Ierse en Britse girlpower in landenwedstrijd Dutch Youngster Festival

Een kersvers team met jonge meiden uit Ierland heeft de landenwedstrijd pony’s op Dutch Youngster Festival gewonnen. Het werd een nek-aan-nekrace met de Britse ploeg.  Het Nederlands team werd derde van de acht internationale ponyteams.

 

In Wierden werd de technische rijvaardigheid van de ponyruiters aan de tand gevoeld. “Geen lomp hoog parcours, maar een parcours waarbij de ruiters een paar keer moeten kiezen hoeveel galopsprongen ze willen rijden”, vertelt Edwin Hoogenraat, bondscoach van het oranje team.

 

De Ieren en Britten vlogen door het parcours alsof het niets was. Pas op het allerlaatste moment viel er bij Engeland een balkje teveel waardoor Ierland opschoof naar de eerste positie met 3 strafpunten en Engeland op 5 strafpunten tweede werd.

 

Via trial een toptien

De Ierse chef d’equipe Gary Marshall is trots op zijn meidenteam. “Ze rijden altijd zo sterk. Natuurlijk heb je wel eens een foutje, dat is paardensport. De ene keer maakt de pony een foutje, de andere keer de ruiter. Maar ze weten waar ze mee bezig zijn. Thuis heb ik een trial georganiseerd en een toptien gemaakt. Eén team is hier, het andere gaat naar de landenwedstrijd in Hagen. We zijn maar een klein eiland, maar produceren heel veel goede ruiters”, lacht hij.

 

Bijzonder is dat Orla Duffy en Katie Power hun pony’s voor het eerst in een landenwedstrijd starten. “Ik was best nerveus om als eerste van start te gaan omdat ik nog niemand het parcours had zien rijden, maar met één tijdfout ging het goed. Ik ben blij met de comeback van Atlanta, die er een jaar uitgeweest is vanwege een blessure. Toen heb ik me maar gefocused op mijn paard en reed ik Children”, vertelt Orla Duffy. Katie Power kwam met 1/0 de ring uit op de 16-jarige Ghost Rider, die ze nog maar zes weken onder het zadel heeft. “We hebben allebei al wel landenwedstrijden gereden, maar nog niet samen. Hopelijk mogen we in Dublin en op het EK starten”, is ze ambitious.

 

Nieuwe fietsen

Lucy Chanahan kwam stralend de ring uit met twee nulrondes op Caliber, waarmee ze al vaker goede resultaten neerzette. “Ik zag twee van mijn teamleden met tweemaal een tijdfout finishen, dus ik wist wat ik moest doen om de tijd te halen.” Wat het mooiste is aan de overwinning volgens Ella Quigley? “De nieuwe fietsen”, lacht ze. “Die van mij is vorig jaar gestolen. Maar ik ben ook blij met hoe Clemens springt. Ik heb hem nu twee jaar te rijden en we zijn op 80cm hoogte begonnen.”

 

Het parcours was zo selectief dat slechts twee combinaties dubbel foutloos bleven. Naast Lucy Shanahan was dat de Britse Claudia Moore. Zij pakte samen met Shaunie Greig, Perdi Digby en Faye Sutton het zilver onder leiding van Clare Whitaker.

 

Medaille voor eigen land

De Nederlandse bondscoach Edwin Hoogenraat was blij met de manier waarop het Nederlands team met  Pam Nieuwenhuis, Mart IJland, Lily Engelsman en Enrico van Manen zich naar het brons reed met 12 strafpunten. “In elk geval een medaille! Ierland en Engeland zijn ook zulke sterke landen. Die hebben wel meer dan tien potentiële EK-combinaties met fantastische pony’s met onbegrensd vermogen en ervaring. In Nederland ben je al blij als je er vijf hebt. Het team reed vandaag goed. Ik ben ook veel met de rijerij bezig. Met heel goed paardrijden kun je in sommige gevallen de kwaliteit van je pony compenseren. We hebben nu vier landenwedstrijden gereden en zaten drie keer in de topdrie. Competitief zijn we wel”, aldus Hoogenraat.

 

Klik hier voor de uitslag

 

Auteur & foto's onder: Wendy Scholten