Hoe bereid je je voor op het Six Bar springen in Wierden? We vragen het Doron Kuipers

Het internationaal springconcours Outdoor Wierden trapt woensdag af. Naast drie Longines Ranking proeven is er voor de bezoekers op vrijdagavond een gave Six Bar rubriek die terug van weggeweest is dankzij sponsor Klein Kromhof Houtvezel. Twee jaar geleden wist Doron Kuipers deze te winnen op Outdoor Wierden en al vaker bleek hij succesvol in dit hoogtespringen met zes steilsprongen achter elkaar.

 

Doron, je hebt al een aantal keer een Six Bar gewonnen. Wat is je geheim?

“Euh, die heb ik niet. Ik oefen er ook niet speciaal voor. Ik vind het wel altijd leuk die spelletjes. Net als de Derby op CSI Eindhoven afgelopen weekend. Of een Masters springen. Voor de paarden is het ook een keer wat anders. Die zijn ook gewend om de ring in te gaan en hun rondje te springen.”

 

Wat voor een paard heb je er voor nodig?

“Eén met veel vermogen. Beter één die overal overheen kan en van nature iets minder voorzichtig is dan één die juist heel voorzichtig wil zijn. Van zo’n lijn met steilsprongen worden ze eigenlijk vanzelf scherp. Ze gaan op een gegeven moment echt meekijken en omdat het steeds hoger wordt, moeten ze wel afremmen. Ik zie op grote wedstrijden vaak genoeg dat ruiters met hun Grand Prix-paard eraan meedoen. Niet om er zes rondes mee te rijden, maar wel twee of drie keer. Die hebben daar later profijt van in de ring.”

 

In 2016 won je in Wierden over een hoogte van 2 meter. Is dat geen zware belasting voor de paarden?

“De paarden waarmee ik Six Bar heb gereden en won, zijn allemaal Grand Prix-springpaarden geworden. Zinius, die nu zeer succesvol is met Harrie Smolders, Baileys en Clintissima. Als je het niet iedere week doet, kan het naar mijn mening geen kwaad. Helaas heb ik op dit moment geen paard voor de Six Bar op vrijdagavond, maar ik rijd wel in Wierden in de lagere internationale rubrieken.”

 

Wil jij ook meedoen aan het Six Bar springen? Je kan je nog aanmelden via info@maartjelanooy.nl

 

Auteur: Wendy Scholten