‘Next generation’ aan zet op Dutch Youngster Festival

Het internationaal jeugdconcours Dutch Youngster Festival was die van de ‘next generation’. In de afsluitende Grote Prijs voor junioren op 1.45m niveau waren het de kinderen van internationale ruiters die de dienst uitmaakten. Harry Charles, zoon van olympisch springruiter Peter Charles uit Engeland, won met Vivaldi du Dom (v. Casall).

Harry Charles & Vivaldi du Dom. Foto FotoTrailer
Harry Charles & Vivaldi du Dom. Foto FotoTrailer

Op de nummer vijf na bestond de gehele top-8 uit jeugdruiters met een ouder die op topniveau heeft gesprongen: Calvin Böckmann (2e), Thibault Philippaerts (3e), Niels Kersten (4e), Jack Whitaker (6e), Thibeau Spits (7e) en Max Haunhorst (8e). “Dat vind ik misschien wel het mooiste aan Dutch Youngster Festival”, vertelt parcoursbouwer Marinus Vos. “Dat die kinderen hier allemaal rijden. We hebben de top van de jeugd in huis gehad, al is dat niet helemaal vreemd. Wierden is één van de drie kwalificatiemomenten voor het EK.”

 

Niveau gigantisch hoog 

Marinus Vos ‘kneep ‘m wel even’ toen vandaag halverwege de Grote Prijs voor junioren alleen Niels Kersten op Can Win (v. Canabis Z) foutloos reed, maar er kwamen toch nog twaalf barrageklanten. “De jury had de maximaal toegestane tijd erg krap gezet, maar je zag dat de topruiters met toppaarden daar prima mee uit de voeten konden. Het niveau was gigantisch hoog. Niet meer te vergelijken met tien jaar terug. Toen bouwde ik de parcoursen wel 10 tot 15 centimeter lager. De sport heeft zich goed ontwikkeld en de kinderen van topruiters pik je er zo tussenuit.”

 

Ierse pony's top 

Nadat Ierland de landenwedstrijd pony’s won (waarbij Nederland tweede werd), werd de Grote Prijs voor pony’s ook door de Ieren gedomineerd. Ciaran Nallon, Abbie Sweetnam en Charlotte Houston bezetten de eerste, tweede en vierde plaats. Elize van de Mheen was de beste Nederlandse op de vijfde plek. De succesvolle Oliver Fletcher uit Engeland won de Grote Prijs voor Children. Cejay Joosten uit Zevenaar werd hier zesde met Sagnol. In de bijrubrieken op zaterdag waren er oranje zeges door Lars Kersten op 1.35/1.40m niveau en Lily Engelsman op 1.25m niveau.

 

Niels Kersten en Can Win werden 4e in de GP voor Junioren. Foto FotoTrailer
Niels Kersten en Can Win werden 4e in de GP voor Junioren. Foto FotoTrailer

Hectische weken

Na twee weken internationale springsport in Wierden kan het team nu uitblazen. “Ja, het was hectisch. Die enorme grote deelname vergt extra veel organisatie. Een extra arena, langere rubrieken. Noem maar op. Alle Lichte Tour rubrieken zouden naar het tweede terrein gaan, maar de ruiters hadden aangegeven dat ze ook graag een keer op het hoofdterrein wilden starten. Daar hebben we gehoor aangegeven. Het werd een dag van 7.00 uur tot 21.00 uur, maar niemand vond het een probleem”, vertelt Marinus Vos.

 

“Al met al was het her en der improviseren, ook vanwege de regen. Vrijdagochtend stond het terrein blank door de stortregen, maar met een uur pauze tussendoor was de bodem te doen. Gelukkig dat we de bodem gerenoveerd hadden, anders hadden we een veel groter probleem gehad. We zijn blij dat ruiters en ouders heel coulant omgingen met de omstandigheden en hebben veel positieve reacties mogen ontvangen.”

 

 

Auteur: Wendy Scholten