium Tour finale rijden."

 

Daan van Geel werd tweede op de zelfopgeleide Escobar (v. Air Jordan). Maud Roosendaal pakte de derde prijs met Fancy Roos VDL (v. Baltic), voor Gerco Schröder met Glock's Debalia (v. Numero Uno). De voor Singapore rijdende Catherine Yen-Tung Chew pakte de vijfde prijs met Coquira (v. Colander).

 

Klik hier voor de uitslag

 

Auteur: Wendy Scholten

 

 

Nieuw-Zeelandse zege in CSI1* 1.30m springen

Albert Zoer op Freedom (v. Larino) en Robert Vos op Scotch (v. Stolzenberg) waren op de openingsdag van Outdoor Wierden al succesvol en reden zich vanochtend opnieuw in de prijzen. Zoer werd derde, vos vierde. De winst in het 1.30m om de Karl Schmid Pferdeboxen & Stallzelten Prijs ging naar Olivia Robertson (foto) uit Nieuw-Zeeland.

Oliva Robertson wint met Ngahiwi Cisco de 1.30m Karl Schmid Pferdeboxen & Stallzelten Prijs
Oliva Robertson wint met Ngahiwi Cisco de 1.30m Karl Schmid Pferdeboxen & Stallzelten Prijs

Olivia Robertson, die vorig jaar besloot om in Nederland te blijven als amazone en haar beste paarden liet overkomen vanuit Nieuw-Zeeland waaronder haar prijswinnaar Nghaiwi Cisco (v. Hold Up Premier), reed ijzersterk. 

 

Knap tweede werd Jeremy Sweetnam uit Ierland met Sir Landal Joter (v. Singular Joter).

 

Klik hier voor de uitslag

Arthur Dierenkliniek viert open dag op Dutch Youngster Festival

Arthur Dierenkliniek organiseert volgende week zaterdag 10 juni van 10.00 - 16.00 uur een open dag en deze speelt zich deels af op het Dutch Youngster Festival. Iedereen is van harte welkom.

 

Het programma zal bestaan uit:

* Een rondleiding door de kliniek

* Bezoek aan slotdag Dutch Youngster Festival op de locatie van Arthur Dierenkliniek (Hexelseweg 87a, 7641PP Wierden)

 

Voor de kinderen is er een springkussen. Wie zin heeft om te shopppen kan een bezoekje brengen aan de diverse standhouders.

Michael Greeve ook op Outdoor Wierden in winning mood

Michael Greeve, zondag nog winnaar van de VDL Groep Grote Prijs van CSI Eindhoven, is Outdoor Wierden van start gegaan met winst in de Equifond Prijs op 1.40m niveau. Ditmaal niet met Whitney BB, maar met Eurohill’s Africa. Ook Anne-Liza Makkinga haalde een eerste prijs op. Met 129 deelnemers werden er twee prijzenschalen gehanteerd.

De ereronde met in beeld Michael Greeve, Anne-Liza Makkinga en Leon Thijssen. Foto FotoTrailer
De ereronde met in beeld Michael Greeve, Anne-Liza Makkinga en Leon Thijssen. Foto FotoTrailer

“Ja, het was een hele rubriek aangezien iedereen twee paarden in deze rubriek mochten rijden. Het was de bedoeling om me vooraan erbij te rijden. Africa sprong goed. Er waren mooie lange lijnen,  m’n merrie heeft veel galop en ik kon een keer binnendoor draaien. Dat ging goed. Er werd niet overdreven hard gereden”, vertelt Michael Greeve, die heen en weer pendelt tussen het concours in Wierden en Veeningen.


Fijn, gemoedelijk concours

“Ik rijd hier maar twee paarden. De jonge paarden rijd ik op Pinkstermaandag landelijk concours, dus die hoeven niet mee. Overdag rijd ik thuis op stal en eind van de middag kom ik hierheen om Africa en mijn achtjarige Turbo in de Zware Tour te rijden. Er zijn drie rankingproeven en dat is toch interessant. De organisatie heeft het hier goed voor elkaar. Je ziet dat dat ze hun nek uitsteken en ieder jaar willen verbeteren. Dat geeft als ruiter een goed gevoel. Het is een fijn, gemoedelijk concours waar iedereen graag rijdt.”, vertelt Michael Greeve.

 

Winnaar van de 1.40m Equifond Prijs: Michael Greeve op Eurohill's Africa (Guidam). Foto FotoTrailer
Winnaar van de 1.40m Equifond Prijs: Michael Greeve op Eurohill's Africa (Guidam). Foto FotoTrailer

Topdrie

Greeve zette in de Equifond Prijs de klok stil op 65,23 seconden. Anne-Liza Makkinga uit Ommen legde dit 1.40m direct op tijd met Celena (v. Argentinus) af in 66 seconden. Leon Thijssen op Fireball (v. Wittinger VDL) en de Turk Hasan Senturk op Nindoxello (v. Nintender) wonnen de tweede prijzen. Wierdenaar Remco Been op Mine That Bird (v. Carthino Z) en de Brit Nigel Coupe met Jubilee III (v. Wolkentanz) werden derde.

 

Klik hier voor de uitslag

 

 

Auteur: Wendy Scholten

Rikkert en 'good-old' Sorrento voorop in 1.30m Van der Kolk Infra Prijs

Kirsten Rikkert en Sorrento winnen 1.30m Van der Kolk Infra Prijs.
Kirsten Rikkert en Sorrento winnen 1.30m Van der Kolk Infra Prijs.

Hij is al achttien jaar, maar nog altijd een winnaar: Sorrento (Kingston x Aram) won vanmiddag de 1.30m Van der Kolk Infra Prijs met zijn vaste amazone Kirsten Rikkert.

 

James Paterson Robinson verstoorde het regionale feestje door tweede te worden met Touche d'Allegresse (Whitesnake). Rikkert woont namelijk in Enter. De nummer drie Robert Vos op Scotch (v. Stolzenberg) komt uit Wierden, net als de nummer vier Remco Been op Durano E (Canturano). Drentenaar Albert Zoer sloot zich als vijfde aan op Freedom (Larino).

 

Klik hier voor uitslag

1.35m De Hazelhorst Prijs naar Pim Mulder

Pim Mulder en Celine winnen 1.35m De Hazelhorst Prijs. Foto FotoTrailer
Pim Mulder en Celine winnen 1.35m De Hazelhorst Prijs. Foto FotoTrailer

Outdoor Wierden is nog maar net begonnen of Pim Mulder, elk jaar er vooraan bij, heeft zijn eerste rubriek al gewonnen. Hij won de 1.35m De Hazelhorst Prijs met Celine (v. Lupicor). Op 0,7 seconde afstand in dit tweefasen werd Albert Zoer tweede met de KWPN-goedgekeurde hengst Florian (v. ZIrocco Blue).

 

De Duitse Katrin Eckermann pakte de derde prijs mee met F.C. Okarla (v. Verdi). James Paterson Robinson werd vierde met The Flying Fox III (v. Ultimo), voor Deborah Jacson met Giljan van de Legeweg (v. Wandor van de Mispelaere).

 

Klik hier voor de uitslag

Turkse winst in 1.20m De Heide Hoeve Prijs

Hasan Senturk (TUR) wint met Gigolo de 1.20m Heide Hoeve Prijs. Foto FotoTrailer
Hasan Senturk (TUR) wint met Gigolo de 1.20m Heide Hoeve Prijs. Foto FotoTrailer

De Turkse ruiter Hasan Senturk is Outdoor Wierden begonnen met een zege in de 1.20m De Heide Hoeve Prijs met Gigolo (Chellthago Z x Libero H). In dit direct op tijd waren de volgende zes plaatsen voor Nederlanders. 

 

Daniel Lokerse werd tweede op Hotline W (Nagano x Ragazzo), voor Rianne Dijkers met Visa-Vie (v. Lancaster). De vierde en vijfde prijs gingen naar Nynke de Vries op Easter Boy (v. Presley Boy) en Sjaak Sleiderink met Ferrero (v. Singapore).

 

Klik hier voor de uitslag

Topruiters kiezen voor Outdoor Wierden

Ondanks de drukke wedstrijdkalender in heel Europa kiezen topruiters als Gerco Schröder en Nederlands kampioen Marc Houtzager, die afgelopen weekend nog in Rome reed, voor de internationale springwedstrijd op de Wierdense manege De Vossenbos van woensdag 31 mei tot en met zaterdag 3 juni.

 

Het loopt storm voor het concours op eigen bodem. Michael Greeve, die afgelopen zondag de Grote Prijs van CSI Eindhoven won, Wout-Jan van der Schans, Albert Zoer en Willem Greve zijn grote namen die er weer bij zijn. Ook Wierdenaar Robert Vos heeft er zin in.

 

Het wordt een bijzondere editie op twee- en eensterrenniveau, aangezien er nu drie rankingproeven zijn. Dat betekent niet alleen dat de prijzenpot flink aangevuld is, maar ook dat er nog meer rankingpunten te behalen zijn om te klimmen op de FEI wereldranglijst. Hoe hoger de ranking, hoe groter de kans op een uitnodiging voor de mooiste internationale concoursen. De winnaar van de Grote Prijs op zaterdagmiddag 3 juni rond 15.00 uur wint zelfs een gloednieuwe Ford Fiesta.

 

“Als je drie rankingproeven uitschrijft bij een tweesterren evenement, trek je als organisatie ook een sterker deelnemersveld. De Nederlandse topruiters zijn dan eerder geneigd om een goed concours dat verder weg is, zoals Wiesbaden komende week, te laten schieten”, vertelt Robert Vos. “Maar daarnaast kan Wierden een heel mooi terrein bieden. De bodem is gerenoveerd en er is nu meer een arenagevoel gecreëerd. Echt heel mooi.”

 

Maartje Lanooy, verantwoordelijk voor het wedstrijdsecretariaat, draait overuren. “We hebben al meer ruiters met paarden aangenomen, maar er is nog steeds een wachtlijst. Iedereen wil op concours.”, vertelt ze. Naast de CSI1* en CSI2* wedstrijden van 1.20m tot en met 1.45m niveau met deelnemers uit ruim 25 verschillende landen, zijn er nationale ponyrubrieken met een twintigtal ponyruiters uit Nederland, Engeland en Frankrijk.

 

Een week later gaat het Dutch Youngster Festival (7 tot en met 10 juni) van start met jeugdruiters vanuit heel Europa en zelfs daarbuiten. Het Dutch Youngster Festival staat al jarenlang bekend om de landenwedstrijden, een belangrijk selectiecriterium met het oog op de Europese kampioenschappen voor jeugdruiters. De toegang is beide weekenden gratis.

 

Houd de website in de gaten voor de juiste starttijden, die tijdens het concours kunnen wijzigen.

 

Ook Remco Been start op Outdoor Wierden. Foto FotoTrailer
Ook Remco Been start op Outdoor Wierden. Foto FotoTrailer

Ruiterbal op vrijdag 2 juni

Waar is het feestje? Op Outdoor Wierden is het feestje! Vrijdagavond 2 juni tijdens het internationaal springconcours Outdoor Wierden trapt het ruiterbal om 21.00 uur af. Veel sfeer, een topband en gratis toegang! Iedereen is welkom.

Alleen nationaal pony's tijdens Outdoor Wierden

Voor het eerst dit jaar kunnen ook ponyruiters van start tijdens CSI2* en CSI1* Outdoor Wierden van 31 mei tot en met 3 juni. Het gaat om nationale rubrieken. Aangezien er te weinig inschrijvingen waren voor de internationale ponyrubrieken, zijn deze komen te vervallen.

 

De nationale ponyrubrieken zijn vanaf 1.15m hoogte. Meer informatie is te vinden in het vraagprogramma.

Bondscoach Luc Steeghs vol goede moed richting DYF

De landenwedstrijd winnen op eigen bodem staat elk jaar weer op het verlanglijstje van jeugdbondscoach Luc Steeghs. De teams zijn nog niet bekend, maar hij hoopt flink uit te pakken tijdens het Dutch Youngster Festival in Wierden van 7 tot en met 10 juni. Amazones als Lisa Nooren en Sanne Thijssen, die al in de topsport succesvol zijn, hebben toegezegd dat ze voor het young riders team klaarstaan als Luc Steeghs ze nodig heeft en willen graag nog één EK bij de jeugd rijden.

Luc Steeghs (rechts)
Luc Steeghs (rechts)

Na Wierden en Hagen EK-teams bekend

“We hebben net de eerste landenwedstrijd in Frankrijk gehad en hebben er volgende week één in Opglabbeek. Daarna volgen Wierden en Hagen, waarna ik de EK-teams bekend ga maken. Wie zich naar voren rijdt in de landenwedstrijden, maakt een goede kans. Een NK rijden brengt druk met zich mee, maar bij landenwedstrijden komt nog veel meer spanning om de hoek kijken. Altijd interessant om te zien hoe de jeugd daarmee omgaat”, vertelt Luc Steeghs.

 

Goed tevreden

Op basis van het recente Nederlands kampioenschap is de bondscoach ‘goed tevreden’ over de groep jeugdruiters. “In de Young Riders groep zitten veel ruiters en amazones die zich meerdere weken voorbereid hebben op het buitenseizoen in Spanje en Italië en daar veel ervaring opgedaan hebben. Je ziet dat die makkelijker doorstromen en aansluiten op het hogere niveau.”

 

Rob Ehrens, bondscoach senioren, neemt zelfs Sanne Thijssen mee naar het topconcours La Baule en Lisa Nooren en Jens van Grunsven naar de landenwedstrijd in Drammen. “Over doorstroming gesproken. Voor de groep die niet in staat is om weken in het buitenland te rijden, houden we natuurlijk de nationale competities zodat ze regelmatig op hoog niveau kunnen rijden. Daar zitten ook talenten tussen. Ik kijk vol goede moed uit naar het Dutch Youngster Festival.”

 

Outdoor Wierden

Het Dutch Youngster Festival organiseert landenwedstrijden voor ponyruiters, junioren, young riders en Children. Een week eerder vindt in Wierden het internationaal concours Outdoor Wierden plaats met rubrieken van 1.20m tot en met 1.45m niveau. Er zijn maar liefst drie rankingproeven en de winnaar van de Grote Prijs krijgt een nieuwe auto.

 

Nieuw tijdens Outdoor Wierden zijn de nationale en internationale ponyrubrieken, in het leven geroepen omdat er teveel ponyruiters teleurgesteld moesten worden met overvolle startlijsten op het Dutch Youngster Festival. Inschrijven hiervoor is nog mogelijk.

 

 

Auteur/foto's: Wendy Scholten

0 Berichten

Ford Fiesta voor Grote Prijs-winnaar

Nou, dit is 'm dan! De hoofdprijs voor de CSI2* Grote Prijs winnaar van Outdoor Wierden (31 mei - 3 juni): een gloednieuw Ford Fiesta. Welke kleur het wordt verklappen we nog niet ;-)
Ook nieuw dit jaar: 3 (!!!!!) Longines rankingproeven! Dus wacht niet langer en schrijf je in voor ons CSI1* en CSI2* concours.

Well what do you say about this? A brand new Ford Fiesta for the winner of the CSI2* Grand Prix of Outdoor Wierden (May 31 - June 3)!!! Which color we don't tell yet ;-)

Also new this year: 3 (!!!!!) Longines Ranking classes! So don't wait any longer and enter for our CSI1* and CSI2* show.


0 Berichten

Nieuw: nationaal en internationaal ponyspringen tijdens Outdoor Wierden

Wist jij dat ponyruiters nu twee weekenden achter elkaar in Wierden kunnen rijden? Naast de internationale rubrieken tijdens het Dutch Youngster Festival van 7 tot en met 10 juni zijn er voor het eerst nationale en internationale proeven een weekend eerder tijdens het internationaal CSI Outdoor Wierden van 31 mei tot en met 3 juni!

Een unieke kans om véél ervaring op te doen!

Spring jij in de klasse Z met jouw D-pony? Dan kun je je inschrijven voor de nationale tour tijdens het internationaal Outdoor Wierden. De parcoursen zullen drie achtereenvolgende dagen op 1.10m, 1.15m en 1.15m hoogte staan.

De pony's moeten gestald worden op de terreinen van manege De Vossenbos en tegelijk met de internationale pony's gekeurd worden op woensdag 31 mei.

Inschrijven kan via MijnKNHS of een email naar info@maartjelanooy met alle relevante informatie.

Klik hier voor het vraagprogramma klasse Z springen
Klik hier voor het internationaal vraagprogramma pony's

Let op: De internationale ponyrubrieken staan op 1.25m en 1.30m (Grand Prix) hoogte. Voor Outdoor Wierden vrije inschrijving. Voor het Dutch Youngster Festival kan je je inschrijven via MijnKNHS, waarna de bondscoaches de deelnemers aanwijzen.

Outdoor Wierden schakelt op naar drie ranking proeven

Wie op zaterdag 3 juni de Grote Prijs van Outdoor Wierden wint, rijdt niet met zijn paard de piste uit maar met een nieuwe Ford Fiësta. De auto wordt ingezet als hoofdprijs van de afsluitende rubriek. Outdoor Wierden heeft opnieuw de prijzenpot opgeschaald en schrijft dit jaar niet twee maar drie rankingproeven uit.

 

Ondertussen wordt op Manege de Vossenbos hard gewerkt om de zandpiste te renoveren. “Dat moet ook wel na vijftien jaar. De hele bodem is eruit gehaald en aangevuld met nieuw zand, zodat het er straks weer perfect bij ligt”, vertelt Marinus Vos, één van de drijvende krachten achter CSI1* en CSI2* Outdoor Wierden (31 mei t/m 3 juni) en het daaropvolgende jeugdconcours Dutch Youngster Festival (7 t/m 10 juni).

 

Met drie rankingproeven hoopt de organisatie van Outdoor Wierden nog meer ruiters met een hoge klassering op de wereldranking naar De Vossenbos te krijgen. “We proberen elk evenement wat financiële middelen over te houden en dit terug te laten vloeien in de sport. Dat vinden wij als vereniging essentieel, maar dit kunnen we ook alleen maar met de combinatie van Outdoor Wierden en de week erna het Dutch Youngster Festival. Zo kunnen de kosten gedeeld worden”, vertelt Marinus Vos.

 

Nieuw tijdens Outdoor Wierden is een CSIP, een internationale ponywedstrijd. "Er is voor het Dutch Youngster Festival altijd erg veel belangstelling voor de ponyrubrieken en we kunnen tijdens het Dutch Youngster Festival niet alle pony’s kwijt. Daarom is er nu een CSIP tijdens Outdoor Wierden. Voor de kinderen die nog niet aan het internationale niveau toe zijn, is er ook een nationale ponytour tijdens Outdoor Wierden voor D-pony’s in de klasse Z en ZZ.”

 

Het Dutch Youngster Festival staat bij veel landen in de schijnwerpers. In Wierden vond de allereerste landenwedstrijd voor jeugdruiters plaats en tot op de dag van vandaag vormt het evenement een zeer belangrijk selectiemoment richting het EK voor de vier jeugdklassen pony’s, children, junioren en young riders.

 

Persbericht, auteur Wendy Scholten

0 Berichten

Renovatie van buitenpiste in volle gang

Al ruim een week draaien de graafmachines en tractoren op Manege De Vossenbos op volle toeren. De buitenpiste wordt onder handen genomen. De hele bodem, die er inmiddels vijftien jaar ligt, is eruit gehaald en aangevuld met nieuw zand, zodat het er straks weer perfect bij ligt tijdens Outdoor Wierden en Dutch Youngster Festival.

 

Foto's Ruben Hofman

0 Berichten

Children via Wierden grote stap dichterbij EK-afvaardiging

Bondscoach Luc Steeghs heeft na vanmiddag goede hoop dat de KNHS het licht op groen zet om een Children team af te vaardigen naar het Europees kampioenschap. De amazones werden onder zijn leiding tweede in de landenwedstrijd, die voor het tweede jaar op rij georganiseerd werd door het Dutch Youngster Festival in Wierden. Duitsland won.

 

“Het is zo dat de KNHS de lat steeds hoger legt. Ik moet aantonen dat onze Children het niveau aankunnen en dat kan alleen maar via resultaten. De KNHS besluit of er wel of geen EK voor ons in zit, maar met dit resultaat hebben we denk ik een stap in de goede richting gezet”, legt Luc Steeghs uit die sinds zijn aanstelling als bondscoach in 2014 een belangrijke rol speelt in de promotie van ‘Children’ rijden. Deze rubrieken zijn voor 12 tot en met 14-jarige ruiters met paarden op 1.20m tot en met 1.30m niveau.

 

De landenwedstrijd begon wat ongelukkig voor Nederland. Nationaal reservekampioen Children, Madée Schuttenbeld met Bonheur, kreeg een weigering op hindernis 5 en twee tijdfouten. “Het was een moeilijke dubbelsprong, waar veel fouten op gemaakt werden. Madée begon wat langzaam, onder grondtempo. Het rijden van een landenwedstrijd in eigen land brengt toch wat spanning met zich mee. Na de weigering reed ze wel heel goed verder.”

 

Pam Nieuwenhuis liep met Athene een balk en een tijdfout op. Beau Schuttelaar reed met Caretino een fantastische nulronde, waarna de nog wat gespannen Lysanne Kruizinga twee balken opliep met Elberta VDK. “Het goede nieuws is dat de amazones in de tweede ronde zeer sterk reden. Madée en Pam kregen een ongelukkige fout op de laatste hindernis, Beau reed opnieuw foutloos en ook Lysanne reed nul. Het belangrijkste van een landenwedstrijd als vandaag is dat ze lering trekken van de dingen die gebeuren in de eerste omloop en die fout niet opnieuw maken in de tweede. En daar slaagden ze in”, is Luc Steeghs enthousiast, die bovendien content is met de groep Children die ook NK reed. “Een fijne groep en dat spreekt voor de mensen die meerijden en die er rondom bij betrokken zij. Dan krijg je ook een goede teamspirit.”

 

Duitsland won met 12 strafpunten, voor Nederland met 15 en België met 16. Slecht twee combinaties reden dubbel foutloos, waarvan Beau Schuttelaar er één was. De ander, Marie Christine Sebesta, finishte met het Oostenrijkse team als vijfde.

 

Auteur: Wendy Scholten , foto Equnews.nl / FotoTrailer

0 Berichten

Two winners in Grand Prix ponies / Bouwbedrijf van de Mheen Prize

Today we had not one, but two winners in de 1.30m Grand Prix for ponies. Abbie Sweetnam (photo) and Ingemar Hammerström both finished in 38.01 seconds in the jump-off and shared the first prize. The Irish Abbie Sweetnam, niece of Grand Prix-rider Shane Sweetnam, rode Dynamite Spartacus. The Swedisch Ingemar Hammerström competed with Ocean Des As (Vert Et Rouge).

 

Six of the 28 pony riders came back for the jump-off. Jamie Schlief had one down with Tamar and finished 6th, which was the best results for The Netherlands. 

 

Bouwbedrijf van de Mheen Prize, Grand Prix CSIO-P 1.30m:

1. Irish Abbie Sweetnam, IRL, Dynamite Spartacus

2. Ingemar Hammerström, SWE, Ocean Des As (Vert Et Rouge)

3. Michelle Cranning Hillgren, SWE, Wischin Chin M (Chin Chin)

4. Johnna Bergfeldt, SWE, Dawn Godess

5. Oisin Aylward, IRL, Coppenagh Tom Sparrow

 

Click here for more results

 

 

0 Berichten

Madee Schuttenbeld wins 1.20m Van der Kolk Infra Prize for Children

Madee Schuttenbeld achieved excellent performances in Wierden. Last week at Indoor Wierden she finished 2nd in a 1.30m class and 2nd in a 1.20m with Vayrenta (Haarlem), today she won the Children Small Tour with this mare. Runner-up in this Van der Kolk Infra Prize was Noa Grevinga on Bart (Ultime Espoir).

 

Results Van der Kolk Infra Prize, CSIO-CH Small Tour 1.20m:

1. Madee Schuttenbeld, NED, Vayrenta (Haarlem)

2. Noa Grevinga, NED, Bart (Ultime Espoir)

3. Hanna Cecilie Wicklund, NOR, Capic (Casall)

4. Gilles Nuytens, BEL, Halla van het Kluizebos (Contact van de Heffinck)

5. Luis Mompo Calabuig, ESP, Cleopatra (Nagano)

 

Click here for the results

0 Berichten

Pony riders Houston and Nieuwenhuis 1 and 2 in Wessels Vetker Stable Prize

At the final day of Dutch Youngster Festival 2016 the Irish Charlotte Houston (photo) won the Wessels Vetker Stable Prize with Ewald (Eduard). The Dutch riders were also strong in this Small Tour class for ponies at 1.20m level. Pam Nieuwenhuis, Karlijn Stemerdink, Tania van Leeuwen and Merel Albertema completed the top-5.

 

Results Wessels Vetker Stable Prize, CSIO-P Small Tour 1.20m:

1. Charlotte Houston, Ewald

2. Pam Nieuwenhuis, Zeppe van de IJsseldijk

3. Karlijn Stemerdink, Grangewood Dolly

4. Tania van Leeuwen, Fedusa EB

5. Merel Albertema, Casino Royal

 

 

Click here for the results

0 Berichten

1.30m Children Grand Prix for Marie Christine Sebasta

Marie Christine Sebasta from Austriawon the Children Grand Prix at 1.30m level today. In this Schuttebeld Pakfood Prize she rode Kara Luna (Quidam's Rubin). 11 of the 40 competitors jumped clear and came back for the jump-off. The 2nd prize went to Gilles Nuytens from Belgium with the Zangersheide mare Mama Mia Picobello Z (Mr.Blue x Carthago Z).

 

Results Schuttebeld Pakfood Prize, Children Grand Prix at 1.30m level:

1. Marie Christine Sebesta, AUT, Kara Luna (Quidam's Rubin)

2. Gilles Nuytens, BEL, Mama Mia Picobello Z (Mr.Blue)

3. Sandra Lange Fraile, ESP, Sammy (Salito)

4. Charlotte Houston, IRL, Butuela (Ultimo)

5. Marthe Van Gorp, BEL, Diamond Star (Canturano)

 

Click here for the results, photo FotoTrailer

0 Berichten

Oranje ponyruiters met wat pech zilver

De Nederlandse ponyruiters (foto boven) zijn vandaag tweede geworden in de landenwedstrijd in Wierden achter het Italiaanse ponyteam. Op zich een goede prestatie en bondscoach Edwin Hoogenraat is tevreden. “Maar met een beetje meer geluk had er meer ingezeten. We kregen een paar fouten die we eigenlijk niet verdiend hadden”, vertelt hij.

 

Zowel Charlotte Kuijpers met Kosmo van Orchid’s, Paris Morssinkhof met Carrick en Elize van de Mheen met Ensilla kregen in beide omlopen een balk. Rowen van de Mheen zette met Quaprice d’Astree een nulronde neer en hoefde in de tweede manche niet meer van start omdat het zilver al binnen was.

 

“Het was een moeilijke landenwedstrijd. Echt hoog, maar al onze pony’s sprongen er super simpel overheen. Waar ik ook blij mee was is de manier waarop er gereden werd. Ze reden met rust en overzicht. We hadden nu wat minder geluk hier en daar. Ik hoop dat we dat dan ook maar meteen gehad hebben”, lacht Edwin Hoogenraat.

 

Hetzelfde team komt volgende week in Hagen van start en dan komt Iris Zwienenberg met Bora Bora in het team. “Als het daar goed gaat, ga ik met deze vijf rustig verder trainen richting het EK. Ik zeg niet dat ze al zeker zijn van het EK, maar ze hebben op dit moment wel het meeste vertrouwen. We zijn op de goede weg denk ik en hebben de rijerij goed voor elkaar.”

 

Italië (foto onder), dat de laatste jaren veel geïnvesteerd heeft in goede pony’s en paarden, pakte de overwinning in deze Rabobank NW Twente Prijs met veel overtuiging. Hoewel één amazone in beide manches werd uitgebeld, werd er in de eerste manche niet één fout gemaakt door haar teamgenoten. Uiteindelijk liepen ze twaalf strafpunten op, acht minder dan Nederland. Duitsland werd derde met 28 strafpunten.

 

Van de zes jeugdrubrieken werd er net als gisteren niet één door een Nederlandse combinatie gewonnen, wat de kracht van het internationaal gezelschap op het Dutch Youngster Festival scherp aftekent. De 1.40m Grote Prijs voor junioren om de Nijhof Wassink Prijs kwam in handen van de Oostenrijkse Johanna Sixt met Koh I Noor (v. Kaiserwind). Niels Kersten was met een balk in de barrage met Carefull (v. Carolus II) beste Nederlander op plaats acht.

 

Het Oostenrijks volkslied speelde ook na afloop van de 1.30m Grote Prijs voor Children. Deze Schuttebeld Pakfood Prijs ging naar Marie Christine Sebasta met Kara Luna (v. Quidam’s Rubin). Vermeldenswaard zijn de tweede en derde prijs van Mel Thijssen op Batistuta (v. Emilion) en Jil Verheij met Bruminka (v. Numero Uno) in de 1.30/1.35m Handelsstal van der Ham Prijs vanochtend.

 

Auteur Wendy Scholten, foto FotoTrailer 

0 Berichten

Nijhof Wassink Grand Prix Juniors for Johanna Sixt

Austria number one in the Grand Prix for Juniors! Johanna Sixt won the Nijhof Wassink Grand Prix at 1.40m level with Koh I Noor (Kaiserwind). From the 65 riders 8 jumped clear and came back for the exciting jump-off. Johanna Sixt finished clear in 39.71 seconds. Runner-up was the German Julius Reinacher with Capri (Candillo) in 40.29. Simon Morssinkhof from Belgium became 3rd with Gines van de Klunderd (Chatman). Niels Kersten ended up 8th with one pole down on Carefull (Carolus II).

 

Click here for the results

0 Berichten

Second victory in a row for Milla Lou Jany Polizzi in Children Small Tour

Milla Lou Jany Polizzi (photo) from Italy won for the 2nd time in a row the Children Small Tour class. In the Kuipers Tuinaanleg Prize on 1.20m level she was incredible fast with Lapsus (Quintino). More than six seconds slower was the number two, Sally Carina Zwiener with Latent H. Best Dutch rider was Pam Nieuwenhuis on the 5th position with Athene (Quattro).

 

Kuipers Tuinaanleg Prize, CSIO-CH Small Tour 1.20m:

1. Milla Lou Jany Polizzi, ITA, Lapsus

2. Sally Carina Zwiener, AUT, Latent H

3. Elias Hohler, GER, Zeemeermin

4. Aleyna Irten, TUR, Cuantago BEL Z 

5. Pam Nieuwenhuis, NED, Athene

 

Click here for the results

0 Berichten