Zilver voor Nederlandse junioren, goud voor Duitsland

Geen zege waarvoor bondscoach Luc Steeghs naar Wierden kwam, maar een zilveren medaille in de FEI Landenwedstrijd voor junioren.  Lars Kuster, die zijn debuut in de landenwedstrijd maakte, en Veronique Morsink waren de sterren van het team, aangevuld met constante prestaties van Ralph Slaats en Amber Meijer. Duitsland won soeverein. De spanning was al snel uit de landenwedstrijd toen de derde ruiter van Duitsland gereden had en de oosterburen de zege bezorgde. Nederland was na drie ruiters ook al zeker van zilver, waardoor Amber Meijer zonder druk kon rondrijden.

Luc Steeghs had graag op eigen bodem gewonnen, maar is tevreden met wat hij in de ring zag. "Lars en Amber hadden nog nooit een landenwedstrijd gereden, Veronique twee jaar geleden een keer met een ander paard. Ze hebben het goed gedaan. Het zijn ruiters die je een boodschap kan meegeven. Dat de toegestane tijd bijna niet te halen was, maakte de wedstrijd wel spannend maar van mij had de tijd twee seconden langer mogen staan", vertelt hij.

 

Dat de landenwedstrijd een lastige proef was met een erg krappe toegestane tijd, bleek al in de eerste ronde. Slechts twee ruiters bleven foutloos. Voor Nederland kwamen Lars Kuster op Kantunaro (v. Kannan) en Veronique Morsink met Dakina II met slechts één tijd fout uit de ring en datzelfde resultaat herhaalden ze in de tweede manche. Ralph Slaats met Liberty Antares zette een 6/5 score neer en Amber Meijer met Carrera KM een 5/5, ondanks een goed gereden tweede ronde.

 

De enige dubbel nulrit werd neergezet door Henry Delfs, die hiermee een sterke basis legde voor het winnende Duitse team onder leiding van Grand Prix-ruiter Markus Merschformann. De Duitsers wonnen met zes strafpunten in totaal. Nederland finishte met 14 strafpunten, België werd derde met 19 strafpunten.

 

Landenwedstrijd debutant Lars Kuster zal de wedstrijd niet snel vergeten. "Aan het eind van het indoorseizoen had ik nooit kunnen denken dat ik vandaag landenwedstrijd zou rijden omdat ik er geen paard meer voor had. Maar toen stelde Hank Melse voor om Kanturano te proberen. Het is een paard dat in z'n eigen waarde moet blijven. Hij kan wel eens wat sterk worden, maar hij springt geweldig. De tijdfout die ik beide rondes opliep, komt misschien ook wel omdat hij zo hoog springt. Het gevoel was ontzettend goed. De Grote Prijs rijd ik niet met hem om hem te sparen, want we mogen in Hagen rijden."


Ook Veronique Morsink is blij met haar goede resultaten van één tijdfout in beide rondes. "Ik zou hier Belina rijden, maar die moest thuis blijven vanwege een hoefzweer. Gelukkig heb ik Dakina als tweede paard achter de hand. Ze is fit en ik ging met een goed gevoel van start, al had ik deze score niet verwacht. Ik denk dat het helpt dat ik haar door en door ken. Ik heb haar zelf opgeleid vanaf vierjarige. Ze is een beetje gek, net als Belina, maar ze doet ontzettend haar best."

 

Klik hier voor de totaaluitslag

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0