Nieuws! Dutch Youngster Festival Wierden behoudt landenwedstrijden jeugdruiters

Het Dutch Youngster Festival, de internationale springwedstrijd in Wierden voor jeugdruiters uit binnen- en buitenland, behoudt de O-status. Dat wil zeggen dat DYF voor de komende vier jaar de prestigieuze landenwedstrijden mag blijven organiseren en internationaal gezien een grote speler blijft op de kalender. Een kers op de taart voor de organisatie, want volgend jaar wordt alweer de 25e editie gevierd.

 

De Nederlandse Hippische Sportbond besloot de O-status, dat slechts één concours per land krijgt, wederom toe te kennen aan het Dutch Youngster Festival in Wierden. Topsportdirecteur Maarten van der Heijden licht het besluit toe: “Wierden heeft zich al jarenlang bewezen, heeft een grote vaste vrijwilligersschare die het evenement tot een succes maakt.”

 

“We zijn heel blij dat we de O-status weer voor vier jaar mogen dragen”, vertelt voorzitter Ruben Hofman, namens het Dutch Youngster Festival. “Dat we de landenwedstrijden weer hebben gekregen, zegt toch wel iets over onze organisatie. Die is modern, heel laagdrempelig, Twentse gastvrijheid en een vlakke organisatie met een bestuur met vrijwilligers dat afhankelijk is van de inzet en hulp van de eigen leden en vele andere vrijwilligers. De chefs d’equipes van de vele landen die hier deelnemen, hebben in de evaluatie ook duidelijk gemaakt dat ze achter het Dutch Youngster Festival staan en waarderen onze entourage en de gastvrijheid. Volgend jaar is onze 25e editie en daar pakken we graag extra mee uit. We zijn zelfs met diverse bodemleveranciers in gesprek voor een nieuwe pistebodem op het hoofdterrein. Alles om topkwaliteit te kunnen bieden."

 

Het Dutch Youngster Festival vindt in 2020 plaats van 27 tot en met 31 mei op het mooie terrein van Manege Vossenbos in Wierden. Tijdens deze editie strijden de equipes uit verschillende Europese landen in de Pony-, Children-, Junioren- en Young Riders-rubrieken. Naast de landenwedstrijden zijn ook de Grote Prijzen hoogtepunten van het paardensportevenement.

 

GP-winnaar Willem Greve: ‘Voor zelfde geld had ik die paal in m’n keel hangen’

Willem Greve en Gogo (v. Zirocco Blue VDL). Foto Wendy Scholten
Willem Greve en Gogo (v. Zirocco Blue VDL). Foto Wendy Scholten

Outdoor Wierden werd zaterdagmiddag getrakteerd op een winnaar van ‘eigen’ bodem. Tukker Willem Greve hield acht barragekandidaten van zich af in de Grote Prijs op 1.45m niveau met een merrie die nog nooit een Grand Prix had gesprongen. Over zijn laatste sprong in de barrage werd nog veel gesproken, meters ver van tevoren afgezet en toch foutloos blijven. De achtjarige Gogo (Zirocco Blue VDL x Indoctro) heeft nog veel meer in haar mars.

 

“Ja, die laatste sprong. Ik zag een heel lange afstand en dan moet je daar maar voor gaan. Voor hetzelfde geld had ik die paal in m’n keel hangen”, lacht Willem Greve na afloop. “Ik had sneller moeten zijn van hindernis één naar twee naar drie. Dennis van den Brink deed dat goed, zijn tijd was nog beter maar hij kreeg een fout.”

                                             

Geen botbreuken

De Roelofsen Horse Trucks Grote Prijs begon ongelukkig met een nare val van de Russische Valeria Sokolova, waardoor de wedstrijd drie kwartier vertraging opliep. Ze werd per ambulance afgevoerd. In het ziekenhuis werden geen breuken geconstateerd. Van de 47 combinaties kwam Pim Mulder als eerste foutloos over de finish met BCO Milton Z (v. Mylord Carthago) en zijn aftrap in de barrage bleek goed voor de vijfde prijs. 

 

Wie overal voorlangs draaide en foutloos bleef, trakteerde zichzelf op een topvier positie. Kars Bonhof op Casina (v. Calido I) werd tweede, de Japanner Eiken Sato op Saphyr des Lacs (v. Mr.Blue) derde en de Braziliaan Nando de Miranda op Zandora Z (v. Zandor) vierde. 

 

Aparte merrie

“Deze merrie blijft lintjes meenemen”, vertelt Willem Greve als hij met Gogo uit de prijsuitreiking komt. “Altijd fijn als je op concours gaat en je weet dat de kans op een balk niet groot is. Dit was haar eerste Grote Prijs. Een heel aparte merrie is het. Met heel veel brand. Ze zit zichzelf weleens in de weg, maar ze zit in de stijgende lijn. Ik ontdekte haar hier in Wierden in de winter toen ze zes jaar was en kocht haar samen met Marc Houtzager en Julia Kayser. Ze heeft al veel gewonnen. Vorig jaar het NK voor zevenjarigen in Ermelo. Ze won de finaleproef voor jonge paarden in Treffen en was vierde in Gross Viegeln.”

 

Willem Greve had maar twee paarden mee naar Outdoor Wierden. “M’n hengsten hebben dagelijks dekverplichtingen. Die start ik morgen wel in Haaksbergen. Ik wilde Wierden toch niet overslaan. Het is een heel mooi en leerzaam concours voor de paarden. Super voor ruiters die graag één- en tweesterren niveau willen rijden. Voor ons, professionals, een ideale gelegenheid om jongere paarden ervaring op te laten doen of de betere paarden wat luchtere rondjes te laten lopen wat Doron Kuipers bijvoorbeeld deed. Volgende week zit ik met hem in het team in de landenwedstrijd in Sopot.”

 

Andere concentratieboog

In gedachten zit Willem Greve al in Polen. “Vanochtend heb ik thuis eerst m’n merrie voor Sopot getraind. Toen was ik nog niet echt met deze Grote Prijs bezig. Natuurlijk probeer je wel te winnen, maar de concentratieboog is wel wat anders dan wanneer je de landenwedstrijd van Rome binnenrijdt.”

 

Op de vraag van de aanwezige Tubantie-journalist waar de ruiter het meest naar uitkijkt: Polen of CSI Twente schiet het antwoord er direct uit. “Polen natuurlijk. Daar rijd ik in het oranje jasje naar binnen, dat doet wat met je. Het allerhoogste niveau. De landenwedstrijd telt ook mee voor de punten in de landenleague, dus we hopen daar een goed resultaat neer te zetten met het team. Zo’n vijfsterren concours is toch heel wat anders dan bijvoorbeeld Wierden, maar ik had dit niet willen missen. Er zit hier een aantal jonge jongens in het team dat Wierden een boost wil geven. Er stonden hier driehonderd paarden op stal. Dat hadden er nog wat meer kunnen zijn, maar de concurrentie onder de concoursen is gigantisch. Er zijn ruiters in Wiesbaden, Cannes, De Wijk, Eext, stuk voor stuk mooie concoursen. We moeten blijven nadenken hoe we Wierden in de spotlights kunnen houden onder de ruiters. Aan de faciliteiten ligt het niet, die zijn super, de locatie is uniek.”

 

En zo werd de zaterdag afgesloten. Steven Veldhuis uit Haaksbergen ging eerder op de dag naar huis met een tweede zege op Ido W (v. Carambole) in de proef voor jonge paarden. De in Tubbergen wonende Ier Conor Drain won het 1.35m met Forever (v. C-Ingmar). De Wierdense amazone Britt Wiefferink werd in het 1.25m geklopt door Yu-Lung Chen uit Chinees Taipei op de KWPN-gefokte merrie Evira’s Uno (v.Numero Uno).

 

Foto's/tekst: Wendy Scholten

De afsluitende sprong in de barrage van Gogo onder Willem Greve. Foto Wendy Scholten
De afsluitende sprong in de barrage van Gogo onder Willem Greve. Foto Wendy Scholten

Doron Kuipers wint in Wierden: ‘Hier heb ik naar toegewerkt’

“Je probeert ergens naar toe te werken en als het dan lukt, ja dan ben ik blij”, vertelt Doron Kuipers. De Zuid-Hollandse springruiter won vanavond op Outdoor Wierden de Medium Tour finale op 1.40/1.45m niveau met Calgary (v. Canturano), waar hij nog maar een krappe zes maanden mee rijdt. 

 

In het Plegt-Vos Championat of Wierden gingen 45 combinaties de strijd aan en kwamen er twaalf terug voor de barrage. Doron Kuipers trapte als eerste af en reed direct de winnende tijd van 42.10 seconden. Remco Been kwam daar met 43.12 seconden het dichtst in de buurt met de beloftevolle Gouverneur (v. Eldorado van de Zeshoek) en werd tweede, voor de gisteren nog winnende Japanner Daisuke Fukushima, ditmaal op Chanyon (v. Chacco Blue). Ook Chantal Regter op Quilando (v. Quintender) en Jonathan Dixon op Guus-Geluk (v. Diarado) meldden zich weer voor een toppositie (vierde en vijfde prijs).

 

Dixon weer één

Over Jonathan Dixon gesproken, deze in Wierden bijzonder succesvolle Brit won in de ochtend de 1.35m rubriek op Fireball (v. Wittinger). De overige vier internationale rubrieken kwamen in Nederlandse handen, zoals de CSI1* Grote Prijs op 1.30/1.35m niveau voor Bart Haselbekke op Dorus (v. Sam R). Dennis van den Brink won een proef voor jonge paarden met Harina Touch W (v. Untouched), Britt Wiefferink was de beste in het 1.20m met Apourti (v. Quinar).

 

Afwachten vandaag

Het hoofdnummer van de dag was voor Doron Kuipers. “De eerste dag reed ik Calgary in het 1.35m met een tijdfoutje, gisteren hadden we een relaxed rondje in het 1.40m en dan moest het vandaag gaan gebeuren. Het was voor het eerst dat hij zo’n proef zou lopen. Afwachten wat hij zou doen. Ik had ‘m nog niet hard gereden, daar was hij nog niet aan toe. Hij wil heel voorzichtig zijn, dat was nu wel lekker. Volle petrol naar een hindernis heen rijden.”

 

De elfjarige ruin is van voormalig springruiter Wesley en zijn vader Theo Heijdens. “Echt concrete plannen hebben we nog niet. Kijken hoever we komen en wat mooie resultaten proberen te behalen. Dit is een begin, we zijn er nog lang niet. Ik heb wel fijne paarden op het moment, dan kun je vaak internationaal rijden. Ik probeer ze zo goed mogelijk in te zetten en op het niveau wat ze nu aankunnen. Niet overvragen, daar bereik je niks mee.”

 

Lekker uitblazen

Doron Kuipers heeft in Wierden ook zijn toppaard Charlie mee. “Om twee rondjes 1.30m te lopen. Even lekker uitblazen, niet steeds de ring in voor een dikke proef. Volgende week loopt hij de landenwedstrijd in Sopot en dan moet hij weer aan de bak. Het is denk ik goed om zo’n paard ook eens een relaxte wedstrijd te laten lopen zoals hier. Voor de Grote Prijs morgenmiddag start ik Ediamo. Die rijd ik sinds twee maanden. Een driesterren Grote Prijs komt nog wat te vroeg voor hem, maar een tweesterren moet lukken. Ja, ik heb maar drie paarden mee in Wierden. Liever iets minder paarden en alles goed voor elkaar, dan heel veel en het is allemaal net niks. Ook dat leer je vanzelf”, lacht hij.

 

Fijne eigenaren

Doron Kuipers brak op 1.60m niveau door op paarden van Stal Everse, zoals Zinius die in 2016 onder het zadel van Harrie Smolders terechtkwam. Ondanks verkochte paarden kwam hij niet zonder te zitten voor een Grote Prijs. “Waar de ene deur dicht gaat, opent wel weer een nieuwe denk ik altijd. Een paard moet op je pad komen. Als je op zoek gaat, vind je ze toch niet. Ik heb geluk met fijne eigenaren die in mij geloven, in de paarden en voor dat stukje sport gaan.”

 

De Grote Prijs van Outdoor Wierden gaat morgenmiddag om 15.00 uur van start. De livestreaming is te volgen via www.clipmyhorse.tv.

 

Auteur: Wendy Scholten
Foto: FotoTrailer

Japanners via Wierden naar Olympische Spelen

Daisuke Fukushima met de negenjarige Conblue (v. Conthargos). Foto FotoTrailer
Daisuke Fukushima met de negenjarige Conblue (v. Conthargos). Foto FotoTrailer

Japanse springruiters hebben een missie: deelnemen aan de Olympische Spelen van Tokyo 2020 en daar ook presteren. Om een kans te maken in het internationale springgeweld hebben ze Paul Schockemöhle en Wim Schröder in de arm genomen, twee zwaargewichten (figuurlijk dan) in de paardenwereld die zelf weten hoe het is om een paard op te leiden voor het hoogste werk en deel te nemen aan de Olympische Spelen. Het resultaat spreekt voor zich, steeds vaker rijden de Japanners vooraan mee. Vanavond, donderdag, won Daisuke Fukushima de hoogste rubriek op Outdoor Wierden, de 1.45m Longines ranking class om de Rikkert Afbouwgroep Prijs.

 

In de 1.45m rubriek kwamen 56 ruiters aan de start, waarvan er slecht acht zich meldden voor de barrage. Daarin kwam het internationale karakter van Outdoor Wierden naar boven. Peter Olthof uit het nabijgelegen Langeveen was het snelst met de eerder door Edwin Klokman gereden Elia (v. Carambole), maar zag de winst wegglippen na een balk en werd vijfde. Japan finishte op één, Italië op twee, gevolgd door Brazilië en Finland.

 

‘Pak de proef maar’

Wim Schröder, sinds april 2017 bondscoach van de Japanse ruiterploeg, is dik tevreden over de prestatie van winnaar Daisuke Fukushima met de negenjarige Conblue (v. Conthargos), die in eigendom is van de Japanse federatie en Paul Schockemöhle. “Dit paard heeft nog niet veel van dit soort rankingproeven gelopen, maar is voorzichtig en zat al een aantal keren in de prijzen. Hij lijdt er niet aan om eens een keer sneller te lopen. Ik zei: probeer de proef maar te pakken. Het verliep volgens plan.”

 

Snel zonder overhaasten

“De Japanners liggen goed op koers moet ik zeggen, maar ze moeten ook leren om een proef te winnen. Om simpel snel te rijden, daar heb je gemak van als het later echt een keer spannend wordt. Als de tijd heel krap staat in een Grote Prijs. Dan moet je kort de bocht om kunnen, zonder overhaast te gaan rijden. Op een echt groot concours streef je wel naar een foutloze omloop, maar op een tweesterrenconcours als Wierden, dan moeten ze ervaring gaan krijgen in sneller rijden zonder er al teveel bij na te denken.”

 

Wim Schröder is de hele week in Wierden te vinden. “Vier Japanners heb ik hier aan de start. We begonnen dit seizoen op de Sunshine Tour, dat beviel me goed. We waren derde in de 1.60m landenwedstrijd in Drammen, reden in Redefin en komen met een team naar CSI Twente. Daarna staan Arnhem, Zuidwolde, Ommen en Paderborn op het programma, steeds met één week niks ertussen. De ruiters ontwikkelen zich goed. Bastian Freese, die voor Schockemöhle werkt, doet veel thuiswerk met ze. Wij hebben onze eigen stal, ik kan niet alleen maar gaan trainen. Als je de ruiters elke dag om je heen hebt, zie je veel minder dan wanneer je ze minder vaak ziet en ik denk dat je dan ook wat te positief blijft. Ik ben ook wel een positief mens hoor, maar als er iets minder gaat op concours zeg ik meteen waar nog aan gewerkt moet worden.”

 

Veel plezier als coach

De Tukker is blij dat hij de uitdaging aanpakte. “Na mijn sportcarrière was ik wel veel op concours, maar alleen om paarden te scouten. Dit is meer mijn ding, mensen trainen. Dat brengt me veel meer plezier dan alleen maar naar paarden kijken, al is de handel nog wel belangrijk hoor.”

 

Dennis van den Brink

De drie overige rubrieken van de dag kwamen in Nederlandse handen. Dennis van den Brink en El Greco (v. Diarado), recent nog goed voor twee 1.40m zeges op Jumping Schröder Tubbergen, wonnen opnieuw. In deze Rosink Dranken Prijs pakte Wout-Jan van der Schans de tweede prijs met AS Bombay (v. Diamant de Semilly).

 

Steven Veldhuis uit Haaksbergen pakte de eerste én tweede prijs in de Scherphof Assurantiën Prijs, de 1.25/1.30m proef voor jonge paarden, met Ido W (v. Carambole) en Hummer (v. Zambesi TN). In het 1.30m om de Machinefabriek Boessenkool Prijs won Bart Haselbekke op Dorus (v. Sam R.)

 

Vrijdagprogramma

Outdoor Wierden vervolgt op vrijdag met vijf internationale rubrieken, waaronder de Grote Prijs voor CSI1* ruiters en de Medium Tour finale. Als slot van de avond nemen paard en motor het tegen elkaar op, waarna het Wierdense ruiterbal kan losbarsten.

 

Auteur: Wendy Scholten

Chantal Regter: ‘Ik rijd alweer 21 jaar in Wierden’

Chantal Regter en Quilando. Foto FotoTrailer
Chantal Regter en Quilando. Foto FotoTrailer

Outdoor Wierden is van start en beste Nederlandse amazone in de hoogste rubriek op 1.40m niveau vandaag was Chantal Regter. De 31-jarige amazone bleef met haar ‘maatje’ Quilando (v. Quintender) 0,03 seconde achter op de Brit Jonathan Dixon, die ook al het 1.35m had gewonnen. Hij reed de Nederlands gefokte paarden Esunja (v. Warrant) en Fireball (v. Wittinger VDL).

 

“Toen ik op het scorebord keek, dacht ik shit…  Die 0,03 seconde had ik wel kunnen goedmaken. Ik heb onwijs lekker gereden, maar eigenlijk niet om te winnen”, geeft Chantal Regter toe. 

 

Veel landelijke concoursen

Het was januari toen Chantal Regter haar laatste internationale springconcours reed. Haar comeback is sterk. “Ik had een hoop jonge paarden waar ik mee aan de gang ben geweest en die nu meekunnen. Je kent dat wel, thuis een hoop werk en dan is het zonde dat je met drie paarden weg bent op internationaal. Er zijn heel veel mooie landelijke concoursen waar je ook 1.40m kan rijden. Exloo, Tolbert, Beilen, Drachten… Komende maandag Eext. Leerzaam en leuk. Ik vind niet dat mijn oudere paarden daarmee tekort zijn gekomen. Ok, internationaal heb je meer prijzengeld, maar ze zijn in elk geval niet uit ritme geraakt. Ik heb voor van de zomer meer internationale concoursen ingeschreven.”

 

Al 21 jaar naar Wierden

Wierden stond in elk geval met stip in de agenda van Chantal Regter. “Ik zei vandaag nog. We rijden alweer 21 jaar in Wierden, vanaf m’n tiende bij de pony’s. Ik kom hier echt heel graag. Alles is super voor elkaar. Lekker de ruimte om te galopperen en er staat hier genoeg te kijken voor de paarden. De paarden leren er veel van en de parcoursbouw was fair vandaag. Ik heb er vijf mee, een lekker volle dag. M’n groom en ik kunnen goed slapen vanavond. Maar ik houd er wel van. Als je moet hangen op concours en lang moet wachten tot je je volgende paard kan starten, word ik alleen maar chagrijnig. Ik ben liever bezig.”

 

Speciaal paard

Quilando, die al sinds 2013 onder het zadel van Chantel Regter loopt, deed waar hij goed in is: foutloos springen. Ze wonnen de tweede prijs in deze 1.40m Werkgeverskring Wierden Prize met maar liefst 95 ruiters. Remco Been op Balou van het Molenhof Z (v. Berlin) werd gedeeld derde, samen met de succesvolle Jonathan Dixon. Harrie Wiering volgde als vijfde op Fantasy Colada (v. Azteca VDL).

 

“Ja, die Quilando. Die heb ik al heel lang. Hij is aan onze stal gebonden en aan mij. Het is een heel enthousiast paard dat altijd voor je wil gaan. Hij is heel druk van zichzelf. Dat is niet wat mensen aan trekt. Maar hij gaat echt voor je door vuur. Hij is zoals hij is, je moet hem niet teveel willen veranderen. Dat trekt mij ook wel wat. Als er iets speciaal aan een paard is, dan kom maar. Ik zie er altijd wel een uitdaging in. Quilando kan ik voor elke rubriek inzetten, ik heb hem zelfs de 1.60m Grote Prijs van Geesteren gereden. Als iemand hem neemt zoals hij is, dan heeft diegene er een heel fijn leerpaard aan dat regelmatig in de prijzen loopt. Diegene loopt ergens rond op de wereld, maar ze hebben elkaar nog niet ontmoet”, lacht de amazone. 

 

Stemerdink en Haselbekke

Karlijn Stemerdink en Bart Haselbekke zorgde overigens voor Nederlandse zeges op de openingsdag. Karlijn won de 1.20m Van der Kolk Infra Prijs met Belladonna (v. Colandro). Bart won de 1.30m House of Sakk Prize met dorus (v. Sam R), waarbij Jonathan Dixon tweede werd. Steven Veldhuis werd achter Dixon tweede in de 1.35m Witzand Bouwmaterialen Prize met Hoselinde (v. Campbell).

 

Outdoor Wierden vervolgt op donderdag met vier internationale rubrieken, waaronder in de avonduren de  Longines rankingrubriek op 1.45m niveau.

 

Auteur: Wendy Scholten
Foto's: FotoTrailer

Van de Mheen en Bocken schitteren ook in Wierdense Grote Prijzen

Emma Bocken en Dagma (Tangelo van de Zuuthoeve) winnen GP Children. Foto FotoTrailer
Emma Bocken en Dagma (Tangelo van de Zuuthoeve) winnen GP Children. Foto FotoTrailer

 

Het Dutch Youngster Festival werd vandaag, zaterdag, afgesloten met drie Grote Prijzen, waarin Elize van de Mheen en Emma Bocken hun geweldige reputatie waarmaakten. De beide Nederlands kampioenen bij de junioren en Children wonnen de Grote Prijs in hun leeftijdscategorie. Alleen bij de pony’s was er een Duitse zege.    

 

Ruben Hofman, voorzitter van het Dutch Youngster Festival, knijpt zijn handen dicht met het verloop van het vierdaagse internationaal jeugdconcours waar de beste jonge ruiters van Europa op afkwamen. “Alles ging zo mooi. Het is vlekkeloos verlopen. Het weer was goed, er zijn geen nare valpartijen geweest, parcoursbouwer Louis Konickx was enthousiast, de bodem was zeer goed. Gewoon fantastisch. Onze dank gaat uit naar onze vrijwilligers en sponsoren. Ik hoop volgende week met z’n allen nog zo’n geweldig evenement te kunnen draaien”, vertelt hij.

 

CSI1* en CSI2* Outdoor Wierden wordt van woensdag tot en met zaterdag verreden en daarvoor worden ruim 300 paarden uit binnen- en buitenland verwacht. Marinus Vos, die kleinzoon Thijmen Vos vandaag derde zag worden in de Children Grote Prijs en ’s ochtends al de Lichte Tour zag winnen, bouwt dan samen met Henk Ekkelenkamp.

 

Apart losrijterreintje 

Thijmen Vos voelt zich als een vis in het water op de prachtige piste van Wierden, maar dat deed Emma Bocken (14) uit Weert ook. Speciaal voor haar toppaard Dagma (v. Tangelo van de Zuuthoeve) had de organisatie een apart losrijterreintje gemaakt. “Dagma is zo bang van andere paarden dat ik niet tussen de anderen kan losrijden. Vaak longeren we haar en zoek ik een stukje gras op waar ik wat kan galopperen en dan rijd ik de ring in, zonder haar los te springen. Hier in Wierden heb ik wel een paar sprongen kunnen maken.”

 

“Ja, Dagma is wat speciaal, maar wel echt een toppaard. Ze doet altijd haar best. De Grote Prijs was een echt mooi 1.30m parcours, best wel technisch. In de barrage heb ik mijn versnelling op het hoogste gezet en zo waren we drie seconden los van de rest. Ik rijd Dagma nu vier maanden. Ze is van Stal Hendrix waar ze ook geboren werd. Malin Parmler reed haar. Mijn vader komt als hoefsmid op Stal Hendrix en kreeg de vraag of ik haar wilde rijden. We waren immers op zoek naar een tweede Children paard naast Estera. Ik hoop m’n Children periode af te sluiten met een gouden medaille op het EK, mits ik daarvoor uitgenodigd wordt door de bondscoach. Later hoop ik topniveau te bereiken. Olympische Spelen, Wereldruiterspelen. Ik zou heel graag door willen met de paarden.”

 

Thijmen Vos werd derde in de Grote Prijs op Theo (v. Talkative xx). Ook dubbel foutloos en daarmee vierde werd Jersey Kuijpers met JK Horstrucks Commanchi (v. Cassini I). In de Grote Prijs voor pony’s won de Duitser Johannes Beeken. Mart IJland op Invisible E van het Juxschot en Liv Huijbrechts op Enzovoort Dew Drop reden ijzersterk foutloos naar de zesde en achtste plaats. Met een foutje in de barrage wist ook Yannick Janssen van Grunsven zich nog in de toptien te plaatsten op Fantasia.

 

Junioren

Het jeugdgeweld werd afgesloten met een droomzege in de junioren Grote Prijs op 1.40m niveau. Slechts zeven van de 53 junioren bleven foutloos in deze ‘Bouwbedrijf van de Mheen Prijs’, waarvan Elize van de Mheen als enige Nederland vertegenwoordigde. Hoe toepasselijk de dochter van de rubriekssponsor won. Daarmee voegde Elize met Ferdinand B (v. Verdi TN) 1.000 euro toe aan haar winsom. Net als Emma Bocken zal ze na het winnen van het NK, sterke resultaten in landenwedstrijden en het winnen van de Grote Prijs in Wierden zich ongetwijfeld mogen klaarmaken voor het EK.  

 

Tekst: Wendy Scholten
Foto's: FotoTrailer

 

Elize van de Mheen en Ferdinand B (Verdi) winnen GP junioren. Foto FotoTrailer
Elize van de Mheen en Ferdinand B (Verdi) winnen GP junioren. Foto FotoTrailer

Sven Peters tweede in Young Riders Grand Prix

De Grote Prijs voor Young Riders was de laatste rubriek op vrijdag. Louis Konickx stelde een serieuze 1.45m proef op, waarbij de toegestane tijd krap was. Slechts twee van de 41 deelnemers bleven foutloos en daarvan moest Sven Peters als eerste van start in de barrage. Zijn vosmerrie Channel (v. Rascin) liep een balk op, waarna de Italiaan Gianluca Mario Pirovano op zeker kon rijden en foutloos de winst binnenhaalde met Renata du Theil (v. Quidam de Revel). Landgenote Alessia Costalla werd derde.

 

Met een tijdfout in de basisomloop werden Veronique Morsink (Entrepreneur), Tom Schellekens (Casander) en Bas Moerings (Fosther) vierde, vijfde en zesde.

 

Het Dutch Youngster Festival sluit zaterdag af met nog zes jeugdrubrieken, waaronder de Grote Prijzen voor de pony’s, Children en junioren.

Ook Britse Childeren laten Nederlandse ploeg niet voor

“Ik denk wij volgend jaar hier niet meer welkom zijn”, lacht chef d’equipe Clare Whitaker nadat de Britse jeugdruiters drie van de vier landenwedstrijden in Wierden hadden gewonnen. Vrijdagmiddag wonnen ze bij de Children en werd Nederland voor de derde keer tweede. Het Zweedse equipe volgde als derde.

 

De FEI Nations Cup voor Children was een boeiende wedstrijd over een 1.30m springparcours, waarbij Engeland direct uitblonk met de prachtig rijdende amazones op geweldig springende paarden. De jongste in het team, Tabitha Kyle (11), reed dubbel foutloos op voormalig 1.50m Grand Prix-paard Grennanstown Sarco Lux Hill waarmee ze recent ook al de Children Grote Prijzen van Cheptown en Lamprechtshausen won. Ze is in het zadel opgegroeid als dochter van de Ierse olympische eventingruiter Mark Kyle. Ook dubbel nul bleef Phoebe Farman met Calle (v. Chambertin), die in 2013 nog 1.60m sprong in Hickstead met haar moeder Tracy Priest. 

 

Amelie Gachoud (14) gaf een show weg met Evito (v. Berlin), die ze een paar weken geleden overnam van haar trainer Michael Duffy. “Ja hij springt ‘very flashy’. Ik kreeg hem een paar dagen voor de landenwedstrijd in Lamprechtshausen onder het zadel en daar sprong hij meteen dubbel foutloos. Hij sprong ook nu geweldig, alleen hadden we nu een mindere tweede ronde. Gelukkig maakten m’n teamgenoten het goed”, wijst ze op de diskwalificatie op de sloot. 

 

Het Nederlandse team was in de tweede manche in opkomst en zette druk op de laatste Britse starter, Aimee Jane Jones (14), die zich één fout kon permitteren om een barrage te voorkomen. Die liet Zoverla (v. Querlybet Hero), die rakelings over de hindernissen sprong, pas vallen op de laatste hindernis. “Ik voelde best wel veel druk, maar kon de ronde gelukkig rijden alsof er niet veel aan de hand was”, lacht Aimee.

 

Chef d’Equipe Clare Whitaker, echtgenote van springlegende John Whitaker, is trots op haar jonge meidenploeg. “In Lamprechtshausen sprong hetzelfde team al nul, maar werden we na de barrage tweede. We gingen dus hoopvol naar Wierden. De categorie Children staat in Engeland nog in de kinderschoenen. We hebben er geen aparte rubrieken voor en deze meiden moeten in eigen land tegen volwassenen rijden, maar we werken eraan om Children rubrieken te gaan organiseren. Het is een belangrijke categorie, de volgende stap richting de junioren. We zien ook regelmatig dat kinderen de pony’s overslaan en direct met de paarden aan de slag gaan.”

 

Ook in Nederland is het Children rijden in opkomst. De ploeg van Edwin Hoogenraat liet beloftevolle omlopen zien. Emma Bocken reed dubbel foutloos op Dagma (v. Tangelo van de Zuuthoeve), net als Finn Boerekamp op Gradini (v. Diarado). Wesley de Boer op Esprit de Pomme (v. Berlin) kwam met 8/4 uit de baan en Jorinde Dolfijn op Providence (v. Air Jordan Z) met 8/0. 

 

“In de eerste ronde hadden ze hier en daar wat spanning en mochten ze wat meer in zichzelf gelopen. Ik heb alles met ze doorgenomen wat mooier kan en met een boodschap naar binnen gestuurd, die ze vervolgens fantastisch uitvoerden. Dat geeft een fijn gevoel. Ze zijn rijtechnisch al zo onderlegd dat je ze met een plan naar binnen kan sturen. Ze hebben zich vastgebeten om een goede rit af te leggen en dat zag je in de tweede manche. Knap!”, vertelt Edwin Hoogenraat.

 

Ook Hoogenraat merkt op dat de Children sport hard verandert. “Je hebt niet alleen maar brave paarden nodig. Het moeten heel goede paarden zijn, scherp en met bloed genoeg, die nul willen springen op dit niveau. En dan moeten de kinderen ook nog heel goed kunnen rijden. De laatste jaren heeft Luc Steeghs heel goed voorwerk gedaan, waar ik nu van kan profitteren. Maar we moeten bij blijven. Over vijf jaar heb je een Grand Prix paard nodig om mee te doen, want ik voorspel dat de Children dan nog dichter bij het juniorenniveau komen te zitten.”

 

Nederlandse Young Riders tweede achter Duits droomequipe

Heel goed paardrijden werd beloond in de landenwedstrijd voor Young Riders. Parcoursbouwer Louis Konickx had een technisch hoogstaand parcours op 1.45m hoogte opgesteld. Wie aan al zijn vragen voldeed, kwam met een goed resultaat aan de finish. Wie een antwoord miste, kreeg een paal aan de grond. Met een nulscore gingen de Duitsers na de eerste omloop direct aan de leiding om deze niet meer af te staan, ook al rolden ook bij hen de balken uit de lepels in de tweede manche. Het Nederlands team werd nog net voordat het donker werd op donderdagavond tweede, voor Denemarken.

 

Niemand slaagde erin om twee foutloze omlopen neer te zetten, al kwam de Duitse Zoe Osterhoff daar dicht in de buurt met een 0/1-score met Chacenny (v. Chacco Blue). Ze hebben ook al voor hetere vuren gestaan, aangezien ze twee jaar geleden al op 1.60m niveau debuteerden. Contagia (v. Contagio) van Julius Reinacher kwam op 0/9 strafpunten uit. “Ja, de tweede ronde was niet zo goed als de eerste, maar ik heb een goed gevoel voor de Grote Prijs”, vertelt hij.

 

De twee nieuwe paarden in het team: de achtjarige Alphajet DB (v. Arpeggio) onder Philipp Schulze Tophoff en Brillant du Rouet (v. Balou du Rouet), sinds een kleine vier maanden onder het zadel van Enno Klaphake, brachten het er positief vanaf met respectievelijk 0/4 en 4/8. 

 

Bondscoach Peter Teeuwen was tevreden. “Ik heb hier een heel fijn team met zeer ervaren ruiters. We hebben geprobeerd om de ‘tweede’ paarden van Philipp en Enno de kwalificatie voor het EK te laten behalen, zodat we ze kunnen inzetten als hun nummer één paarden niet fit zijn. Ze hebben het druk gehad, want afgelopen weekend was er een groot nationaal concours in Warendorf voor de beste jeugdruiters uit Duitsland. Daar hebben ze ook al op 1.45/1.50m niveau moeten springen en nu, vijf dagen later, opnieuw. Binnenkort zal ik de EK-teams bekend maken. Het gaat spannend worden, want de Young Riders groep in Duitsland is heel groot en we beschikken over fantastische paarden. Een luxe positie”, vertelt Peter Teeuwen.

 

Het Duitse Young Riders team won ook al in Lamprechtshausen en hoopt volgende week in Hagen op een thuisoverwinning. Julius Reinacher hoopt dat weekend in Balve te score in de U25 rubrieken (ruiters tot 25 jaar), die onderdeel uit maken van een serie wedstrijden waarvan de finale op CHIO Aachen verreden wordt. Aan startgelegenheden geen gebrek voor talentvolle Duitse ruiters.

 

In de tweede omloop werd het klassement stevig opgeschud bij de andere landen. Engeland, dat ook al bij de pony’s en junioren won, kelderde met 32 strafpunten van de tweede naar de vijfde plaats. Nederland klom juist op naar de tweede positie. Lars Kuster op Alanix Hero Z (v. Aganix du Seigneur) reed 9/6, Lars Kersten op Dobbey (v. Zirocco Blue) scoorde 4/0 en Bas Moerings kwam met landenwedstrijddebutant Fosther (v. Vigo d’Arsouilles) uit op 0/4. Sanne Thijssen was zichtbaar ontevreden over haar rondes met Carinja (v. For Fashion). De scherpe merrie raakt het hout zelden aan, maar liet haar in beide omlopen een keer zitten. “Ik maakte een rijfout naar de laatste hindernis in de slotronde. Nam haar veel te veel terug, maar ik had gehoopt dat ze me zou helpen”, moppert de fanatieke amazone.

 

“Ja, dat viel helaas wat tegen. Sanne’s paard sprong verder wel heel goed”, sluit bondscoach Luc Steeghs aan. “Het hele team heeft strijd geleverd. Lars Kersten reed echt heel sterk. Bas Moerings opende heel sterk met een foutloze rit. Lars Kuster had de pech dat hij wat in z’n oog kreeg in de eerste omloop. Helaas niet gewonnen, maar er was wel goede sport. Complimenten ook naar parcoursbouwer Louis Konickx. Het is voor de ruiters fijn om met het oog op het EK alvast in aanraking te komen met zijn parcoursen en andersom zal dat ook gelden. Louis zoekt het duidelijk niet zozeer in de hoogte, maar in het technische. Dat zou in ons voordeel moeten zijn, want Nederland is sterk in technisch rijden. Maar dat is Duitsland ook. Het gaat weer spannend worden op het EK.”

 

Engeland zet ook juniorengroep op scherp, Nederland tweede

Met een barrage tussen de Britse en Nederlandse junioren werd het Wierdense publiek getrakteerd op zinderende paardensport. Het oranje team was gebrand op de zege en liet de snelste slotrondes noteren, maar de Britten bleven foutloos in de barrage. Benjamin Clark hoefde als vierde ruiter niet meer van start. Polen werd derde.

 

Tony Newbery, chef d’equipe van het Britse team, kwam voor de zege naar Wierden. “We weten hoe moeilijk het is om hier te winnen, maar daar heb ik ook rekening mee gehouden met het opstellen van het team. Ik ben blij dat we barrage mochten rijden en de eerste positie na de eerste omloop konden vasthouden. Het is sowieso een schitterend concours en een mooie ervaring om alvast parcoursen te rijden van een parcoursbouwer die het EK ook bouwt”, wijst hij naar Louis Konickx. 

 

De kaarten zien er goed uit voor springnatie Engeland. “In Opglabbeek wonnen we ook. Toen was Benjamin Clark ook in het team en moest hij in de barrage tegen Duitsland foutloos blijven voor de winst. Nu haalden zijn teamgenoten de winst al binnen.”

 

Opvallend is dat de Britse ruiters met relatief jonge paarden aan de start kwamen en deze fantastisch aan het springen hadden. Jancovica (v. Thunder van de Zuuthoeve) van Benjamin Clark is tien. Dat de negenjarige Scenletha (v. Scendix) tijdens haar landenwedstrijddebuut drie foutloze omlopen springt, betekent veel voor Jack Whitaker. “Ik wist niet hoe ze over twee rondes zou springen, maar ze heeft laten zien dat ze zeer voorzichtig is”, vertelt de zoon van springlegende Michael Whitaker. Ook de tienjarige Vykinbay (v. Quartz du Chanu) van Allana Clutterbuck had nog niet veel ervaring op dit niveau.

 

Voor een Nederlands tintje zorgde de KWPN-gefokte Darino B (v. Verdi). Oliver Tuff kwam op 4 en 20 strafpunten uit, maar hij herpakte zich en legde de barrage foutloos af. “Ik weet niet waarom het niet liep in de tweede ronde. Ik wilde teveel controle, teveel mijn best doen”, kan hij er achteraf om lachen.

 

Het Nederlandse team liet ook beloftevolle omlopen zien. Elike Morsink met Dakina II (v. Indoctro) reed 4/0 en foutloos in de barrage. Gerrit Veenstra op Loridon van T&L (v. Horion de Libersart) was zelfs één van de drie ruiters die in de landenwedstrijd dubbel foutloos bleef. In de barrage liep hij twee balken op.

 

Skye Morssinkhof op Checkpoint Chacco (v. Chacco Blue) herstelde zich juist met een superieure rit na haar 8/4 score. Elize van de Mheen op Ferdinand B (v. Verdi) haalde alles uit de kast na haar 4/0 rit, maar haar ambitie om Engeland onder druk te zetten in de barrage vervloog met een fout op de laatste hindernis.

 

 

 

Britse ponyamazones houden hoofd koelst, Nederland gedeeld derde

De strijd is nog niet voorbij tot de laatste heeft gereden. De landenwedstrijd pony’s  in Wierden werd een nek-aan-nekrace tussen de Ieren en de Britten. Het Nederlandse team leek in de achterhoede te verdwijnen, tot er in de laatste ritten van alles gebeurde. Oranje klom op naar het podium door samen met Duitsland derde te worden. Engeland won, voor de Ieren.

 

Het voorterrein van het Dutch Youngster Festival kleurde oranje door de gewonnen dekens op de Britse pony’s. Chef d’Equipe Clare Whitaker is trots op haar meidenteam. “Dat de pony van de laatste Ier, Tom Wachman, stopte in die lastige driesprong die iets bergafwaarts gebouwd stond en krap stond, zette voor ons de deur open. Holly Truelove moest voor ons foutloos blijven. Dat is niet makkelijk, met zoveel druk omgaan, maar het lukte haar”, vertelt Clare Whitaker.

 

Bijna alle teamleden sprongen dubbel foutloos, op Nations Cup debutante Lila Bremner na. In de tweede omloop koos haar dunkleurige pony Lapislazuli het hazenpad in de richting van de sloot, maar ze herpakten zich en kwamen met zeven strafpunten aan de finish. “Mijn pony is nog maar negen jaar. Het was een vergissing uit onervarenheid. Behalve het langslopen heeft hij laten zien hoe voorzichtig hij was, want hij heeft geen paal geraakt. Ik ben trots op hem. We kochten hem op zesjarige leeftijd en toen had hij niet meer dan een keer 80 centimeter gesprongen.”

 

De andere teampony’s van Engeland hebben al meer ervaring. Rexter d’Or van Holly Truelove liep al vier EK’s in Franse en Ierse dienst en Holly hoopt op een vijfde EK, maar dan met haar zelf in het zadel. Claudia Moore reed tweevoudig EK-pony Elando van de Roshoeve, waarmee ze vorig jaar op het EK individueel brons won. Met Jack Whitaker won Elando individueel goud en teambrons op het EK 2016. “Ik heb hem nu twee jaar. Een super fijn, eerlijke pony die altijd z’n best doet.” Ook Shaunie Greig reed vorig jaar het EK met haar Casino Royale en werd individueel zesde.

 

Het Britse ponyteam zal er volgend jaar sowieso anders uitzien, want de meiden zijn 16 jaar, op Claudia Moore (15) na, en maken de overstap naar de junioren. “Ja, we hebben allemaal al paarden klaarstaan”, vertellen ze.

 

Het Nederlandse ponyteam onder leiding van Edwin Hoogenraat mocht op papier tot de favorieten gerekend worden, maar toen niemand foutloos bleef in de eerste omloop leek het podium ver weg te zijn. De nulritten van Mart IJland en Pam Nieuwenhuis in de tweede omloop maakten veel goed. Alleen de 4 strafpunten van Liv Huijbregts werden meegereden, de 5 van Lily Engelsman vormde het wegstreepresultaat.

 

“De pony’s sprongen zeer goed en er werd ook goed gereden”, blikt Hoogenraat terug. “Je moet soms wat geluk hebben. Wat ik waardeer is dat ze er echt voor strijden. Ze gaven zich niet zomaar gewonnen en dat is nu beloond met de derde plek.”

 

Tekst: Wendy Scholten

 

Jeugdteams warmgedraaid voor landenwedstrijden

Beste Young Riders op woensdag was Francois Spinelli uit Italië met Never (v. Alvarez 17). Foto FotoTrailer
Beste Young Riders op woensdag was Francois Spinelli uit Italië met Never (v. Alvarez 17). Foto FotoTrailer

Het internationaal springconcours voor jeugdruiters, het Dutch Youngster Festival in Wierden, draait op volle toeren. De eerste wedstrijddag op woensdag was een goede warming-up voor de jeugdteams, die op donderdag en vrijdag hun landenwedstrijden verrijden. Ondertussen staan er 330 paarden en pony’s op stal en zijn er deelnemers uit 19 verschillende landen.

 

In de eerste rubriek voor junioren toonden de Nederlandse ruiters meteen vorm. De zege in dit 1.35m parcours was voor Pablo Valle Espinedo uit Spanje, maar Gerrit Veenstra op Homer van T&L, Meike Zwartjens op Twister de la Pomme en Iris Michels op Cristal Utopia Z werden tweede, derde en vierde. Skye Morssinkhof, Ilse Tolboom en Elize van de Mheen sloten als zesde, zevende en achtste aan.

 

De 1.40m proef voor Young Riders kwam in handen van Francois Spinelli uit Italië. Beste Nederlandse was Veronique Morsink op de vijfde plaats met Entrepeneur. De omlopen van Lars Kuster, Bas Moerings en Lars Kersten zagen er ook beloftevol uit met het oog op de landenwedstrijd.

 

Bij de pony’s mag er veel verwacht worden van de Ieren, winnaars van vorig jaar en vandaag eerste en tweede in de ponyrubriek op 1.25m niveau. Ryan Sweetnam won, voor Orla Duffy. Voor Nederland was Logan Fiechter (niet in het team) de beste met een zevende plaats met Fun Ficky T.

 

Op donderdag worden drie landenwedstrijden verreden, die van de pony’s, junioren en Young Riders. De wedstrijden zijn live te volgen via www.clipmyhorse.tv.

Pablo Valle Espinedo uit Spanje won de eerste juniorenproef op Insolite van 't Molenvondel (v. Toulon). Foto FotoTrailer

334 horses and ponies are checked in

334 horses and ponies are checked in for the Dutch Youngster Festival. Did you know that the riders come from 19 different countries?

🔹Andorra
🔹Denmark
🔹Estonia
🔹Finland
🔹Germany
🔸Great-Britain
🔸Hungary
🔸Ireland
🔸Ireland
🔸Italy
🔹Luxembourg
🔹Netherlands
🔹Norway
🔹Poland
🔹Russia
🔸Slovenia
🔸Spain
🔸Sweden
🔸Switzerland

Check the Master list here
Which country do you support?

Luc Steeghs blikt vooruit naar landenwedstrijden: 'Ik heb goede hoop'

Luc Steeghs en Sanne Thijssen op DYF 2018, waar het Young Riders team won. Foto Wendy Scholten
Luc Steeghs en Sanne Thijssen op DYF 2018, waar het Young Riders team won. Foto Wendy Scholten

Met een landenwedstrijd in eigen land probeert ook bondscoach Luc Steeghs elk jaar uit te pakken met een zo sterk mogelijk junioren en young riders team. Vorig jaar wonnen de young riders de Nations Cup en als het aan Luc Steeghs ligt gebeurt dat dit jaar opnieuw, net als bij de junioren. “Ik heb goede hoop. In beide teams heb ik de Nederlands kampioen opgesteld. De anderen hebben ook al bewezen dat ze er moeten staan op het moment dat het belangrijk is”, vertelt hij.

 

Anders dan Edwin Hoogenraat, bondscoach van de Children en pony’s, heeft Luc Steeghs niet specifiek een ‘vijfde man’ aangewezen. “Het team staat vast. Deze ruiters moeten de kans krijgen om een landenwedstrijd te rijden, ook al rijden ze op de openingsdag niet de beste proef.”

 

Voor het juniorenteam zijn Nederlands kampioen Elize van de Mheen, reservekampioen Gerrit Veenstra, Elike Morsink (8e op NK) en Skye Morssinkhof opgesteld. Bij de Young Riders treden Nederlands kampioen Lars Kersten, Bas Moerings (3e op NK), Lars Kuster (4e op NK) en Sanne Thijssen (6e op NK) aan.

 

“Bij de Young Riders was ik er snel uit, bij de junioren probeer ik erop te letten wie er in de kopgroep vormbehoud toont. In Lamprechtshausen waren de prestaties wat wisselend, maar wonnen we wel. Ruiters die lager in het klassement stonden op het NK, zoals Niels Bulthuis en Beau Schuttelaar, kwamen daar sterk voor de dag. Veronique Morsink hoort ook in het topklassement, maar heeft al een landenwedstrijd gereden. Ik kijk uit naar de verrichtingen van het team dat ik nu opgesteld heb.”

Bondscoach Hoogenraat: ‘Veel vertrouwen in pony en Children team’

Edwin Hoogenraat en Mart IJland op Dutch Youngster Festival 2018. Foto Wendy Scholten
Edwin Hoogenraat en Mart IJland op Dutch Youngster Festival 2018. Foto Wendy Scholten

Het Dutch Youngster Festival gaat woensdag van start en één van de highlights zijn de FEI Nation Cups Youth op donderdag en vrijdag, waarbij de Nederlandse teams op een thuisoverwinning hopen. Edwin Hoogenraat, bondscoach van de pony’s en Children, heeft er een goed gevoel bij.

 

“Van de week hebben we een gezamenlijke training gedaan en dat zag er goed uit. Ze reden naar mijn zin. Voor het ponyteam stel ik alle kaderleden op: Mart IJland, Lily Engelsman, Pam Nieuwenhuis, Liv Huijbregts en Cheyenne Meijers. Wie vijfde man wordt, oftewel reserve, beslis ik na hun eerste ronde op woensdag”, vertelt Edwin Hoogenraat.

 

Aangewezen voor het Children team zijn de topdrie van het NK Children: Emma Bocken, Hilde Veenstra en Jorinde Dolfijn, aangevuld met Finn Boerekamp en Wesley de Boer. “Ruiters en amazones die allemaal met goed paardrijden bezig zijn, echt fijn om mee te werken. Ze hebben goed gepresteerd op het NK in Mierlo. Wierden wordt alweer de vierde landenwedstrijd van het seizoen. In Italië wonnen de pony’s. De Children waren daar tweede, net als in Frankrijk. We gaan weer een goede poging wagen. Als het een beetje wil meezitten, kunnen we een heel eind komen. Ik heb er heel veel vertrouwen in”, aldus Edwin Hoogenraat. 

 

Morgen verklappen we de junioren en young riders teams en komt bondscoach Luc Steeghs aan het woord. 

 

Er zijn zoveel spannende wedstrijden te gaan komende week! Hieronder een overzicht van de landenwedstrijden en Grote Prijzen:

Donderdag: Nations Cup pony's
Donderdag: Nations Cup junioren
Donderdag: Nations Cup Young Riders
Vrijdag: Nations Cup Children

Vrijdag: Grand Prix Young Riders (1.40m)
Zaterdag: Grand Prix pony's (1.30m)
Zaterdag: Grand Prix Children (1.30m)
Zaterdag: Grand Prix Junioren (1.40m)

De aanvangstijden zijn op deze website te vinden zodra het evenement van start gaat.

Livestreaming volgen? Dat kan op www.clipmyhorse.tv
 

 

 

 

 

Marinus Vos verruilt meetstok tijdelijk voor Event Director-schap

Met het aanstellen van de wereldbekende parcoursbouwer Louis Koninckx op het Dutch Youngster Festival in Wierden dit jaar, heeft zijn collega Marinus Vos – medeoprichter en sinds jaar en dag vaste parcoursbouwer in Wierden – zijn handen vrij om de functie van Event Director te bekleden. ‘Ik ga mijn best doen alles in goede banen te leiden, iemand moet dat doen, toch?, stelt Vos bescheiden.‘ Na het DYF van 28 mei tot 1 juni is Outdoor Wierden, de internationale een- en tweesterrenwedstrijd. Daar ga ik wel de parcoursen bouwen.’

 

Zenuwachtig over zijn nieuwe functie dit jaar is de ervaren Vos geen moment. Tenslotte stond hij samen met Daan Nanning aan de wieg van de populaire jeugdspringwedstrijd in Wierden. ‘Het zal een goede twintig jaar geleden zijn geweest’, denkt Vos terug. ‘Daan Nanning was chef d’equipe van de junioren en young riders in Nederland. Er waren maar een paar wedstrijden voor de jeugd in het buitenland. Daan zei: eigenlijk moet er in Nederland ook zo’n wedstrijd komen. Nou, dat wilden wij wel organiseren.’ Zo geschiedde en inmiddels is het Dutch Youngster Festival een vaste waarde op de kalender van de internationale jeugdspringruiters. In bijna al die jaren was Marinus Vos parcoursbouwer, een enkele keer nam Jos Brinkman de honneurs voor hem waar.

 

 Het is dan ook helemaal niet gezegd dat Vos nooit meer de meetstok op het DYF in handen heeft. ‘Nee, in principe zijn er alleen voor dit jaar afspraken gemaakt met Louis Konickx’, verduidelijkt hij. ‘Wij hebben voor hem gekozen in verband met het komende EK, dat van 8 tot en met 14 juli in Veeningen plaatsvindt. Daar bouwt hij ook, dus het leek ons een goed idee om hem ook voor het DYF te vragen. De ruiters en amazones kunnen zich op die manier goed voorbereiden op het EK en de chef d’equipes van de verschillende landen weten dan waar ze staan met hun team.’

 

Het binnenhalen van de FEI Nations Cup Youth: vier landenwedstrijden voor ponyruiters, Children, Junioren en Young Riders, op het DYF is natuurlijk een prachtige opsteker voor de Wierdense wedstrijd, maar ook daarvoor waren het niveau, de populariteit en de sfeer op het DYF altijd opperbest, aldus Vos. ‘Het is elk jaar een prachtige wedstrijd. De landenwedstrijd legt extra druk op de ruiters, dat maakt het nog spannender. Het is meteen een mooie voorbereiding op de senioren, want de jeugdruiters hebben echt al veel gezien. Het niveau en het paardenmateriaal is ook wel anders dan pakweg tien jaar geleden. Vele malen beter. De bondscoaches doen daar goed werk in.’

 

Persoonlijk vindt Vos het prachtig om de toppers van eerdere versies van het DYF terug te zien in de wereldtop. ‘En vier jaar geleden hadden we een verschrikkelijk mooie equipe uit Amerika. Allemaal kinderen van bekende Amerikaanse ruiters. Zo gaat dat. Vroeger sprong ik zelf, mijn zoon Robert rijdt en nu doet mijn kleinzoon mee bij de Children. Zo blijft het toch in de paardensfeer’, besluit Vos, die uitkijkt naar wederom een geslaagde editie van het Dutch Youngster Festival. Hij verwacht opnieuw veel deelname. ‘We gaan er in elk geval alles aan doen om de verwachtingen waar te maken. De bodem is heel belangrijk, die zijn we nu al aan het prepareren zodat die er eind mei top bij ligt. Ook hebben we dit jaar een overdekte losrijhal, zodat ruiters ook bij regen droog kunnen losrijden.’

 

Nieuw dit jaar is ook de samenwerking met Clipmyhorse.tv, zodat alle wedstrijden online te volgen zijn via de gratis livestreaming.

 

Louis Koninckx bouwt Dutch Youngster Festival

Het Dutch Youngster Festival heeft één van ’s werelds beste parcoursbouwers mogen vastleggen voor de internationale springweek voor jeugdruiters van dinsdag 28 mei tot en met zaterdag 1 juni. Louis Konickx neemt dit jaar in Wierden de meetstok over van Marinus Vos en Jos Brinkman en geeft de deelnemers een voorproefje op het Europees kampioenschap jeugdruiters op CH De Wolden waar hij eveneens hoofdparcoursbouwer is.

 

Het Dutch Youngster Festival is een uniek evenement in Nederland, want alleen in Wierden worden de FEI Nations Cups Youth verreden. Het gaat om vier landenwedstrijden voor pony’s, Children, Junioren en Young Riders, waarbij de deelnemers strijden om een podiumplaats en een plek in het EK-team.

 

Louis Konickx vliegt de hele wereld over om de parcoursen voor de wereldtop uit te stippelen. Hij bouwde bovendien de wereldbekerfinale in 2016 en het EK senioren in 2017 en bouwt ook het komende EK in Rotterdam. In 2020 is hij zelfs Technical Delegate, oftewel sporttechnisch toezichthouder, op de Olympische Spelen in Tokyo.

 

De parcoursbouwer zal de deelnemers in Wierden de gelegenheid geven om er rustig in te komen. “Maar na die eerste dag zullen we het niveau flink opschalen. De Young Riders zullen echt heel goed moeten rijden en krijgen reëel lastige parcoursen. Bij de junioren ga ik ervan uit dat ze op kwalitatief goede paarden zitten maar dat er rijtechnisch nog weleens een steekje valt. De deelnemers zijn dan ook jonger en net wat minder mans. De Children mag ik ook niet onderschatten. Hun paarden zijn echte machines en de maximum hoogte is 1.30m, dus daar kunnen er veel overheen. Bij de pony’s verwacht ik echt topsport. Met al die verschillende rubrieken zal het hard werken worden, maar ik kijk ernaar uit om alle teams een keer te zien. Na Wierden zal ik ook naar de jeugdwedstrijd in het Duitse Hagen komen. Niet om te bouwen, wel om langs de kant mee te kijken. Ik moet er toch zijn voor allerlei vergaderingen in het kader van de Olympische Spelen.”

 

De landenwedstrijden op het Dutch Youngster Festival zullen op donderdag 30 en vrijdag 31 mei verreden worden. Het evenement sluit af met de Grote Prijzen. Het Europees Kampioenschap voor de Childeren, Junioren en Young Riders vindt plaats van 8 tot en met 14 juli in Veeningen.

 

Auteur: Wendy Scholten

Marchal en Engelsman uitzonderlijk op Dutch Youngster Festival

Tristan Marchal en Sambucca. Foto's FotoTrailer
Tristan Marchal en Sambucca. Foto's FotoTrailer

De 20e editie van het Dutch Youngster Festival werd afgesloten met vier Grote Prijzen voor de jeugdruiters, waarbij de Brabander Tristan Marchal bij de Young Riders won op vrijdagavond. Lily Engelsman bewees op zaterdag met haar krap 14 jaar nogmaals haar uitzonderlijke klasse door DYF af te ronden met een GP-zege bij de Children en een derde plek in de GP voor pony’s, gewonnen door de Britse Lily Freeman-Attwood. De Belg Mathias Hazebroek, winnaar van teamgoud in de landenwedstrijd, pakte bij de junioren de Grote Prijs mee.

 

De winst voor Tristan Marchal is een bijzondere te noemen. Als outsider won hij in april de eerste twee omlopen op het NK springen voor Young Riders en zette hij zich in één klap op de kaart. Vrijdagavond troefde hij de sterk rijdende Lars Kersten op H-Cassino af in de Grote Prijs dankzij een binnendoorwending in de barrage en werd zijn doorzettingsvermogen beloont met 1.250 euro. Tristan is een jeugdruiter die zijn eigen startgeld en onkosten betaalt, dus de eerste prijs was welkom.

 

“Ja, ik ben heel erg zelfstandig”, lacht hij. “Ik ga naar concours met weinig luxe. Als ik soms kijk met wat voor een vrachtwagens de ruiters komen aanzetten en wat ze meehebben? Concourskasten vol. Dat is toch niet normaal? Het is echt een elitesport. Daar kom ik aan met m’n ene paard, kunststof wagentje en goedkope spulletjes. Zelf slaap ik ‘s nachts in de trailer. Dat geeft niet. Als ik maar kan meerijden. Ik heb het geluk dat ik een ongelooflijk goed paard heb in Sambucca en dat ik zelf een beetje snel kan rijden”, vertelt Tristan Marchal.

 

“Ik heb de wil en motivatie om me er vooraan bij te rijden en als dat lukt kan ik uit de kosten komen. Het is wel alle zeilen bijzetten om het financiële plaatje rond te krijgen hoor. Ik moet m’n ouders ook betalen om mijn paard te kunnen rijden. Zij krijgen eenderde deel van het bedrag dat ik na een concours over houd. Veel houd ik er dus niet aan over, maar dat hoeft ook niet. Ik geniet hiervan en we zien wel waar het schip strandt. Ik probeer in elk geval zo hoog mogelijk te komen met dit paard. Ondertussen rijd ik zoveel mogelijk paarden op een dag. Van zadelmak maken tot oudere paarden. Door veel paarden te rijden leer je het, zeg ik altijd.”

 

Lily Engelsman en Whipped Cream, winnaars GP Children
Lily Engelsman en Whipped Cream, winnaars GP Children

Engelsman

De bondscoaches Luc Steeghs en Edwin Hoogenraat zullen binnenkort hun EK-teams bekend maken. Een amazone die zeker zal zijn van een teamplek, is Lily Engelsman die ongelooflijke resultaten neerzette. Teambrons in de pony landenwedstrijd en derde in de Grote Prijs met Blackwoodland Rock. Teamzilver in de Children landenwedstrijd, winst in de Grote Prijs en een tweede prijs op de openingsdag met Whipped Cream.

 

“Ongelooflijk. Ja, het is m’n eigen dochter, maar ik mag denk ik best zeggen dat het niet normaal is hoe ze afgelopen week reed”, vertelt Carry Huis in ‘t Veld, die zelf in 2000 de kwalificatie voor de wereldbekerwedstrijd op Jumping Amsterdam won en weet wat topsport inhoudt. Ze heeft bewondering voor de focus van haar Lily.

 

“Ze moest in de Grote Prijs voor Children als eerste van start terwijl ze nog maar net uit de prijsuitreiking voor de pony’s was. Dat was best wel stressen, maar ze zette het van zich af in de ring en reed echt goed. Haar pony is niet de snelste van zichzelf. In een barrage van vijftien dachten we dat een topklassering moeilijk zou zijn, maar ze duwde hem vooruit. Het lijkt erop dat ze bij de pony’s én Children naar het EK mag, maar ze zal moeten kiezen. Heel moeilijk. Maar in beide jeugdklasses EK rijden mag niet volgens de reglementen.”

 

Oud-voorzitter Wim Blokland werd nog in het zonnetje gezet op het Dutch Youngster Festival en bedankt voor al zijn inspanningen. Ruben Hofman prijst het werk wat hij verricht heeft namens het bestuur. “Fijn dat het dit jaar ook weer super verlopen is. We hebben heel veel positieve reacties gehad van de deelnemers, trainers en ouders. Wierden zou nog veel beter zijn dan andere gerenommeerde jeugdconcoursen. Ze noemen ons ‘very kind’. Top sfeer en ambiance en een fantastische bodem. Het terrein heeft zich fantastisch gehouden. Welke bodem herstelt zich zo snel en goed na een hoosbui met 64mm water?  Complimenten ook aan mede-bestuursid John van der Kolk, die met zijn team verantwoordelijk was over de bodem.”

 

“Veel opstekertjes dus”, noemt Ruben Hofman. “En nu verder. Voor volgend jaar hopen we nog wat meer sponsoring op te halen, zodat we tijdens Outdoor Wierden en het Dutch Youngster Festival extra dingen kunnen bieden voor het publiek”, klinkt het ambitieus.

 

Auteur: Wendy Scholten
Foto's: FotoTrailer

 

 

 

Belgische Children profiteren van fouten andere teams

Nadat België de landenwedstrijd junioren had gewonnen, deden de Belgische Children dat fijntjes over. Toch was het een heel andere wedstrijd. De junioren dwongen het af met nulritten, de Children hadden geluk dat de hoger geplaatste teams fouten gingen maken in de tweede omloop en klommen stapje voor stapje van de vijfde plek naar de gouden positie.

 

Alle druk lag op de Brit Iwan Carpenter die als allerlaatste ruiter van zijn team één foutje mocht maken om Engeland de winst te bezorgen. Dat balkje viel en zijn paard haakte ook nog af op de laatste sprong, de sloot, tot grote vreugde van de Belgen. “De vijf strafpunten die we in de eerste omloop opliepen, waren nog niet zo slecht. Maar die ene tijdfout had vervelend kunnen uitpakken voor ons”, vertelt de bondscoach Jean Jacques Mathijs die voor het 19jaar op rij op de 20eeditie van het Dutch Youngster Festival was.

 

Albert Bruyneel was de ongelukkige die zich twee keer liet uitbellen in deze 1.30m wedstrijd met Jalvaro II (v. Calvaro). “Hij was vandaag niet zo fris. Misschien door het warme weer. In de tweede ronde was het gevoel beter, maar had ik een misafstand waarna hij niet meer aantrok. Ik had het geluk dat mijn teamgenoten zo goed reden en dat de andere teams onverwacht fouten gingen maken.”

 

Dat de amazones tussen de 12 en 14 jaar zo koel bleven, was de gouden sleutel tot succes. “Ik vind het wel fijn om als eerste van start te gaan. Dan ligt er niet teveel druk op me”, lacht Elise Van den Branden die recent al derde met het team werd in Opglabbeek. Haar merrie Brilliantina van ’t Ruytershof (v. Bamako de Muze) kwam met 4/0 uit de ring. Aurelia Guisson maakte een droomdebuut in de Nations Cup met 0/0 op Berlini From Second Life Z (v. Berlin) en Paris Vandousselaere sloot op Quitona de la Cour Z (v. Quintus) af met 1 en 4 strafpunten. “Of ik het spannend vond aan het eind? Nee, ik heb nooit stress. Nu ook niet.” “Dat klopt”, beaamt de coach. “Paris gaat naar nationale 1.30m wedstrijden alsof ze naar de kermis gaat.”

 

Nog een paar wedstrijden en dan maakt ook België het EK-team bekend. “Het Children rijden leeft wel in België, al hebben wel wat mensen zich teruggetrokken. Naar Wierden of Fontainebleau is 300-350 kilometer, maar naar Samorin bijvoorbeeld 800-900. Dat past niet iedereen”, aldus Jean Jacques Mathijs.

 

Maar liefst drie teams finishten op de tweede plaats met 12 strafpunten: Ierland, Spanje en Nederland. Met de positie is Luc Steeghs tevreden, maar met de score en enkele rondjes nog niet helemaal. Emma Bocken realiseerde een 5/4, Senna Everse 0/12, Lily Engelsman 0/0 en Cejay Joosten 4/4.

 

Auteur: Wendy Scholten

Toekomst Belgisch ruitergilde verzekerd

De paarden van de Belgische junioren kleurden vanochtend Hollands oranje door de Dutch Youngster Festival dekens, gewonnen in de landenwedstrijd. Met zes foutloze omlopen werd er souverein gereden door Thibault Philippaerts, Alexander Housen en Simon Morssinkhof, maar ook door Nations Cup-debutant Mathias Hazebroek met een weg te strepen 2/4-score.

 

De landenwedstrijd in Wierden zou op donderdag verreden worden totdat de wedstrijd na drie combinaties stil gelegd moest worden vanwege noodweer. De drie scores bleven staan en de proef werd op donderdagochtend hervat. Maar liefst 22 van de 36 ruiters sprongen foutloos of hadden een tijdfout, wat het excellente niveau onder de junioren weergaf.

 

Het Nederlands team stond na de eerste ronde met één tijdfout in totaal op de bronzen positie achter België en Engeland met nul strafpunten, maar zakte naar de vierde plaats door rijfoutjes van Paris Morssinkhof en Iris Hakvoort. Samen met de nulrondes van Mel Thijssen en Rowen van de Mheen kwam de stand op 6 strafpunten te staan, net als Italië.

 

De Belgen hielden stand. Het Ierse team met Jack Ryan, Ciaran Nallon, Sean Monaghan en Harry Allen klom zelfs op naar het zilver en deelde deze plek met de Britse ploeg met Sienna en Scarlett Charles, James Winter en Oliver Fletcher.

 

“Het was spannend. Er waren heel veel goede ruiters, maar gelukkig heeft België heel goede junioren. Ik heb enkele sterkhouders en ruiters die je kansen wil geven”, vertelt chef d’Equipe Rik Deraedt. “Alexander heeft bij de pony’s en junioren al wat landenwedstrijden gereden, Thibault en Simon hebben heel veel ervaring en Mathias reed zijn eerste Nations Cup. Het waren stuk voor stuk goede ritten. Ze hebben allemaal hun steentje bijgedragen.”

 

“En ik had een fris paard vandaag”, lacht Thibault Philippaerts die gisteren in de stromende regen zijn eerste foutloze rit aflegde met Jaimi van Dorperheide (v. Winningmood). Alexander Housen heeft Galoubet Fravanca (v. Caretino) pas eind januari op stal gekregen en heeft een echte krachtpatser onder het zadel. Mathias Hazebroek is met Jurry (v. Toulon) al lange tijd in vorm. Simon Morssinkhof werd recent Belgisch kampioen met Vivolta de Gree (v. Diamant de Semilly).

 

Naar het Europees kampioenschap willen alle ruiters wel, maar de nieuwe Youth FEI Nations Cup geeft ook een extra dimensie. “Je reed eerder landenwedstrijden om je te bewijzen, maar nu wil je extra goed rijden om straks in de finale te zitten voor de beste zes landen”, vertelt Simon Morssinkhof.

 

De nieuwe league is een goed initiatief vindt de chef d’equipe. “Voorheen viel alle druk weg na het EK en stonden er geen belangrijke dingen meer op het programma, maar nu hebben we nog de Nations Cup finale van 6 tot en met 9 september in Opglabbeek. We hebben nu twee keer gewonnen, een keer derde en tweemaal zesde. Ik denk dat België er wel goed voorstaat”, lacht hij

 

Klik hier voor de uitslag

 

Auteur/foto's Wendy Scholten

Goud voor stressbestendig oranje Young Riders team

foto FotoTrailer
foto FotoTrailer

De tweede dag van het Dutch Youngster Festival stond in het teken van stressbestendigheid. Voor de organisatie die met 64mm regenwater overspoeld werd terwijl de landenwedstrijd junioren nog maar net begonnen was en voor het Young Riders team dat in een barrage moest knokken voor het goud.

 

Het programma werd over de kop getrokken nadat de piste in een vijver veranderde. De Nations Cup voor junioren is verhuisd naar morgenvroeg om 7.30 uur, waarbij de resultaten van de drie gereden junioren blijven staan. Het was het Young Riders team van bondscoach Luc Steeghs dat de dag weer glans gaf, nadat het ponyteam van Edwin Hoogenraat al brons had gewonnen.

 

Nederland en Noorwegen streden een nek-aan-nek-race die beslist moest worden in de barrage. De teller stond nog op nul en dat bleef zo voor Nederland. Sanne Thijssen op Expert (v. Tangelo van de Zuuthoeve) en Veronique Morsink op Faithfull (v. For Keeps) gaven het goede voorbeeld en Lars Kersten pakte revanche na zijn weggestreepte 4/4-score door eveneens nul te rijden met Dobbey (v. Zirocco Blue VDL). Een balk in het Noorse kamp zorgde ervoor dat Kars Bonhof met Zentos (v. Zento) geen derde ronde hoefde te rijden.

 

 

 

 

 

 

“Dit was de wedstrijd van de stressbestendigheid”, analyseert Luc Steeghs, die bewondering had voor de koelbloedigheid van zijn ruiters. “Elke wedstrijd is er één om een stap verder te komen en dit was er één van. Sanne klopt al heel hard aan de poort bij de senioren, maar de rest wil dat ook. Daarvoor moet je strijd en spanning kunnen combineren en dat deden ze vandaag. Ik zeg altijd: je hebt wedstrijden en wedstrijden. Deze druk maakt je uiteindelijk een betere ruiter. Je leert van fouten en daardoor kan je je verder ontwikkelen. Maar je realiseert je ook dat een kampioenschapspaard een ander paard is dan die een keer een Grote Prijs wint. Op een kampioenschap moeten ze vijf omlopen constant springen en je weet pas of ze constant zijn op dit soort wedstrijden.”

 

 

 

Sanne Thijssen, die een ware springclinic gaf, had niet verwacht dat haar Expert zo’n shooting star was met drie nulrondes. “We hebben hem een half jaar op stal. In Mierlo blonk hij al uit, maar ik zag nog niet aankomen dat hij zo snel op niveau kwam. Hij wordt steeds beter, een lekker ongecompliceerd paard.”

 

 

 

Ook Veronique Morsink had het gevoel dat ze geen fout kon krijgen vandaag op Faithfull. “Gisteren liep hij al heel fijn, al hadden we een fout. Voor mijn gevoel was hij vandaag heel safe. Drie keer nul rijden was echt mooi. Het was al een verrassing dat ik in het team kwam in de plaats van Megan Laseur die haar paard niet fit had.”

 

 

 

Dankzij de derde foutloze barragerit van Lars Kersten wist het oranje team zich van vier nieuwe fietsen te verzekeren. “Gelukkig maar dat ik me in de derde ronde kon herpakken. In de eerste omlopn hadden we twee grote fouten waar ik zelf wel wat aan had kunnen doen”, is hij kritisch. “Ach”, staat Sanne hem bij, “je paard had ook van de balken af kunnen blijven”, lacht ze.

 

 

 

Het was Kars Bonhof die als laatste starter in de tweede ronde ervoor zorgde dat het tot een barrage kwam tegen Noorwegen. “Ja, er kwam wel een beetje druk bij kijken, maar ik moet er niet teveel bij stil staan. Ik heb een voorzichtig paard dat vaak nul springt. Vorig jaar was hij verkocht naar Saudi-Arabië, maar hij kwam terug en vanaf dag één springt hij weer fantastisch.”

 

 

 

Het Noors team, bestaande uit Emma Brauti, Karoline Lien, Martine Eknes Hegna en Lisa Ulven, werd opgevolgd door Italië (4), België (8) en Denemarken (16).

 

 

Auteur en foto's onder: Wendy Scholten

 

Ierse en Britse girlpower in landenwedstrijd Dutch Youngster Festival

Een kersvers team met jonge meiden uit Ierland heeft de landenwedstrijd pony’s op Dutch Youngster Festival gewonnen. Het werd een nek-aan-nekrace met de Britse ploeg.  Het Nederlands team werd derde van de acht internationale ponyteams.

 

In Wierden werd de technische rijvaardigheid van de ponyruiters aan de tand gevoeld. “Geen lomp hoog parcours, maar een parcours waarbij de ruiters een paar keer moeten kiezen hoeveel galopsprongen ze willen rijden”, vertelt Edwin Hoogenraat, bondscoach van het oranje team.

 

De Ieren en Britten vlogen door het parcours alsof het niets was. Pas op het allerlaatste moment viel er bij Engeland een balkje teveel waardoor Ierland opschoof naar de eerste positie met 3 strafpunten en Engeland op 5 strafpunten tweede werd.

 

Via trial een toptien

De Ierse chef d’equipe Gary Marshall is trots op zijn meidenteam. “Ze rijden altijd zo sterk. Natuurlijk heb je wel eens een foutje, dat is paardensport. De ene keer maakt de pony een foutje, de andere keer de ruiter. Maar ze weten waar ze mee bezig zijn. Thuis heb ik een trial georganiseerd en een toptien gemaakt. Eén team is hier, het andere gaat naar de landenwedstrijd in Hagen. We zijn maar een klein eiland, maar produceren heel veel goede ruiters”, lacht hij.

 

Bijzonder is dat Orla Duffy en Katie Power hun pony’s voor het eerst in een landenwedstrijd starten. “Ik was best nerveus om als eerste van start te gaan omdat ik nog niemand het parcours had zien rijden, maar met één tijdfout ging het goed. Ik ben blij met de comeback van Atlanta, die er een jaar uitgeweest is vanwege een blessure. Toen heb ik me maar gefocused op mijn paard en reed ik Children”, vertelt Orla Duffy. Katie Power kwam met 1/0 de ring uit op de 16-jarige Ghost Rider, die ze nog maar zes weken onder het zadel heeft. “We hebben allebei al wel landenwedstrijden gereden, maar nog niet samen. Hopelijk mogen we in Dublin en op het EK starten”, is ze ambitious.

 

Nieuwe fietsen

Lucy Chanahan kwam stralend de ring uit met twee nulrondes op Caliber, waarmee ze al vaker goede resultaten neerzette. “Ik zag twee van mijn teamleden met tweemaal een tijdfout finishen, dus ik wist wat ik moest doen om de tijd te halen.” Wat het mooiste is aan de overwinning volgens Ella Quigley? “De nieuwe fietsen”, lacht ze. “Die van mij is vorig jaar gestolen. Maar ik ben ook blij met hoe Clemens springt. Ik heb hem nu twee jaar te rijden en we zijn op 80cm hoogte begonnen.”

 

Het parcours was zo selectief dat slechts twee combinaties dubbel foutloos bleven. Naast Lucy Shanahan was dat de Britse Claudia Moore. Zij pakte samen met Shaunie Greig, Perdi Digby en Faye Sutton het zilver onder leiding van Clare Whitaker.

 

Medaille voor eigen land

De Nederlandse bondscoach Edwin Hoogenraat was blij met de manier waarop het Nederlands team met  Pam Nieuwenhuis, Mart IJland, Lily Engelsman en Enrico van Manen zich naar het brons reed met 12 strafpunten. “In elk geval een medaille! Ierland en Engeland zijn ook zulke sterke landen. Die hebben wel meer dan tien potentiële EK-combinaties met fantastische pony’s met onbegrensd vermogen en ervaring. In Nederland ben je al blij als je er vijf hebt. Het team reed vandaag goed. Ik ben ook veel met de rijerij bezig. Met heel goed paardrijden kun je in sommige gevallen de kwaliteit van je pony compenseren. We hebben nu vier landenwedstrijden gereden en zaten drie keer in de topdrie. Competitief zijn we wel”, aldus Hoogenraat.

 

Klik hier voor de uitslag

 

Auteur & foto's onder: Wendy Scholten

 

Teddy van de Rijt: ‘Mijn laatste Young Riders jaar mooi afsluiten’

Teddy van de Rijt, hier op Zazou (Germus R). Foto FotoTrailer
Teddy van de Rijt, hier op Zazou (Germus R). Foto FotoTrailer

Het Dutch Youngster Festival in Wierden is vandaag van start gegaan en één Nederlandse amazone viel op in de Young Riders rubriek op 1.40m niveau. Teddy van de Rijt werd vijfde én zesde achter een geheel buitenlandse top-4. Toch zien we haar niet terug in het Nederlands team tijdens de landenwedstrijd morgen.

 

“Niet geselecteerd”, vertelt ze. “Ja, heel teleurstellend. Ik heb mijn beste seizoen tot nu toe gehad, alleen viel het even tegen op het Nederlands kampioenschap in Mierlo en zit ik daardoor niet in het team. Ik was vandaag wel gemotiveerd om goed te rijden. Het is mijn laatste jaar bij de young riders en dat wil ik graag mooi afsluiten. Het Dutch Youngster Festival is dus ook mijn laatste keer. Dat wilde ik niet missen. Het is mooi om er nog één keer bij te zijn. De sfeer hier is niet te vergelijken met die op een concours voor senioren”, legt Teddy van de Rijt uit.

 

De Brabantse amazone, die deelnam aan twee EK’s voor pony’s en bij de junioren diverse landenwedstrijden reed, hoopt met Itcho van ‘t Ruytershof (v. Lord Z) de stap naar een CSI3* Grote Prijs te kunnen maken. “We hebben de laatste tijd veel gewonnen en waren foutloos in de rankingproeven in Valkenswaard. Een heel goed paard dat erg in vorm is. Ik hoop de komende jaren nog veel internationale ervaring op te kunnen doen.”

 

Een carrière in de paarden is in elk geval de ambitie van Teddy van de Rijt. “Zeker weten. Ik heb nu een stuk of acht concourspaarden en dan nog een paar voor de handel.” Sinds augustus wordt ze door Albert Voorn getraind. “Daar ben ik heel blij mee. Ik wilde de puntjes op de i gaan zetten. Het klikt goed. Hij is een op-en-top paarden man. Stapt zelf ook in het zadel als het moet. Albert kan paardrijden zo simpel houden en kan qua stijl heel veel toevoegen.”

 

Druk heeft Teddy het niet op het Dutch Youngster Festival met slechts twee paarden mee. “Het voelt haast alsof je een beetje vakantie aan het houden bent”, lacht ze.

 

De Bouwbedrijf Hofman Prijs voor Young Riders kwam vandaag op naam van de Britse Emily Ward op Wild Rose (v. Oklund). Bij de junioren om de 1.35m Heidehoeve Prijs won Philippa W. Linde uit Denemarken met Jaguar (v. Chopin van het Moleneind) en was de nummer vier, Iris Michels op Adidetje (v. Dutch Capitol), de beste Nederlandse.

 

In de 1.25m Van der Kolk Prijs voor pony’s was het opnieuw Engeland aan kop. Claudia Moore won op Shamrock du Gite. Knap derde en vierde werden Pam Nieuwenhuis op Seraja en Kirsten Kreemers op Tinapatch.

 

Morgen is een belangrijke dag op Dutch Youngster Festival met maar liefst drie Nations Cups op de agenda, die voor pony’s, junioren en young riders.

 

Auteur: Wendy Scholten

Oranje jeugdruiters op volle oorlogssterkte in Wierden

Op het Dutch Youngster Festival hoopt bondscoach Luc Steeghs groots uit te pakken met zijn jeugdteams. “We gaan op volle oorlogssterkte. Dat moet ook wel, want tot nu toe ging het nog niet zo goed in de landenwedstrijden en Wierden is een zware wedstrijd in het seizoen”, vertelt de Limburger, die de Nederlandse junioren, Young Riders en Children begeleidt.

 

De prestaties in voorbije Nations Cups waren wisselend, maar daar ligt Luc Steeghs niet wakker van. “De sterkste groep ruiters was ook nog niet mee. Ik heb jeugdruiters kansen gegeven om een keer van een landenwedstrijd te proeven, zoals in Lamprechtshausen vorige week waar de parcoursen ook wat lichter staan dan in Wierden. Hoe gaan ze met de spanning om? Kunnen ze de druk aan? Dat is belangrijke informatie voor me in het traject richting het EK.”

 

Voor Wierden heeft Luc Steeghs hoge verwachtingen. De meeste teamleden hebben al goede internationale resultaten neergezet en zelfs al gepresteerd op concoursen bij de senioren. Ook de Nederlandse kampioenen zijn erbij: Megan Laseur, Mel Thijssen en Senna Everse. Tijdens het concours zal de bondscoach bepalen wie als reserve teamlid opgesteld wordt.

 

Edwin Hoogenraat, bondscoach pony’s, heeft ook getracht om zijn sterkste team neer te zetten. “Ik heb in elk geval vier ponyruiters die afgelopen tijd heel goed gepresteerd hebben. Er zijn dus wel verwachtingen, maar we hebben nog niet zo’n ervaren team als vorig jaar. We zullen dus zien!”

 

Op Manege De Vossenbos wordt deze week 320 paarden en pony’s verwacht en de eerste staan al op stal. Dutch Youngster Festival begint woensdag 30 mei met de eerste internationale jeugdrubrieken en sluit op zaterdag 2 juni af. De landenwedstrijden vinden plaats op donderdag (junioren, Young Riders en pony’s) en vrijdag (Children).

 

Nederlandse teamleden in Wierden: 

Young Riders:
Megan Laseur

Sanne Thijssen

Lars Kersten

Kars Bonhof

 

Junioren:
Mel Thijssen

Paris Morssinkhof

Rowen van de Mheen

Iris Hakvoort

Beau Schuttelaar

 

Children:
Emma Bocken

Finn Boerekamp

Lilly Engelsman

Cejay Joosten

Senna Everse

 

Pony’s:

Pam Nieuwenhuis

Lilly Engelsman

Mart IJland

Enrico van Manen

Fleur Holleman

 

 Auteur: Wendy Scholten

 

‘Next Generation’ aan zet op Dutch Youngster Festival

Het Dutch Youngster Festival, het enige jeugdconcours in Nederland met landenwedstrijden, wordt van 30 mei toe en met 2 juni weer overspoeld met de beste jeugdruiters uit Europa. Het evenement is elk jaar een graadmeter voor het Europees kampioenschap springen voor jeugdruiters en dat betekent dat het niveau hoog is.

 

“Het is één van de laatste wedstrijden voor het EK. Dan worden de ruiters met hun paarden en pony’s nog één keer aan de tand gevoeld”, vertelt wedstrijdleider en parcoursbouwer Marinus Vos uit Wierden. De bondscoaches noteren al hun bevindingen en presenteren kort na ‘DYF’ hun teams voor hét kampioenschap van het jaar.

 

Marinus Vos verwacht weer schitterende paardensport, net als vorig jaar. “Het niveau was gigantisch hoog. Niet meer te vergelijken met tien jaar terug. Toen bouwde ik de parcoursen wel 10 tot 15 centimeter lager. De sport heeft zich goed ontwikkeld en de kinderen van topruiters pik je er zo tussenuit. Die waren het meest succesvol vorig jaar. Dutch Youngster Festival is het concours voor de ‘Next Generation’.”

 

Nieuw is dat het Dutch Youngster Festival dit jaar is opgenomen in de nieuwe Youth FEI Nations Cup reeks, waarvan de finale aan het einde van dit jaar in Opglabbeek verreden wordt. De landenwedstrijden worden gehouden op donderdag 31 mei (junioren, Young Riders en pony's) en vrijdag 1 juni (Children). Ook de Grote Prijzen zijn populair om naar te kijken.

 

Op donderdag is er een beachparty met GD Music en op vrijdagavond krijgt de feestavond een vervolg.

Bart Bles op Outdoor Wierden: ‘Geen streven, geen overwinning’

Als er zeventien ruiters in de barrage zitten, verwacht je niet dat het van nature langzaamste paard iedereen eruit loopt. Dat kan alleen maar als je een topjockey op je rug zit. Bart Bles uit het Achterhoekse Babberich won de 1.45m Grote Prijs van de vierde editie van Outdoor Wierden. Beste Tukker was Gerben Morsink op de vierde plaats met Navarone Z (v. Nabab de Reve), waarmee hij zilver won op het NK springen.

 

Parcoursbouwer Jos Brinkman zag liever een paar ruiters minder in de barrage om de Roelofsen Horse Trucks Prijs, maar had weinig meer tegen het springgeweld in de slotproef in te brengen. “Tegenwoordig zie je wel vaker vijftien tot twintig nullers in een tweesterren Grote Prijs”, weet Bart Bles. “Er zijn een hoop goede ruiters met heel goede paarden. Hier ook. Wat een goed deelnemersveld, maar wat wil je met drie rankingproeven en 94.000 prijzengeld in totaal. Dat zie je niet vaak op een tweesterren concours!”

 

Bart Bles stak zondagmiddag 8.250 euro in zijn zak. Het scheelde weinig of Wout-Jan van der Schans had na zijn CSI1* Grote Prijs eerder op de dag ook dit hoofdnummer gewonnen. De tijd was sneller, maar Capetown (v. Oklund) maakte een fout. Dat gold ook voor de nog snellere Daan van Geel op Djam (v. Canturano), die zevende werd. Achter Van der Schans finishte Jeroen Dubbeldam als negende op Roelofsen Horse Trucks Eldorado S (v. Diarado).

 

De Duitser Hartwig Rohde en de Amerikaan Michael Hughes lagen in pole position, maar daar stak Bart Bles een stokje voor met de imponerende Holsteiner hengst Comino (v. Cassini II). “Te danken aan zijn grote galop, want ja, ik denk ook wel dat ik op het langzaamste paard van allemaal zit.  Ik kon een galopsprong weglaten naar de laatste hindernis. Dit paard heeft gewoon heel veel geleerd tijdens vier weken concours rijden in Arezzo. Daar heeft hij zich wat aangepast, geleerd om sneller te lopen. Nu kan ik met stille hand galopperen en denkt hij zelf mee. Als ze dat niet doen, kun je geen kant op of je moet voor een nulrondje gaan en dan word je tiende. Dat is ook geen optie”, vertelt Bles, die in april nog vijfde werd op het NK springen op 1.60m niveau.

 

Bart Bles reed jaren internationaal voor De Havikerwaard en mag nu dromen van meer dankzij sponsor SF Equestrian, waarvoor hij rijdt. “Als ze zo blijven springen, dan verspits je je op meer. Een keer een vier- of vijfsterren concours rijden of een keer in een landenwedstrijd. Dat streven natuurlijk meer ruiters, maar ik zeg altijd: ‘geen streven, geen overwinning.”

 

Programma 

Manege de Vossenbos biedt komende week landelijke ruiters de gelegenheid om te komen springen op dinsdag 22 mei. Op woensdag 23 mei is er oefenspringen voor ponyruiters. 

 

Het Dutch Youngster Festival, het enige jeugdconcours in Nederland met landenwedstrijden, wordt van 30 mei toe en met 2 juni weer overspoeld met de beste jeugdruiters uit Europa. Het evenement is elk jaar een graadmeter voor het Europees kampioenschap springen voor jeugdruiters en dat betekent dat het niveau hoog is.

 

“Het is één van de laatste wedstrijden voor het EK. Dan worden de ruiters met hun paarden en pony’s nog één keer aan de tand gevoeld”, vertelt wedstrijdleider en parcoursbouwer Marinus Vos uit Wierden. De bondscoaches noteren al hun bevindingen en presenteren kort na ‘DYF’ hun teams voor hét kampioenschap van het jaar.

 

Auteur: Wendy Scholten
Foto: FotoTrailer

 

 

Drain galoppeert met ‘moneymaker’ naar Wierdense zege

De Ier Conor Drain, die alweer zeven jaar in Nederland woont, won vandaag op Outdoor Wierden de 1.45m Medium Tour finale. In de Longines Ranking proef met 6.175 euro voor de winnaar klopte hij Wout-Jan van der Schans op D’Angelo (v. Tangelo van de Zuuthoeve) en nummer drie Remco Been met Allegro (v. Cobra). Drain reed met de achtjarige Forever (v. C-Ingmar). “Als jong paard vrij onopvallend, maar nu de moneymaker van de stal”, vertelt de winnaar.

 

In de Stal de Weaver Prijs mochten veertien ruiters terugkomen voor de winning-round en uiteindelijk sprongen er vijf dubbel foutloos. “Het was best een moeilijke proef met een moeilijke laatste lijn. Uit de wending bij de ingang een lastige oxer naar de planken met waterbak eronder. Daar werden veel fouten gemaakt, maar ik vond het wel mooi gebouwd hoor.”

 

Vechter

Conor Drain’s merrie is al lange tijd heel constant in haar resultaten. “Vorige week Opglabbeek heeft ze de kost ook goed verdiend. We hebben ook drie weken in Oliva gereden. Dat merk je wel. In drie weken is ze een half jaar ouder worden qua ervaring.  Wat de toekomst gaat brengen weet niemand, maar ze ontwikkelt zich goed. Ze heeft nooit apart gesprongen, maar wel heel scherp. Veel mensen dachten dat het 1.30m niveau wel haar limiet was, maar ze groeit er toch mooi in. Ze heeft een super instelling en een groot hart. Echt een vechter.”

 

Forever is gefokt door Rene en Conny Viscaal uit Lattrop, met wie Conor Drain al een jarenlange samenwerking heeft en waar hij nu zijn eigen stal runt. De merrie komt uit het Grand Prix-springpaard Audi’s Nigel (v. Lord Z), dus de springkwaliteiten komen niet uit de lucht vallen. “Forever hebben we samen. Merle en ik kochten een deel toen ze net vijf jaar was. Ik rijd nog veel paarden voor Viscaal. Ik heb echt geluk met deze mensen gehad. Mooi dat we samen iets hebben kunnen opbouwen.”

 

Six Bar op 1.90m hoogte

Dag drie van Outdoor Wierden werd afgesloten met het spectaculaire Klein Kromhof Houtvezels Six Bar springen, gewonnen door Robert Vos. De Wierdenaar had de meeste concurrentie van Bas van der Aa, maar zijn paard Davinci (v. Arpeggio) maakte een foutje op 1.90m niveau terwijl Dempseys (v. Calvaro Z) van Robert Vos vlekkeloos erover sprong.

 

In de 1.35m Van der Kolk Infra Prijs was er een Nederlandse topvier. Bart Bles won op Allegria du Val Henry (v. Quite Easy), gevolgd door Pim Mulder, Peter Olthof en Marriet Smit-Hoekstra. In de 1.20m Horse Service International Prijs ging de eerste prijs naar Jessie Wiefferink met Apourti (v. Quinar).

 

Outdoor Wierden sluiten morgen, zaterdag, af met drie internationale rubrieken waaronder de CSI1* NIJWA Grote Prijs om 11.00 uur en de 1.45m Roelofsen Horse Trucks Grote Prijs om 14.30 uur. De toegang is gratis. 

 

 

Auteur: Wendy Scholten

Foto's: FotoTrailer

Leon Thijssen: ‘Diablo is nu een beetje volwassener geworden’

Hartwig Rohde wint 1.45m Lodewijk Assurantien Prijs
Hartwig Rohde wint 1.45m Lodewijk Assurantien Prijs

Wat is nou 0,06 seconde? Het kostte Leon Thijssen in elk geval wel ruim 1.200 euro. De Limburger werd op Outdoor Wierden op minimale achterstand gezet door de Duitser Hartwig Rohde, die donderdagavond de 1.45m Lodewijk Assurantien Prijs won. Rohde pakte de eerste prijs van 6.175 euro met de hengst Böckmanns Lord Pezi Junior (v. Lord Pezi), Thijssen verdiende 4.949 euro.

 

“Rohde kreeg in de barrage een net iets betere bocht dan ik”, analyseert Leon Thijssen, die afgelopen weekend nog een proef op CSI Eindhoven won met Diabolo Z (v. Diarado). “Ik voel dat hij er nu klaar voor is om dikkere proeven te lopen. Hij is nu een beetje volwassener geworden. Eerder was hij snel gespannen. Hij moet leren dat als je hard rijdt, dat hij de dag erop niet te gretig wordt. Het is een voorzichtig paard met veel vermogen. Wel iets speciaal, maar het verstand komt met de jaren. Hij loopt zichzelf al minder voorbij.”

 

Diabolo Z werd al op jonge leeftijd aangekocht bij de fokker, waar hij regelmatig de wei uit sprong. In de trainingen vraagt hij veel werk. “Gretige paarden moet je ook veel werk geven. Niet zozeer hard werken, maar vaak van stal halen. De energie eruit laten lopen, het wilde moet er vanaf. Aan de longe relaxed krijgen, daarna rijden. Soms zijn zulke paarden na twintig minuten al ontspannen, soms duurt het zestig minuten. Dan moet je die tijd ook nemen. Vandaag is hij ook aan de longe geweest en in de namiddag gereden. Kwartier op stal en dan oppakken voor de rubriek. Ja, zulke paarden kosten wel veel tijd, maar als ze goed springen is het allemaal de moeite waard. En die hete paarden liggen ons wel.”

 

Op stalruiter Kevin Jochem na – hij rijdt op CSIO La Baule – is de hele stal Thijssen in Wierden. “Sanne en Mel rijden hier ook. Mel doet met haar zeventien jaar ongelooflijk veel ervaring op in de rankingproeven hier. Sanne heeft een stel jongere paarden mee, maar we hebben er ook een paar oudere bij. We rijden hier graag. Wierden heeft toch maar mooi drie rankingproeven, dat is toch heel wat. Als je er één of twee keer vooraan bijzit, kun je de kosten enigszins terugverdienen. Bovendien moeten de paarden toch lopen en ervaring opdoen. Ze moeten eerst in vorm zijn voordat je ze hoger laat springen en ver weg gaat op concours.”

 

In de 1.45m rankingproef kwamen de Nederlanders goed voor de dag met negen starts in een barrage van veertien ruiters. Zoï Snels werd derde op de hengst Elton John (v. Clearway), gevolgd door Remco Been op Holland van de Bisschop (v. Heartbreaker) en Pim Mulder op Djoost Again (v. Cantos).

 

De tweede dag van Outdoor Wierden begon als een dejavu. Zowel Albert Zoer (1.30m Equifond Prize) op Formidable (v. Clearway) als Emanuele Gaudiano (1.40m Rabobank Prijs) op Quinn van de Heffinck (v. For Pleasure) wonnen voor de tweede dag op rij. In de 1.20m Outdoor Wierden Prijs won Hessel Hoekstra op Rubio Monocoat’s Finishing Touch (v. Numero Uno).

 

Auteur: Wendy Scholten

Foto's: FotoTrailer

Thomas Kleis ‘macht spaß’ op Outdoor Wierden

Thomas Kleis wint 1.40m met Ugaulin Du Bosquetiau
Thomas Kleis wint 1.40m met Ugaulin Du Bosquetiau

De Duitser Thomas Klein heeft geen spijt dat hij op de uitnodiging van collegaruiter Robert Vos is ingegaan om te komen rijden op Outdoor Wierden. Vandaag op de openingsdag won hij de 1.40m Heidehoeve Prijs, waarin hij maar liefst 111 andere ruiters moest verslaan.

In deze klasse mochten de ruiters twee paarden starten om warm te draaien voor de komende dagen. Thomas Kleis was met het ene paard minder gelukkig met acht strafpunten, maar schitterde met Ugaulin du Bosquetiau (v. Kashmir van Schuttershof). “Mijn ‘tweede’ paard voor het grotere werk”, vertelt hij. “Mijn beste paard loopt volgende week landenwedstrijd in Denemarken.”

 

Super georganiseerd 

Kleis rijdt voor het eerst op Outdoor Wierden. “Super georganiseerd”, complimenteert hij de organisatie. “Goede bodem, in de ring en op het voorterrein, een ruime warming-up, goede omstandigheiden. Das macht spaß. Zeker als je ook nog wint op de eerste dag”, vertelt de professional uit Noord-Duitsland die veel voor eigenaren rijdt. In Wierden heeft hij meerdere jonge paarden voor de opleiding mee.

 

Invasie aan buitenlanders

Tweede in dit 1.40m springen werd de Brit Jamie Wingrove met Bart VI (v. Lord), voor de beste Nederlander Nuri Dijks met Addison 11 (v. Berlin). Outdoor Wierden mag zich dit weekend verheugen op invasie van buitenlandse springruiters. Maar liefst 45% van de startlijst wordt ingevuld door ruiters uit ruim twintig verschillende landen, een record!

 

Zo werd de 1.35m Wessels Vetker Prijs gewonnen door de Italiaan Emanuele Gaudiano met Darlanda (v. Caleandro), gevolgd door de Nederlandse dames Sanne Thijssen op Kyamant van ‘t Spieveld (v. Diamant de Semilly) en Liza Tiebot op Circle of Love (v. Dobel’s Cento). De 1.20m Karl Schmid Stallenbau Prijs kwam op naam van de Poolse Natalia Majchrowicz. Jessie Wiefferink uit Wierden werd knap tweede met Apourti (v. Quinar).

 

Zege Zoer

Voor de enige oranje zege zorgde Albert Zoer met Formidable (v. Clearway) in de 1.30m Bouwbedrijf Hofman Prijs, met op de tweede plaats Remco Been op Gouverneur (v. Eldorado van de Zeshoek). “Formidable liep super. Ik hoefde niet eens voluit om te winnen. Hij heeft gewoon veel galop en is super scherp. Een echte voor volgend jaar”, vertelt Zoer over zijn toekomstbelofte.

 

Het is een drukke maand voor de Drentenaar. “Veel concoursen. Ik heb net CSI Eindhoven gehad. Heechhiem’s Cancun VDM heb ik ook nu weer bij me voor de Grand Prix en daarnaast drie anderen. Cancun sprong geweldig in het 1.40m. Lekker fris en toch ontspannen. Ik heb vanavond nog rustig aangedaan, maar hoop in de rankingproeven goede resultaten neer te kunnen zetten.”

 

Outdoor Wierden vindt tot en met zaterdag 19 mei plaats met elke avond een 1.45m springrubriek waarin minstens 25.000 euro te verdelen is. Op vrijdagavond is het showtime met het Klein Kromhof Six Bar springen, gevolgd door de jaarlijjkse feestavond.

 

Auteur: Wendy Scholten
Foto: FotoTrailer 

 

Winners day 1 Outdoor Wierden

Who are the winners of the classes on the openingsday of Outdoor Wierden 2018? Have a look...!

 

Polish victory in 1.20m Karl Schmid Stallenbau Prize. The 1st class of Outdoor Wierden 2018 is won by Natalia Majchrowicz with E.T. (Zambuka).

2. Jessie Wiefferink (NED), Apourti (Quinar)

3. Lucy Warren (GBR), Alex van de Molen (Ultimo)

 

 

Italy first in CSI 2* 1.35m Wessels Vetker Prize. Congratulations to Emanuele Gaudiano with the NRPS mare Darlanda (Caleandro x Baloubet du Rouet).

 2. Sanne Thijssen (NED), Kyamant van 't Spieveld (Diamant de Semilly)

3. Liza Tiebot (NED), Circle of Love (Dobel's Cento)

 

Congratulations to Albert Zoer with his victory in the CSI1* 1.30m level Bouwbedrijf Hofman Prize. His 8yo horse Formidable (Clearway) jumped amazing!

2. Remco Been (NED), Gouverneur (Eldorado van de Zeshoek TN)

3. Nick Benterman (GBR), Cartobet (Cartoon)

 

German rider Thomas Kleis won the final class of today, the CSI2* 1.40m Heidehoeve Prize, with Ugaulin Du Bosquetiau (Kashmir van Schuttershof)

2. Jamie Wingrove (GBR), Bart VI (Lord Z)

3. Nuri Dijks (NED), Addison II (Berlin)

 

Ruiters van over hele wereld ingecheckt voor Outdoor Wierden

Marc Houtzager op Outdoor Wierden 2017. Foto FotoTrailer
Marc Houtzager op Outdoor Wierden 2017. Foto FotoTrailer

Springruiters uit maar liefst 21 verschillende landen gaan vandaag van start op Outdoor Wierden. Ondanks een drukke wedstrijdkalender in de Benelux mag de organisatie zich verheugen op al deze aanmeldingen. Daar steken de bestuursleden ook hun nek voor uit. Er zijn maar liefst drie Longines Ranking rubrieken, waarin per keer minimaal 25.000 euro te verdelen is onder de springruiters. 

 

De deelnemers komen zelfs uit Lebanon, Canada, Japan, Nieuw-Zeeland en Slovenië, maar de meeste rijden op eigen bodem. Ook de regionale ruiters krijgen de mogelijkheid om hun paarden gewend te laten raken aan het internationale niveau. Jeroen Dubbeldam is van de partij, maar ook Willem Greve, Michel Hendrix, Ben Schröder, Albert Zoer en Wierdenaar Robert Vos.

 

Naast de Longines Ranking proeven op donderdagavond (1.45m niveau), vrijdagavond (1.45m Medium Tour finale) en zaterdagmiddag (1.45m Grote Prijs), is er op vrijdagavond het spectaculaire Six Bar springen met dank aan sponsor Klein Kromhof Houtvezel. 

Hoe bereid je je voor op het Six Bar springen in Wierden? We vragen het Doron Kuipers

Het internationaal springconcours Outdoor Wierden trapt woensdag af. Naast drie Longines Ranking proeven is er voor de bezoekers op vrijdagavond een gave Six Bar rubriek die terug van weggeweest is dankzij sponsor Klein Kromhof Houtvezel. Twee jaar geleden wist Doron Kuipers deze te winnen op Outdoor Wierden en al vaker bleek hij succesvol in dit hoogtespringen met zes steilsprongen achter elkaar.

 

Doron, je hebt al een aantal keer een Six Bar gewonnen. Wat is je geheim?

“Euh, die heb ik niet. Ik oefen er ook niet speciaal voor. Ik vind het wel altijd leuk die spelletjes. Net als de Derby op CSI Eindhoven afgelopen weekend. Of een Masters springen. Voor de paarden is het ook een keer wat anders. Die zijn ook gewend om de ring in te gaan en hun rondje te springen.”

 

Wat voor een paard heb je er voor nodig?

“Eén met veel vermogen. Beter één die overal overheen kan en van nature iets minder voorzichtig is dan één die juist heel voorzichtig wil zijn. Van zo’n lijn met steilsprongen worden ze eigenlijk vanzelf scherp. Ze gaan op een gegeven moment echt meekijken en omdat het steeds hoger wordt, moeten ze wel afremmen. Ik zie op grote wedstrijden vaak genoeg dat ruiters met hun Grand Prix-paard eraan meedoen. Niet om er zes rondes mee te rijden, maar wel twee of drie keer. Die hebben daar later profijt van in de ring.”

 

In 2016 won je in Wierden over een hoogte van 2 meter. Is dat geen zware belasting voor de paarden?

“De paarden waarmee ik Six Bar heb gereden en won, zijn allemaal Grand Prix-springpaarden geworden. Zinius, die nu zeer succesvol is met Harrie Smolders, Baileys en Clintissima. Als je het niet iedere week doet, kan het naar mijn mening geen kwaad. Helaas heb ik op dit moment geen paard voor de Six Bar op vrijdagavond, maar ik rijd wel in Wierden in de lagere internationale rubrieken.”

 

Wil jij ook meedoen aan het Six Bar springen? Je kan je nog aanmelden via info@maartjelanooy.nl

 

Auteur: Wendy Scholten

 

 

Help jij mee om onze concoursen succesvol te maken?

Zonder vrijwilligers geen internationale concoursen in Wierden. Wij zoeken uitbreiding van ons vrijwilligersteam. Heb jij interesse om samen met een enthousiast team een succes te maken van Outdoor Wierden en DYF? Lees dan verder.

 

Kun jij ons een dag(deel) bijstaan? Meld je dan aan via info@maartjelanooy.nl en laat ons weten wat jij het liefst zou willen doen en wanneer. We hopen jou tot ons team toe te voegen!

 

Outdoor Wierden: 16 t/m 19 mei

Dutch Youngster Festival: 30 mei t/m 2 juni

 

Functies vrijwilligers:

* Parcourshulp

* Secretariaat

* Catering (keuken)
* Stalmedewerker
* Controlepost
* Schrijver springen / veterinaire keuring
* Parkeerwachter

* Algemene dienst

Six Bar terug van weggeweest dankzij Klein Kromhof Houtvezels

Dat paardensport en show hand in hand gaat zal blijken op vrijdagavond 18 mei. Het Six Bar springen dat in 2016 op Outdoor Wierden werd geintroduceerd, staat weer op het programma dankzij sponsor Klein Kromhof Houtvezels.

Paard en ruiter zullen steeds hogere stijlsprongen springen. Wie een foutje maakt, ligt uit de strijd. Een spannende afvalrace, waarin het vermogen, de voorzichtigheid en de concentratie van het paard worden getest. Twee jaar geleden won Doron Kuipers met Baileys over een hoogte van twee meter! Aanmelden kan bij Maartje: info@maartjelanooy.nl.

Aansluitend aan het Six Bar springen is het Wierdense Ruiterbal!

 

Klein Kromhof Houtvezels produceert en levert kwalitatieve en hoogwaardige houtvezelproducten die geschikt zijn als bodembedekker voor uw dieren. Voor de agrarische en industriële sector, veeteelt en ook voor particulieren. De producten zijn in verschillende zeeffracties verkrijgbaar, op voorraad leverbaar en dankzij onze eigen transportservice snel in huis. Klik hier voor meer info

Jos Brinkman: 'Als hoofdparcoursbouwer bepaal je zelf het spel'

Jos Brinkman tijdens Outdoor Wierden 2017. Foto FotoTrailer
Jos Brinkman tijdens Outdoor Wierden 2017. Foto FotoTrailer

 

Jos Brinkman is dit jaar hoofdparcoursbouwer van Outdoor Wierden, maar nieuw zal zijn gezicht niet zijn tijdens deze internationale springweek (16 t/m 19 mei) in Wierden. Tot vorig jaar was hij de rechterhand van Marinus Vos, die een dubbelfunctie vervulde als wedstrijdleider en parcoursbouwer.

 

 

Jos, als je aan Outdoor Wierden en het Dutch Youngster Festival denkt, wat komt er het eerst in je op en hoe lang ben je al bij deze concoursen op Manege De Vossenbos betrokken?

 

Outdoor Wierden is een internationaal concours, het is natuurlijk altijd mooi om dat te mogen bouwen. Ik ben al tweemaal eerder hoofdparcoursbouwer geweest als invaller, maar dit is de eerste keer dat ik echt gevraagd word voor hoofdparcoursbouwer. Zelf bouw ik bij de senioren, de eerste week. Mijn collega Marinus Vos bouwt het Dutch Youngster Festival van 30 mei tot en met 2 juni, het jeugdconcours. Ik ben denk ik al 25 tot 30 jaar betrokken bij deze concoursen. 

 

Van assistent naar hoofdparcoursbouwer. Wat verandert er voor jou (en de deelnemers)?

 

Nu bepaal ik zelf de lijnen en natuurlijk het spel. Ook heb ik wat meer de verantwoordelijkheid.  Iedere parcoursbouwer heeft zijn eigen stijl en ik dus ook, daarom zullen de parcoursen wel wat anders worden gebouwd dan hiervoor.

 

Wat is het lastigste om te bouwen? Een CSI2* wedstrijd met veel niveauverschil van lokale ruiters tot en met olympische deelnemers of een jeugdconcours?

 

Een CSI2* wedstrijd is moeilijker volgens mij. Dit komt inderdaad door het grote niveauverschil. Er zijn ruiters die het voor hun plezier doen en voor het eerst meedoen aan deze wedstrijd en er zijn topruiters zoals Jeroen Dubbeldam. Dit is wel moeilijk, de parcoursen moeten wel toegankelijk zijn voor beide. En de jeugd komt in principe allemaal voor dezelfde selectie, ook zitten de meeste allemaal wel een beetje op hetzelfde niveau. 

 

Tegenwoordig zijn er steeds meer ruiters en paarden die een Grote Prijs kunnen springen. Wat doe je om te voorkomen dat er 20 in de barrage verschijnen van de Grote Prijs. Bouw je liever wat hoger en breder of ben je een voorstander van een scherpe maximaal toegestane tijd?

 

Eigenlijk ben ik een voorstander van alle drie. Je wilt goed aan de maat bouwen, de hoogte die staat voorgeschreven wil je toch wel hanteren want dat verwachten de ruiters ook. Zelf bouw ik graag wat delicater, ook qua materiaal. Ik probeer ook veel variatie aan te brengen in het parcours. En de tijd is daarbij natuurlijk ook een grote rol en die zal dan ook wel scherp staan. 

 

Wanneer is een evenement geslaagd voor jou als parcoursbouwer?

 

Een evenement is voor mij geslaagd als we mooie sport hebben gehad, als de ruiters tevreden zijn en als we weinig uitbellers hebben gehad. Iedereen komt om te rijden en niet om uitgebeld te worden. Daarom vind ik het ook erg belangrijk dat iedereen tevreden is en lekker heeft gereden. Het mooiste is dat er zoveel mogelijk ruiters kunnen finishen op een nette en correcte manier en dat iedereen met een fijn gevoel weer naar huis gaat.

 

Interview door Belinda de Graaf

 

Perfecte bodem dankzij Hem Groep

De bodem tijdens Outdoor Wierden, Dutch Youngster Festival en Indoor Wierden zal er vanaf nu perfect bijliggen. Het slepen zal verzorgd worden door Hem Groep uit het Overijsselse Radewijk.

 

Een goed geëgaliseerde bodem is van groot belang tijdens (inter)nationale springsport en daarvoor heb je het juiste materiaal en kennis voor nodig. Hem Groep is een expert hierin.

 

Hem Groep is gespecialiseerd in het aanleggen, verbeteren en de onderhoud van bodems in rijbanen. Tevens richten ze zich op machinehandel, draglineschotten en machineverhuur. 

 

Bekijk hier de website

Dutch Youngster Festival opgenomen in Youth FEI Nations Cup

Glock's Debalia, het paard van Gerco Schröder die in 2017 de Grote Prijs van Outdoor Wierden won, krijgt een tractatie. Foto FotoTrailer
Glock's Debalia, het paard van Gerco Schröder die in 2017 de Grote Prijs van Outdoor Wierden won, krijgt een tractatie. Foto FotoTrailer

Het Dutch Youngster Festival, het enige jeugdconcours in Nederland met landenwedstrijden, is door de FEI opgenomen in de officiële Youth FEI Nations Cup reeks. Het jeugdconcours in Wierden voor pony’s, Children, Junioren en Young Riders is elk jaar opnieuw een graadmeter voor het Europees kampioenschap springen jeugd en vindt dit jaar plaats van 30 mei tot en met 2 juni.

 

Het Dutch Youngster Festival is al jaren één van de belangrijkste jeugdconcoursen van Europa en behoudt die status met de toetreding tot de prestigieuze Youth FEI Nations Cup. De finale hiervan zal rond december plaatsvinden op een nog nader te bepalen evenement. Europese landen zullen de beste jonge talenten opstellen voor de landenwedstrijden.

 

Outdoor Wierden

Het internationaal springen in Wierden begint echter al op woensdag 16 mei met de openingsdag van Outdoor Wierden, het internationaal springconcours op CSI1* en CSI2* niveau. “Een week eerder dan gewend, op aanvraag van ruiters. Anders zaten we in hetzelfde weekend als diverse andere internationale springevenementen”, vertelt wedstrijdleider Marinus Vos. Dat de ruiters boven alles centraal gesteld worden in Wierden kenmerkt deze uitspraak.

 

Drie rankingproeven

Om springruiters vanuit heel Europa en zelfs daarbuiten naar het Twentse concours te trekken, heeft Outdoor Wierden opnieuw drie Longines rankingproeven op de agenda gezet. Kortom, rubrieken met een hoge prijzenpot en plaatsingspunten om te klimmen op de wereldranking. De winnaar van de Grote Prijs op zaterdag 19 mei zal met een gloednieuwe Ford Fiesta de piste uitrijden, net als Gerco Schröder vorig jaar na zijn winnende rit op Glock’s Debalia.

 

Landelijk springen en dressuur

In de week tussen Outdoor Wierden en Dutch Youngster Festival biedt Manege de Vossenbos landelijke ruiters de gelegenheid om te komen springen op dinsdag 22 mei. Op woensdag 23 mei is er oefenspringen voor ponyruiters. Van donderdag 24 tot en met zaterdag 26 mei wordt de Dressuur Challenge klasse B tot en met ZZ-Licht georganiseerd.

 

Rabobank Clubactie: Stem jij op De Eschruiters Wierden?

Ben jij klant van de Rabobank en trouwe bezoeker/volger van alle evenementen op De Vossenbos in Wierden? Stem dan op de Eschruiters in Wierden via de Rabo Clubkas Campagne 2018.

 

Rabobank steunt met de Rabobank Clubkas Campagne de verenigingen en stichtingen in jouw regio. Elk jaar stelt de Rabobank hiervoor een bedrag beschikbaar. Dit bedrag wordt verdeeld over de verenigingen en stichtingen die meedoen. Ga jij ook voor De Eschruiters?

 

Je brengt je stem uit in een beveiligde digitale omgeving. Je hebt een stemcode ontvangen waarmee je in deze omgeving kunt inloggen

 

Je kan hier stemmen

 

Heb jij de internationale springconcoursen alweer in de agenda gezet?

Outdoor Wierden 2018 - 16 t/m 19 mei

Dutch Youngster Festival 2018 - 30 mei t/m 2 juni

Indoor Wierden 2018 - 7 t/m 11 november

 

 

 

‘Next generation’ aan zet op Dutch Youngster Festival

Het internationaal jeugdconcours Dutch Youngster Festival was die van de ‘next generation’. In de afsluitende Grote Prijs voor junioren op 1.45m niveau waren het de kinderen van internationale ruiters die de dienst uitmaakten. Harry Charles, zoon van olympisch springruiter Peter Charles uit Engeland, won met Vivaldi du Dom (v. Casall).

Harry Charles & Vivaldi du Dom. Foto FotoTrailer
Harry Charles & Vivaldi du Dom. Foto FotoTrailer

Op de nummer vijf na bestond de gehele top-8 uit jeugdruiters met een ouder die op topniveau heeft gesprongen: Calvin Böckmann (2e), Thibault Philippaerts (3e), Niels Kersten (4e), Jack Whitaker (6e), Thibeau Spits (7e) en Max Haunhorst (8e). “Dat vind ik misschien wel het mooiste aan Dutch Youngster Festival”, vertelt parcoursbouwer Marinus Vos. “Dat die kinderen hier allemaal rijden. We hebben de top van de jeugd in huis gehad, al is dat niet helemaal vreemd. Wierden is één van de drie kwalificatiemomenten voor het EK.”

 

Niveau gigantisch hoog 

Marinus Vos ‘kneep ‘m wel even’ toen vandaag halverwege de Grote Prijs voor junioren alleen Niels Kersten op Can Win (v. Canabis Z) foutloos reed, maar er kwamen toch nog twaalf barrageklanten. “De jury had de maximaal toegestane tijd erg krap gezet, maar je zag dat de topruiters met toppaarden daar prima mee uit de voeten konden. Het niveau was gigantisch hoog. Niet meer te vergelijken met tien jaar terug. Toen bouwde ik de parcoursen wel 10 tot 15 centimeter lager. De sport heeft zich goed ontwikkeld en de kinderen van topruiters pik je er zo tussenuit.”

 

Ierse pony's top 

Nadat Ierland de landenwedstrijd pony’s won (waarbij Nederland tweede werd), werd de Grote Prijs voor pony’s ook door de Ieren gedomineerd. Ciaran Nallon, Abbie Sweetnam en Charlotte Houston bezetten de eerste, tweede en vierde plaats. Elize van de Mheen was de beste Nederlandse op de vijfde plek. De succesvolle Oliver Fletcher uit Engeland won de Grote Prijs voor Children. Cejay Joosten uit Zevenaar werd hier zesde met Sagnol. In de bijrubrieken op zaterdag waren er oranje zeges door Lars Kersten op 1.35/1.40m niveau en Lily Engelsman op 1.25m niveau.

 

Niels Kersten en Can Win werden 4e in de GP voor Junioren. Foto FotoTrailer
Niels Kersten en Can Win werden 4e in de GP voor Junioren. Foto FotoTrailer

Hectische weken

Na twee weken internationale springsport in Wierden kan het team nu uitblazen. “Ja, het was hectisch. Die enorme grote deelname vergt extra veel organisatie. Een extra arena, langere rubrieken. Noem maar op. Alle Lichte Tour rubrieken zouden naar het tweede terrein gaan, maar de ruiters hadden aangegeven dat ze ook graag een keer op het hoofdterrein wilden starten. Daar hebben we gehoor aangegeven. Het werd een dag van 7.00 uur tot 21.00 uur, maar niemand vond het een probleem”, vertelt Marinus Vos.

 

“Al met al was het her en der improviseren, ook vanwege de regen. Vrijdagochtend stond het terrein blank door de stortregen, maar met een uur pauze tussendoor was de bodem te doen. Gelukkig dat we de bodem gerenoveerd hadden, anders hadden we een veel groter probleem gehad. We zijn blij dat ruiters en ouders heel coulant omgingen met de omstandigheden en hebben veel positieve reacties mogen ontvangen.”

 

 

Auteur: Wendy Scholten 

Harry Charles gives masterclass in Junior Grand Prix

Harry Charles, son of Olympic rider Peter Charles, was the big star in the Flybusters Junior Grand Prix at 1.45m level. Calvin Böckmann, Thibault Philippaerts and Niels Kersten followed as 2nd, 3rd and 4th. They all have parents who have jumped at international level, just like the no. 6th, 7th and 8th!!!

 

Calvin Böckmann (son of successful eventing riders Roger Böckmann and Simone Richter) won the 2nd prize with Carvella Z (Caretano Z). Number three,Thibault Philippaerts (son of Olympic rider Ludo Philippaerts) rode D Cancarra A.C. (Contefino). Best Dutch rider Niels Kersten (son of GP rider Pieter Kersten) became 4th with Can Win (Canabis Z).

 

The only girl in the prize ceremony was Olivia Diaz Banon from Spain on the 5th place. Jack Whitaker (son of Olympic rider Michael Whitaker) finished 6th with Valentin R (Heartbreaker). Thibeau Spits (son of GP rider Patrik Spits) became 7th, followed by Max Hainhorst (son of GP rider Martin Haunhorst).

 

Click here for the results

After Nations Cup victory also Irish victory in pony Grand Prix

Ciaran Nallon with Rexter d'Or winning the pony GP. Photo FotoTrailer
Ciaran Nallon with Rexter d'Or winning the pony GP. Photo FotoTrailer

What a week for the Irish pony sport! After the victory in the Nations Cup yesterday, Ciaran Nallon from Ireland won the pony Grand Prix. He won with Rexter d'Or. Runner-up was the Irish Abbie Sweetnam with Dynamite Spartacus and 4th Charlotte Houston.

 

In the jump-off with 13 ponies only three jumped another clear round. Third became the Swedish Ingrid Ravik with Attyrory Bye Bye Love. Charlotte Houston (IRL) and Elize van de Mheen (NED) finished 4th and 5th with one fault.

 

Click here for the Grand Prix results 

 

After her 2nd place in the Grand Prix, Abbie Sweetnam won the Small Tour ponies with Perseus Spartacus. Photo FotoTrailer
After her 2nd place in the Grand Prix, Abbie Sweetnam won the Small Tour ponies with Perseus Spartacus. Photo FotoTrailer

One thing was for sure Abbie Sweetnam was not ready yet. After her 2nd place in the Grand Prix, she won the Small Tour ponies with Perseus Spartacus. Her team mate Tom Wachmann became 3rd with Blessington Grange Mist, after Pia Alfert from Germany on Harry. Best Dutch rider was Job Rothstegge on Chermette (Douglas).

 

 

Click here for the Small Tour results

AB Oost Asbestsanering Prize for Lars Kersten

Lars Kersten and Dora de Ness. Photo FotoTrailer
Lars Kersten and Dora de Ness. Photo FotoTrailer

At the 4th and last day of Dutch Youngster Festival 2017, Lars Kersten won the Small Tour for Juniors and Young Riders at 1.35/1.40m level. In this AB Oost Astbestsanering Prize he was unbeatable with Dora de Ness (Nabab de Reve).

 

The 2nd prize went to Axelina Pettersson Häggström from Sweden on Boyzon St.Tropez, followed by Thibault Philippaerts, Hessel Hoekstra and Simon Morssinkhof.

 

Click here for the results

Fletcher wins Children GP, Engelsman other Children class

Oliver Fletcher and Dahar (Quasimodo van de Molendreef)
Oliver Fletcher and Dahar (Quasimodo van de Molendreef)

Oliver Fletcher is a name to remember! The British rider was very successful at the Dutch Youngster Festival 2017. Today he won the Children Grand Prix at 1.30m level with Dahar (Quasimodo van de Molendreef x Voltaire). 

 

Runner-up was Lilli Collee from Germany with Barry Brown Escaille (Kashmir van 't Schuttershof), followed by the British Holly Truelove with Golly Girl. Best Dutch rider was Cejay Joosten on place 6 with Sagnol (Silvano).

 

Click here for the results

Lily Engelsman with Rusedski II. Photo FotoTrailer
Lily Engelsman with Rusedski II. Photo FotoTrailer

Winner of the 1.25m Small Tour Children was Lily Engelsman with Rusedski II (Darco), followed by Grand Prix winner Oliver Fletcher on Little Business. The 3rd prize went to Lena Binder with Imany van de Middelstede.

 

Click here for the results

Bondcoach Edwin Hoogenraat: ‘Nu nog slimmere wendingen rijden’

De Nederlandse ponyruiters zijn op de goede weg richting het Europees kampioenschap. Vanochtend in alle vroegte wonnen ze in de stromende regen de tweede prijs in de landenwedstrijd in Wierden. Ierland won met slechts vier strafpunten met slechts drie ruiters in het team. Het had een barrage kunnen worden als het oranje team binnen de toegestane tijd was gebleven. Derde werd Frankrijk.

Charlotte Kuijpers (2 en 0 strafpunten), Julia Engelsman (5 en 1), Pam Nieuwenhuis (4 en 1) en Elize van de Mheen (0 en 0) reden stuk voor stuk sterk en finishten uiteindelijk op zeven strafpunten in totaal. “Het waren allemaal heel ontspannen ritten, waarbij ze makkelijk controle konden houden, maar nu nog slimmere wendingen maken. Dan heb ik het op de rit. Dat is echt een aandachtspunt voor mij tijdens de komende trainingen. De focus lag tot nu toe nu op controle. De volgende stap is het wegwerken van de tijdfouten. Wat ik zag geeft een heel fijn gevoel. Nu zorgen dat ik het spul scherper maak”, vertelt bondscoach Edwin Hoogenraat (foto), die regelmatig met de Nederlandse ponytop aan het werk gaat.

 

Tot nu waren de ponyruiters in elke landenwedstrijd van dit seizoen nog geplaatst. “Het is een heel goed jaar, al had ik vorig jaar al wel eerder het EK-team in mijn hoofd. Ditzelfde ponyteam gaat samen met ponyamazone Elike Morsink volgende week mee naar Hagen en als extra neem ik Kim Jacobs en Mart IJland mee. Als Hagen geweest is, maak ik mijn EK team bekend.”

 

Children team laatste

Ondank de vele regen tot halverwege de dag verliep ook dag drie van het Dutch Youngster Festival vlekkeloos. Het Nederlands team in de landenwedstrijd voor Children had minder geluk en finishte als zevende en laatste. Frankrijk won hier, terwijl Italië en België de tweede plaats deelden.

 

Een andere hoogtepunt, de Roelofsen Horse Trucks Grote Prijs voor Young Riders op 1.45m niveau, werd gewonnen door Thibault Lacrevaz uit Frankrijk met Tom d’Ruffosse. Van de 51 deelnemers drongen er zeven door tot de barrage, waarin de Kars Bonhof als zesde finishte met Zentos (v. Zento). Een Nederlandse overwinning kwam eerder op de dag van Hessel Hoekstra met Chiricco (v. Chin Chin) in de Juniors Small Tour op 1.35m niveau.

 

Morgen, zaterdag, worden de laatste zes internationale rubrieken verreden, waaronder de Grote Prijzen voor de pony’s, Children en junioren.

 

Auteur: Wendy Scholten 

Thibault Lacrevaz wins Roelofsen Horse Trucks GP for Young Riders

The France riders are very strong at the Dutch Youngster Festival. This evening Thibault Lacrevaz won the Roelofsen Horse Trucks Grand Prix for Young Riders at 1.45m level with Tom d'Ruffosse (Oncle Pol).

 

Only 7 out of 51 competitors jumped clear in this Grand Prix and came back for the jump-off. Runner-up was Neal Vanderwegen (BEL) with Isidor J.H.Z., followed by Emilie Paillot (SUI) with Caja (Cornet Obolensky). Best Dutch rider was Kars Bonhof on place 6 with Zentos (Zento).

 

Click here for the results

Nations Cup Children won by France

Victory for France in the Nations Cup Children at DYF 2017. Photo FotoTrailer
Victory for France in the Nations Cup Children at DYF 2017. Photo FotoTrailer

After gold for the Dutch Young Riders, the silver position for the ponies and bronze for the juniors, there was no success in the Nations Cup for Children. The Dutch team finished 7th and last. France won the competition. Italy and Belgium shared 2nd place.

Victories on B arena for Hoekstra, Wachman, Reinacher and Arvidsson

Today we had four international classes at Arena B with victories for Hessel Hoekstra, Max Wachmann, Lucas Arvidsson and Julius Reinacher.

 

Click here for the results

Fraser Reed wins 1.30m pony Big Tour

Fraser Reed on Harry, winning the 1.30m pony class. Photo FotoTrailer
Fraser Reed on Harry, winning the 1.30m pony class. Photo FotoTrailer

Great performance for Fraser Reed from Great Britain in the Dutch Youngster Festival Prize for ponies at 1.30m level. Fraser Reed cleared the 1st round of the Nations Cup course in the fastest time.

 

Only 3 of the 30 riders jumped clear in the rain.  Abbie Sweetnam, part of the winning Irish team, became 2nd with her other pony Perseus Spartacus. 

 

For The Netherlands Enrico van Manen, Elike Morsink and Mart IJland achieved the 3, 4th and 5th prize.

 

Click here for the results

Ireland wins Nations Cup ponies, The Netherlands runner-up

With only three riders in their team, Ireland won the Nations Cup ponies in wet, wet, wet Wierden! The Dutch team became 2nd, followed by France.

 

Ireland finished with 4 points. The Netherlands, who had a  little problem with the time limit, finished with 7 points. The ponies jumped very convincing on the soaked footing.

 

We saw beautiful double clear rounds from Charlotte Houston, Abbie Sweetnam, Elize van de Mheen, Mandy Mendes Costa, Valentine Delaveau and Gilles Nuytens.

Topprestaties door Nederlandse jeugd in landenwedstrijd

Het is de Young Riders gelukt om net als vorig jaar op het Dutch Youngster Festival in Wierden de landenwedstrijd te winnen, nadat de junioren al een derde plaats hadden behaald. Bondscoach Luc Steeghs koerst met een goed gevoel verder richting de Europese kampioenschappen.

 

Het EK team bij de Young Riders tekent zich al scherp af na de uitstekende omlopen door Kim Hoogenraat, Lisa Nooren en Jens van Grunsven vanmiddag. “En dan hebben we natuurlijk nog Sanne Thijssen”, vult Luc Steeghs aan.

 

Toch nog tweede manche
Bij de junioren zal er wat meer gepuzzeld moeten worden. De top-4 van het NK junioren kwam in de pittige landenwedstrijd op 1.40m niveau van start en viel bijna buiten de tweede manche. “Er mochten zes landen terugkomen en wij stonden met 12 strafpunten achtste, maar hadden het geluk dat we als thuisland de tweede omloop mochten rijden”, vertelt Steeghs.

 

Rowen van de Mheen, die al veel ervaring bij de pony’s op deed, reed met Q Verdi geroutineerd en dubbel foutloos rond. Carel van Donderen van Laurie Touw maakte halverwege het parcours drie foutjes en Niels Kersten belandde na een weigering van Can Win zelfs op de grond. De foutloze rit van Nederlands kampioen Sven Peters met Channel kwam nog goed van pas. “Laurie en Niels herpakten zich in de tweede ronde en zo stegen we toch nog naar de derde plek.”

Pas in de tweede landenwedstrijd was het echt vuurwerk. Nederlands kampioen Young Riders Kim Hoogenraat liet als eerste starter direct zien hoe je foutloos moest rijden in dit 1.45m traject en herhaalde dat in de tweede manche opnieuw met Caesar. Lisa Nooren gaf eveneens een foutloze show weg met Hocus Pocus de Muze. Thomas Arendsen Raedt had pech in de laatste lijn met Why Not. “Iets groot op het water en direct daarna een foutje op de laatste steil”, vertelt Luc Steeghs. Met een nulrit van Jens van Grunsven op Cika konden de acht strafpunten van Thomas weggestreept worden.

 

Spanning tot eind 

De wedstrijd bleef spannend tot het eind. Derde ruiter Thomas Arendsen Raedt kon zijn team al laten winnen met één fout, maar het werden er twee. De druk lag bij laatste ruiter Jens van Grunsven, die zich één balkje kon permitteren. Die viel ook, op de laatste delicate steilsprong, maar dat maakte voor het klassement niet uit. Nederland wint, voor Italië en Duitsland.

 

“Wat waren ze goed”, blikt Luc Steeghs terug op het winnende team. “Kim reed ongelooflijk. Lisa had op het juiste moment de juiste focus met dit paard, dat inviel voor haar hengst. Thomas had wat pech in de tweede ronde en Jens bleef koel doorrijden. Ik ben er blij mee.”

Kim Hoogenraat is ook tevreden. “Ceasar is super in vorm, al sinds het NK in Mierlo. Toen Luc me vroeg of ik als eerste van start wilde, zei ik: ‘Is goed, als we maar niet als eerste moeten als land’. En ja hoor. Ik dacht echt: Dat is niks voor mij. Ik wil er altijd graag een paar ruiters kijken, maar misschien is het alleen maar goed dat ik niemand zag. Na mij werden echt veel fouten gemaakt, dan ga je daar misschien aan denken.”

 

Voor Kim lijkt deelname aan het EK een feit na haar Nederlandse titel en constante prestaties sindsdien. “Ik denk dat ik mezelf wel redelijk goed heb laten zien”, is ze bescheiden. “Je traint er wel het hele jaar voor. Het is m’n laatste Young Riders jaar, dus ik hoop dat we in vorm blijven tot en met het EK.”

 

Het Dutch Youngster Festival heeft nog twee landenwedstrijden op het programma: die voor pony’s en Children op vrijdag. Verder worden er op vrijdag en zaterdag alle Grote Prijzen verreden. De toegang is elke dag gratis.

 

Auteur: Wendy Scholten
Foto's: FotoTrailer 

Thibault Lacrevaz best individuel Young Rider

Best Young Rider in the 1.45m Dutch Youngster Festival Prize, an against the clock over the 1st course of the Nations Cup, was Thibault Lacrevaz (photo) from France with Vincy De Beau Presage (Quincy).

 

The 2nd prize went to Aurélie  Rytz (SUI) with Carlo Magno LS (Carthago). Dutch rider Kars Bonhof achieved the 3rd prize with Zentos (Zento), followed by Justine Tebbel (GER) and Damien de Chambord (FR).

 

Click here for the results

Home victory in Nations Cup Young Riders

New bikes and a proud chef d'equipe Luc Steeghs for Kim Hoogenraat, Lisa Nooren, Thomas Arendsen Raedt and Jens van Grunsven. Photo FotoTrailer
New bikes and a proud chef d'equipe Luc Steeghs for Kim Hoogenraat, Lisa Nooren, Thomas Arendsen Raedt and Jens van Grunsven. Photo FotoTrailer

What a great achievement in the Nations Cup for Young Riders today. The Dutch team won, Italy became 2nd and Germany 3rd.  No one else than Dutch champion Kim Hoogenraat en Lisa Nooren jumped clear  in both rounds at 1.45m level.  Jens van Grunsven and Cika only had one  fault, while Thomas Arendsen Raedt with Why Not finished with 8/8.

 

Italy is doing a great job. After the recent victory in the FEI Nations Cup at CSIO Rome at 1.60m level, now the young riders performed very promising. They became 2nd with amazing rounds with only one time penalty in the first round by Alessandra Fuzzi and Michele Previtali.

 

The German team won the 3rd prize.

Nuytens, Thijssen and Hoekstra in top three junior class

Winner Gilles Nuytens and Jade S (Diarado). Photo FotoTrailer
Winner Gilles Nuytens and Jade S (Diarado). Photo FotoTrailer

Mel Thijssen, the younger sister of Sanne Thijssen, is fast... Very fast! But Gilles Nuytens is even faster. He won the 1.40m Dutch Youngster Festival Prize for junior riders who were not in the team of want to ride a 2nd horse. They rode the same course as the Nations Cup riders, but than against the clock.

 

Gilles Nuytens finished in 64.65 seconds. Mel Thijssen with Ambler Gambler (Colander) in 64.95 seconds. Hessel Hoekstra stopped the clock in 66.02 seconds with Qstar (Quasimodo Z). Thibault Phillippaerts and Jodie Hall McAteer became 4th and 5th, followd by the Dutch Bas Moerings.

 

Click here for the results

 

British victory in Nations Cup juniors

The team of Great-Britain is winner of the FEI Nations Cup for junior riders in Wierden. Belgium finished 2nd. The Netherlands and Germany shared the 3rd position.

 

The last rounds were very exciting with Belgium on pole position. If the last British rider Harry Charles had one pole down, a jump-off between Belgium and Great-Britain followed. But Harry stayed cool and finished the job. Congratulations to Harry and his team members Jodie Hall McAteer, William Fletcher and Jack Whitaker, who finished the game with 4 penalty points.

 

Belgium became 2nd with 8 points. Thibeau Spits and Simon Morssinkhof both jumped double clear. The others, Claire Putters and Arnaut Gaublomme both had one down in both rounds.

 

For The Netherlands, who shared 3rd place with Germany, Rowen van de Mheen achieved the best results: two clear rounds with Q Vrdi (Quidam de Revel). Rowen's other team members are Laurie Touw, Sven Peters and Niels Kersten.

Orsolini wins 1.30m Stal Robert Vos Prize for Children

Jules Orsolini and Roxana des Etisses. Photo FotoTrailer
Jules Orsolini and Roxana des Etisses. Photo FotoTrailer

Jules Orsolini from France was the best in the Spring- en handelsstal Robert Vos Prize for Children at 1.30m level. In this Against the clock he finished with Roxana des Etisses (Quick Star) in 52.62 seconds.

 

Exactly 2 seconds later finished the British Jodie Burchmore Eames with Casti Aneira (Lupicor).Jerome Schmidt (BEL) with Etoille, Oliver Fletscher (GBR) with Dahar (Quasimodo van de Molendreef) and Sarah Schluchter (SUI) with Dubrovnik (Guepard de Brekka) closed the top-5.

 

Click here for the results

Aanpassingen door overvol Dutch Youngster Festival

Bondscoach Luc Steeghs. Foto Wendy Scholten
Bondscoach Luc Steeghs. Foto Wendy Scholten

Het Dutch Youngster Festival kraakt en piept onder het gigantische aantal jeugddeelnemers met bijna 500 pony’s en paarden, maar de organisatie loopt als vanouds geolied en heeft aanpassingen in het programma opgenomen. Zo is de landenwedstrijd voor pony’s naar vrijdag verhuisd en begint de eerste wedstrijd morgenochtend al om 7.00 uur.

 

Meewerkend

Vandaag was de aftrap van het Dutch Youngster Festival met maar liefst zeven internationale rubrieken, waarvan er drie op het terrein van de overbuurman verreden werden. “Omdat de deelnemers het liefst toch op het hoofdterrein rijden, gaan we morgen al om 7.00 uur van start. Ja, het zijn ook zoveel ruiters. Dat tekent voor het concours, iedereen rijdt er graag. Gelukkig is de organisatie en het secretariaat erg meewerkend”, vertelt Luc Steeghs, bondscoach van de Junioren, Young Riders en Children.

 

Vooraan geloot

Nederlandse overwinningen bleven vandaag uit, maar er waren wel mooie omlopen met hier en daar een volgprijs of een balkje. “De ruiters die morgen meedoen aan de landenwedstrijden voor junioren en young riders reden eigenlijk allemaal wel goed. Er hing vandaag ook niks van af. Morgen moet het gebeuren. In alle landenwedstrijden hebben we vooraan geloot, oftewel we moeten steeds als eerste of tweede van start. Dan moeten we maar zorgen dat we op die notering blijven staan”, lacht Luc Steeghs.

 

Teamleden

De landenwedstrijd voor junioren gaat om 9.15 uur van start met maar liefst 13 teams. Voor Nederland rijdt de top-4 van het NK: Sven Peters, Niels Kersten, Rowen van de Mheen en Laurie Touw. De landenwedstrijd voor young riders begint in de loop van de middag met in het oranje-team Lisa Nooren, Kim Hoogenraat, Jens van Grunsven en Thomas Arendsen Raedt.

 

Auteur: Wendy Scholten

Van der Kolk Infra Prize for pony rider Gilles Nuytens

25 out of 57 pony riders jumped clear in the last class of the openingsday: the Van der Kolk Infra Prize at 1.30m level. The very talented Gilles Nuytens from Belgium won with Nibor.

 

Best Dutch rider on the 8th place was Elize van de Mheen with Gregory (Ramzes). Runner-up and no. 3 were Allana Clutterbuck (GBR) with Sultan du Bary and Abbie Sweetnam (IRL) with Dynamite Spartacus.

 

Oliver Fletcher, winner of the Small Tour ponies, becam 4th with the NRPS mare Zodianne van de Doevenbree (Zodiak), followed by Sofia Manzetti from Italy with Rock Dee Jay (Arko III). 

 

Click here for the results

Jake Saywell rocks in 1.45m Young Riders class

Jake Saywell was the boss in the 1.45m Bouwbedrijf Hofman Prize for Young Riders. The grandson of olympic rider Mike Saywell and former student of Roelof Bril won the class with Havinia van de Roshoeve (Cicero Z x Lacantus).

 

Kars Bonhof was the best Dutch rider on the 4th place with Casinia (Calido I). Runner-up and 3rd were the German riders Lars Volmer with Maja H (Contendro I) and Justine Tebbel with Light Star (Light On). Nadja Havnegjerde from Norway finished 5th, followd by Thomas Arendsen Raedt.

 

Click here for the results

Young Rider Julius Reinacher keep Dutchies away from victory

Still no Dutch victory in the 7th class of the day for Young Riders at 1.40m level. Yo-Ann Kuipers with Red Bull (Nassau) finished in 75.86 seconds, but Julius Reinacher from Germany) was more than 7,5 seconds faster with Goodith (Grand Coeur)!

 

The 3rd prize went to Kaylee Heijnen with Fontaine Blue CKV, son of the Grand Prix stallion Zirocco Blue. Pauline Zoller (SUI) and Leonie Aitkenhead (GBR) achieved the 4th and 5th prize.

 

Click here for the results

 

1.35m Junior class won by Danish Christine Thirup Christensen

Christine Thirup Christensen and Queen Lady Z. Photo FotoTrailer
Christine Thirup Christensen and Queen Lady Z. Photo FotoTrailer

Denmark, Switzerland, Norway, Turkey and again Denmark. This is the top-5 of the 1.35m Junior class on the 1st day of the Dutch Youngster Festival. The Danish Christine Thirup Christensen was the fastest with Queen Lady Z (Quinar x Grannus). 

 

Runner-up in this Against the clock was Alexandra Amar (SUI) with Jabarivan de Maltahoeve (Toulon x Darco). Mira  Høidal became 3rd with Shelby (Stakkato x Zacharias), followed by Eylül  Karaduman (TUR) and Michelle  Lassen (DEN). Best Dutch rider on place 6 was Britt Wiefferink with Brunetti (Briar x Riccione) with one time penalty.

 

Click here for the results

Oliver Fletcher wins 1.25m pony class

Oliver Fletcher with Matchano. Photo FotoTrailer
Oliver Fletcher with Matchano. Photo FotoTrailer

The first international pony class in Wierden ended with a British victory for Oliver Fletcher with Matchano. Tom Wachman from Ireland became 2nd with Blessington Grange Mist, followed by the Dutch Britt ter Harmsel on Gieltje.

 

On the 4th and 5th place finished Erik Nordström from Sweden and Julie Thielen from Germany.

 

Click here for the results

Excellent start in Children class for Jerome Schmid

Jerome Schmidt and Etoille. Photo FotoTrailer
Jerome Schmidt and Etoille. Photo FotoTrailer

Belgian first in the 1.25m Dutch Youngster Festival Prize for Children! Jerome Schmidt won the class with Etoille, followed by Lucas Arvidsson from Sweden with Aquador (Argentinus).

 

The international delegation in Wierden is enormous. The 3rd prize went to Rocio Martinez Montfort from Spain with Cleopatra (Nagano). The 4th and 5th prize were for Klara Goess-Saurau (AUT) and Lilli Colle (GER).

 

Click here for the results

Moerings & Hall Mcateer winners of 1st DYF class 2017

Jodie Hall McAteer with Colette (Vincenzo) and Bas Moerings with Fasther (Vigo d'Arsouilles). Photo FotoTrailer
Jodie Hall McAteer with Colette (Vincenzo) and Bas Moerings with Fasther (Vigo d'Arsouilles). Photo FotoTrailer

Two winners in the IJsboerderij 'n Mors Prize this morning at the first day of the 2017 Dutch Youngster Festival! In this 1.40m Two Phases Special 34 of the 125 junior riders jumped clear. With two prize rankings Jodie Hall McAteer with Colette (Vincenzo) and Bas Moerings with Fasther (Vigo d'Arsouilles) both won a 1st prize.

 

Runners-up were Sven Peters with Chanell (Rascin) and the German Tobias Kuhlage with Coronella (Cornet Obolensky).

 

The 3rd prizes went to Simon Morssinkhof on Perigrosso (Perigueux) and William Fletcher with Glory Rose (Caretino Glory).

 

Click here for the results

Dutch Youngster Festival overspoeld door jeugdruiters

Het internationaal jeugdconcours Dutch Youngster Festival van 7 tot en met 10 juni heeft zoveel aanvragen van jonge ruiters en amazones ontvangen dat er een extra springring is aangekleed. “We hebben ruim 500 deelnemers en maar liefst 43 ingeschreven teams voor de landenwedstrijden”, vertelt secretaresse Maartje Lanooy.

“We konden twee dingen doen: Of honderd ruiters teleurstellen of opschalen. Het werd dat laatste.” De organisatie mag gebruik maken van de zandpiste van overbuurman Dierenkliniek Arthur Asveld. “Een ring van ruim 40 bij 70 meter, waar de meeste Small Tour rubrieken verreden worden”, vertelt Lanooy.

 

De populariteit van het Dutch Youngster Festival is ongekend groot. “We worden overweldigd. Het jeugdconcours bestaat al zo lang dat inmiddels de tweede generatie hier aan het rijden is. Iedereen kent het. Engeland, die al jaren geen ruiters aan de start had, komt weer met meerdere teams. Zwitserland komt nu met vier in plaats van een of twee teams. Een paar jaar geleden moesten we al van vier naar vijf dagen opschalen, maar dat mag niet meer. Vandaar de extra wedstrijdring om iedereen binnen vier dagen te kunnen laten rijden. ”

 

Het Dutch Youngster Festival begint woensdag 7 juni. Op donderdag worden de landenwedstrijden voor pony’s, junioren en young riders verreden. De hoofdnummers op vrijdag zijn de landenwedstrijd voor Children en de Grote Prijs voor young riders. Op de afsluitende zaterdag vinden de overige Grote Prijzen plaats.

 

De deelnemende landen zijn Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Engeland, Denemarken, Zweden, Noorwegen, Oostenrijk, Zwitserland, Italië en Turkije.

 

Auteur Wendy Scholten