Kelly Jochems geeft visitekaartje af voor EK springen

PERSBERICHT – Het Dutch Youngster Festival in Wierden werd door Kelly Jochems (FOTO) uit Achtmaal op voortreffelijke wijze afgesloten. De Brabantse werd tweede in de Grote Prijs voor junioren. Bij de Young Riders was Sanne Thijssen de beste Nederlandse op de vierde plaats en bij de pony’s werd Paris Morssinkhof knap derde.

 

Parcoursbouwer en bestuurslid Marinus Vos voelde de jeugd op de laatste dag stevig aan de tand. De young riders hadden moeite om binnen de toegestane tijd te blijven. “Maar ruimer mochten we de tijd niet zetten. Het Dutch Youngster Festival is aangewezen als een kwalificatiewedstrijd voor het EK en het reglement schrijft voor dat de young riders 375 meter per minuut moeten rijden”, vertelt Vos.

 

Vier van de 32 bleven er foutloos, waaronder het 17-jarig toptalent SanneThijssen uit Baarlo met Warette (v. Casco). Ze reed onder de tijd van de Oostenrijkse Victoire Martin met de sensationeel springende hengst Viper van Huize Ruisdael (v. Feliciano), maar kreeg een foutje op de insprong van de dubbel. “Het was alles of niks”, laat ze na afloop weten. Nog net in de prijzen met een twaalfde plek zag Jens van Grunsven, die in het 1.45m basisparcours een balkje zag vallen met de goed springende Cika (v. Can Cun la Silla).

 

Twee amazones die goede kaarten in handen hebben met het oog op het EK, zijn Paris Morssinkhof en Kelly Jochems. Paris reed dubbel foutloos in de 1.30m Grote Prijs voor pony’s en werd derde met de geweldig springende en geroutineerde Carrick (v. Calato), afkomstig van de bekende Duitse ‘springfamilie’ Ahlmann. De winnende rit kwam op naam te staan van Enno Klaphake uit Duitsland met Nikolina (v. Nicklas). Met een 0/4-score werd Elize van de Mheen uit Hoevelaken achtste op Ensilla (v. Luron).

 

Een trotse trainer was olympisch ruiter Piet Raijmakers die zijn pupil Kelly Jochems tweede zag worden in de 1.40m Grote Prijs voor junioren. In deze slotproef met 69 ruiters haalden er tien de barrage. De uit Liechtenstein afkomstige Vanessa-Joy Nägele, die naar Wierden kwam met als doel zich te kwalificeren voor het EK, won de Grote Prijs op Energie des Trois Bouleaux (v. Toulon). Ver zat Kelly Jochems er met 0,48 seconde verschil niet vanaf met Zelena (v. Baloubet du Rouet), die ze eind januari te rijden kreeg van eigenaresse Petra Paas-Klapdoor. Voordien werd de vosmerrie uitgebracht door Jack Ansems.

 

“Ik had nog niet eerder zo hard met haar gereden omdat ik tot nu toe steeds controle wilde houden. Maar als je in de barrage van een Grote Prijs zit, wil je toch wat proberen”, vertelt Kelly Jochems, die in de landenwedstrijd haar andere paard Bontendro zadelde. “Als Kelly kans maakt op het EK, dan is Zelena de eerste optie”, is trainer Piet Raijmakers overtuigd. “De paarden lieten zich allebei goed zien, maar Zelena is zeer voorzichtig en wordt met de week rijdbaarder.”

 

“Ze is van nature heel voorzichtig en dat is fijn meegenomen”, vertelt de amazone. “In het begin van het seizoen heb ik helemaal niet aan het EK gedacht, tot de paarden op het NK goed sprongen en we in Deauville de landenwedstrijd wonnen…”

 

De enige Nederlandse zege tijdens het Dutch Youngster Festival werd neergezet door Zoï Snels met de pas zevenjarige goedgekeurde hengst Starpower TN (v. Stakkato) in de 1.35m young riders proef op zondagochtend. De gehele topdrie kleurde overigens oranje, want Bart van de Maat werd tweede op Dalton (v. Vaillant) en Kim Bril werd derde met Toronto V (v. Concorde).

 

Marinus Vos blikt als bestuurslid positief en kritisch terug op twee weken internationale springsport bij Manege De Vossenbos. “Het waren drukke, hectische weken met Outdoor Wierden erbij, maar we hebben mooie sport gehad en de wedstrijden zijn goed verlopen. We zijn ontzettend blij met het nieuwe losrijterrein dat we met zoveel deelname ook echt nodig hadden. Binnenkort gaan we snel evalueren, want er zijn zeker ook verbeterpunten. De ambitie is om van Outdoor Wierden in de toekomst een CSI3* en CSI1* van te maken”, vertelt hij. 


Auteur: Wendy Scholten