Nederlandse Young Riders tweede achter Duits droomequipe

Heel goed paardrijden werd beloond in de landenwedstrijd voor Young Riders. Parcoursbouwer Louis Konickx had een technisch hoogstaand parcours op 1.45m hoogte opgesteld. Wie aan al zijn vragen voldeed, kwam met een goed resultaat aan de finish. Wie een antwoord miste, kreeg een paal aan de grond. Met een nulscore gingen de Duitsers na de eerste omloop direct aan de leiding om deze niet meer af te staan, ook al rolden ook bij hen de balken uit de lepels in de tweede manche. Het Nederlands team werd nog net voordat het donker werd op donderdagavond tweede, voor Denemarken.

 

Niemand slaagde erin om twee foutloze omlopen neer te zetten, al kwam de Duitse Zoe Osterhoff daar dicht in de buurt met een 0/1-score met Chacenny (v. Chacco Blue). Ze hebben ook al voor hetere vuren gestaan, aangezien ze twee jaar geleden al op 1.60m niveau debuteerden. Contagia (v. Contagio) van Julius Reinacher kwam op 0/9 strafpunten uit. “Ja, de tweede ronde was niet zo goed als de eerste, maar ik heb een goed gevoel voor de Grote Prijs”, vertelt hij.

 

De twee nieuwe paarden in het team: de achtjarige Alphajet DB (v. Arpeggio) onder Philipp Schulze Tophoff en Brillant du Rouet (v. Balou du Rouet), sinds een kleine vier maanden onder het zadel van Enno Klaphake, brachten het er positief vanaf met respectievelijk 0/4 en 4/8. 

 

Bondscoach Peter Teeuwen was tevreden. “Ik heb hier een heel fijn team met zeer ervaren ruiters. We hebben geprobeerd om de ‘tweede’ paarden van Philipp en Enno de kwalificatie voor het EK te laten behalen, zodat we ze kunnen inzetten als hun nummer één paarden niet fit zijn. Ze hebben het druk gehad, want afgelopen weekend was er een groot nationaal concours in Warendorf voor de beste jeugdruiters uit Duitsland. Daar hebben ze ook al op 1.45/1.50m niveau moeten springen en nu, vijf dagen later, opnieuw. Binnenkort zal ik de EK-teams bekend maken. Het gaat spannend worden, want de Young Riders groep in Duitsland is heel groot en we beschikken over fantastische paarden. Een luxe positie”, vertelt Peter Teeuwen.

 

Het Duitse Young Riders team won ook al in Lamprechtshausen en hoopt volgende week in Hagen op een thuisoverwinning. Julius Reinacher hoopt dat weekend in Balve te score in de U25 rubrieken (ruiters tot 25 jaar), die onderdeel uit maken van een serie wedstrijden waarvan de finale op CHIO Aachen verreden wordt. Aan startgelegenheden geen gebrek voor talentvolle Duitse ruiters.

 

In de tweede omloop werd het klassement stevig opgeschud bij de andere landen. Engeland, dat ook al bij de pony’s en junioren won, kelderde met 32 strafpunten van de tweede naar de vijfde plaats. Nederland klom juist op naar de tweede positie. Lars Kuster op Alanix Hero Z (v. Aganix du Seigneur) reed 9/6, Lars Kersten op Dobbey (v. Zirocco Blue) scoorde 4/0 en Bas Moerings kwam met landenwedstrijddebutant Fosther (v. Vigo d’Arsouilles) uit op 0/4. Sanne Thijssen was zichtbaar ontevreden over haar rondes met Carinja (v. For Fashion). De scherpe merrie raakt het hout zelden aan, maar liet haar in beide omlopen een keer zitten. “Ik maakte een rijfout naar de laatste hindernis in de slotronde. Nam haar veel te veel terug, maar ik had gehoopt dat ze me zou helpen”, moppert de fanatieke amazone.

 

“Ja, dat viel helaas wat tegen. Sanne’s paard sprong verder wel heel goed”, sluit bondscoach Luc Steeghs aan. “Het hele team heeft strijd geleverd. Lars Kersten reed echt heel sterk. Bas Moerings opende heel sterk met een foutloze rit. Lars Kuster had de pech dat hij wat in z’n oog kreeg in de eerste omloop. Helaas niet gewonnen, maar er was wel goede sport. Complimenten ook naar parcoursbouwer Louis Konickx. Het is voor de ruiters fijn om met het oog op het EK alvast in aanraking te komen met zijn parcoursen en andersom zal dat ook gelden. Louis zoekt het duidelijk niet zozeer in de hoogte, maar in het technische. Dat zou in ons voordeel moeten zijn, want Nederland is sterk in technisch rijden. Maar dat is Duitsland ook. Het gaat weer spannend worden op het EK.”