Niels Knape rijdt zich in de kijker na landenwedstrijd en 2e plek in GP Young Riders

Of Niels Knape (foto boven) ervoor in aanmerking komt, is aan de bondscoach. Maar met vijf foutloze omlopen op het Dutch Equestrian Festival, met enkel tijdfouten in de door Nederland gewonnen landenwedstrijd en een tweede plek in de Grote Prijs voor Young Riders, heeft de stalruiter van Stal Hendrix met Suarez een puik visitekaartje afgegeven voor het EK.

 

De Young Riders verreden hun 1.45m Grote Prijs niveau vanavond, vrijdag, één dag na de landenwedstrijd. Acht van de 38 starts haalden de finishlijn niet, slechts vijf plaatsen zich voor de barrage. Ruiters kregen verschillende keuzeafstanden voorgeschoteld en aan het eind was de driesprong 13abc zeer selectief. Echter niet voor Niels Knape met de tienjarige Suarez (Berlin x Jorn). In de barrage moesten ze als eerste van start en werden ze alleen door de Duitse Marie Schulze Topphoff (foto's onder) op Safira (v. Sunrise) geklopt.

 

“Suarez sprong in de landenwedstrijd goed, in de Grote Prijs beter en in de barrage nog veel beter. Hij groeit er echt in”, is Niels Knape enthousiast. De tweede prijs geeft veel voldoening. “Ik ben super blij met hoe m’n paard sprong. Suarez werd eerder door Tim Hendrix en Patrick Lemmen. Begin april kreeg ik hem onder het zadel. We hebben het NK Mierlo gereden, maar dat was nog niet heel goed. We waren nog niet genoeg combinatie. Daarna reden we in Aken en Valkenswaard en dat ging super. Het gaat alleen maar beter.”

 

Niels Knape viel in de landenwedstrijd in voor Lisa Nooren en vervulde zijn rol met verve. “Ik heb me gelukkig van mijn goede kant kunnen laten zien en dat ze van mij op aan kunnen. Stiekem hoop ik op het Europees kampioenschap, al weet ik dat de groep Young Riders ontzettend sterk is. Het is afwachten. Ik heb er alles aan gedaan wat ik eraan kan doen. Over drie weken rijd ik internationaal op De Peelbergen en daarna hoor ik wel of ik in aanmerking kom voor het EK. Zo niet, dan trekken we ons eigen plan.”

Terwijl de meeste deelnemers zich de hele dag in Wierden op hun proeven konden focussen, lag dat overigens anders voor Niels Knape. “Ik ben elke dag op en neer gereden, twee uur heen en twee uur terug. Zo kon ik ‘s morgensvroeg de andere paarden nog rijden. Voor Wierden had ik bewust alleen Suarez mee omdat zijn proeven ‘s avonds waren. Zo viel dat te combineren. Of ik vanavond hier naar het feest ga? Nee, ook niet. Ik breng mijn paard terug naar huis en ben morgenvroeg weer op landelijk concours.” Over een goede sportmentaliteit gesproken…

 

In de Grote Prijs om de Roelofsen Horse Trucks Prijs was er overigens nog een tiende plaats voor Jarno van Erp, die met een foutje buiten de barrage bleef met Al Capone (v. Lupicor).

 

In de zes jeugdrubrieken die er vandaag verreden werden, was er niet één Nederlandse overwinning. Wel was er voor Charlotte Kuijpers met Cooper (v. Harley VDL) een tweede plaats in de Big Tour voor pony’s en werd Madeé Schuttenbeld tweede in de Small Tour pony’s met Giorgio, waarmee ze een dag eerder nog won.

 

Het Dutch Youngster Festival wordt tot en met zondag 1 juni gehouden. Highlights op zaterdag zijn de Grote Prijs voor junioren en Children en de landenwedstrijd pony’s. Op zondag hebben de Children hun landenwedstrijd en verrijden de pony’s hun Grote Prijs.

 

Roelofsen Horse Trucks Prize, Grand Prix Young Riders 1.45m 2016:

1. Marie Schulze Topphoff, GER, Safira (Sunrise)

2. Niels Knape, NED, Suarez (Berlin)

3. Chelsea Skelton, GBR, Caramba (Wolfgang H)

4. Cathrine Jerring, NOR, C’est Moi (Verdi)

5. Callum Tusler, GBR, Convinced I Am (Youn Convinced) 

Klik hier voor de GP resultaten

  

Auteur Wendy Scholten, foto's FotoTrailer

Reactie schrijven

Commentaren: 0