Aanhouder wint: Wilhelmus voor oranje Young Riders

Het heeft jaren geduurd, maar vanavond klonk dan toch het Wilhelmus na afloop van de landenwedstrijd in Wierden. Na de zilveren positie van de junioren, wonnen de Young Riders met overtuiging goud. “Eindelijk. De aanhouder wint”, lacht bondscoach Luc Steeghs, die met het sterkst mogelijke team naar Wierden wilde komen maar de helft van het team door omstandigheden moest wisselen. Dat ze toch wonnen, geeft aan hoe ontzettend sterk de groep met Young Riders in Nederland is.

 

Net als in de landenwedstrijd voor junioren was ook nu de toegestane tijd nauwelijks te halen. Alleen Yentl Beart en Boy-Adrian van Gelderen voor België slaagden daarin in de eerste ronde. Nederland zette drie rondes met één tijdfout neer, waardoor de omloop van Demi van Grunsven met twaalf strafpunten weggestreept kon worden en het oranje team aan de leiding ging.

 

In de tweede manche over het 1.45m parcours zette niemand een nulronde neer.  Sanne Thijssen kreeg een ongebruikelijke fout op de brede triple met Con Quidam BB, die normaal gesproken met zeer veel rek springt. Kritisch ondanks de zege kijkt ze erop terug: “Ik had meer been moeten geven in de afzet toen ik daar iets dicht kwam. Maar een galopsprong minder naar de triple kon niet omdat daarna een korte vijf galopsprongen volgden naar de planken steil. Dat ik opnieuw een tijdfout had verbaasde me, want ik reed echt door. Het stond zo krap die tijd!”

 

Demi van Grunsven herpakte zich voortreffelijk met twee tijdfouten op Tinka’s Hope. Niels Knape, invaller van Lisa Nooren, reed ook zeer overtuigend met Suarez met enkel tijdfouten. Terwijl de teller bij grootste concurrent België opliep, was Nederland al na drie ruiters winnaar. Kevin Jochems met Zanzibar hoefde niet meer van start. België werd tweede. Noorwegen en Engeland deelden de derde plaats.

 

De Young Riders konden op zeer veel complimenten rekenen, ook Demi van Grunsven die naar eigen zeggen ‘heel ziek’ was van haar eerste omloop met twaalf strafpunten. Tinka’s Hope begon zeer goed, maar weigerde dienst richting de dubbel 8ab. “Mijn trainer Bert Romp adviseerde vier galopsprongen volgen van de triple naar de plank om binnen de tijd te blijven, maar daarna raakte ik de controle kwijt. Ik wilde Tinka’s Hope tegenhouden. Hij blokkeerde en ik moest de dubbel opnieuw aanrijden. Ik baalde zo. Ik wist dat ik me moest herpakken. Op het voorterrein was hij gestresst en hebben we hem alleen maar laag laten springen. Mijn doel was om een lekker rondje te springen en niet aan de tijd te denken. De ronde ging nu heel goed en daar ben ik heel blij mee. Dit was weer een leerproces, jammer dat het tijdens de landenwedstrijd gebeurde, maar ik ben blij dat we toch nog hebben gewonnen!”

 

Results Mercedes Baan Rijssen Prize, Nations Cup Young Riders at 1.45m level:

1. The Netherlands, 12

2. Belgium, 20

3. Norway, 33

3. Great Britain, 33

5. Italy 51

 

Klik hier voor alle resultaten

 

Auteur/foto's: Wendy Scholten

Reactie schrijven

Commentaren: 0