Junioren zilver, pony’s brons in landenwedstrijd Wierden

PERSBERICHT - Het Dutch Youngster Festival, een graadmeter voor de Europese kampioenschappen, heeft de bondscoaches voor de jeugdspringruiters succes en veel informatie opgeleverd. De ponyruiters wonnen vrijdag brons, de junioren (foto) werden vandaag knap tweede.

 

Vicky Helthuis trapte vandaag bij de junioren af met een foutloze rit met Chappeau (v. Niveau), maar haar teamleden Kelly Jochems op Bontendro (v. Contendro), Teddy van de Rijt op Zazou (v. Germus R) en Kars Bonhof met Tennessee V Z (v. Toronto V) lieten nog wat steekjes vallen met respectievelijk 8, 12 en 4 strafpunten.

 

“In de eerste ronde hadden we te maken met wat pech en af en toe wat stuurfouten, maar het positieve was dat de landen dichtbij elkaar zaten qua scores en dat we konden terugkomen als we goed zouden rijden in de tweede manche”, vertelt bondscoach Luc Steeghs.

 

Vicky Helthuis reed nog een keer foutloos en daarna lukten Teddy van de Rijt en Kars Bonhof dat ook. Zo konden de vier strafpunten van Kelly Jochems weggestreept worden en klom Nederland naar de gedeeld tweede plaats toen de concurrentie fouten begon te maken. Duitsland won en heeft daarmee alle vier landenwedstrijden in Wierden gewonnen.

 

Wedstrijdspanning

Luc Steeghs merkte op dat de thuiswedstrijd wat meer spanning opwekte onder de teamleden, maar dat het ook interessant was om te zien hoe ze daar mee om gingen. “Er gebeurden nu dingetjes die je normaal niet hebt en ik zag foutloze rondjes waarbij ik toch nog punten zag waar ze aan moeten werken. Het parcours was nog niet EK-waardig, maar al wel iets hoger dan de andere landenwedstrijd. Er zit een opbouw in het seizoen. Nu komt alleen Hagen nog, dan het EK.”

 

Van de Nederlandse junioren die met een individuele startplek meereden, was Josta van Straaten de beste. Ze werd tweede met Romantika S (v. Candillo), achter Justine Tebbel uit Duitsland.

 

In de landenwedstrijd voor Children finishte het oranje team met Niels Bulthuis, Mel Thijssen, Skye Morssinkhof en Julia Engelsman als zevende van de acht. “Echt slecht deden ze het niet, alleen was de concurrentie beter. Met drie keer een balkje in de eerste ronde raakten we te ver op achterstand en in dit veld tel je dan niet meer mee. Ze hebben in elk geval veel ervaring opgedaan en dat was de opzet”, aldus Steeghs.

 

Pony’s brons

De landenwedstrijd voor de pony’s verliep voor het Nederlands team als een rollercoaster, maar ondanks de 18 strafpunten haalden de amazones de bronzen positie binnen. Voor Charlotte Kuijpers was de landenwedstrijd een dieptepunt. “Al driekwart jaar volg ik haar. Ze kan heel goed rijden, maar uit het niets staakte haar pony in beide omlopen. Dat was ontzettend sneu voor haar, ze kon er niets aan doen. De pony had last van een heftige hengstigheid en voor een volgende keer zullen we er alles aan doen om dat in goede banen te leiden”, vertelt bondscoach Edwin Hoogenraat.

 

Omdat Charlotte Kuijpers twee keer het wegstreepresultaat neerzette, lag de druk op de schouders van de andere drie amazones. Het beste resultaat zette Danine Pater neer op Bugatti met een 1/0-score. “In de eerste ronde reed ze wat ongelukkig en kwam ze moeilijk in het ritme, maar de tweede ronde was heel sterk”, analyseert Hoogenraat. Paris Morssinkhof begon met Carrick wat onwennig en liep een balk op, maar herstelde zich uitstekend met een nulrit. Laurie Touw en Gieltje kwamen met 5 en 8 uit de ring.

 

“Laurie’s pony was niet topfit, maar wel fit genoeg om te starten dachten we op dat moment. Ze heeft er alles aan gedaan wat ze kon, met een super instelling gewerkt en dat is ook een kwaliteit. Al met al ben ik ontzettend blij met de derde plek. Normaal had Charlotte zeker een positieve bijdrage geleverd, de meiden hebben zich kranig geweerd.”

 

Voor het nog zwaardere Hagen zal Edwin Hoogenraat een ander team opstellen. “Hier in Wierden was het in principe mijn tweede team. Niet dat ze niet goed zijn, ik heb veel vertrouwen in deze amazones, maar m’n eerste team heeft net iets meer ervaring en dat zal je in Hagen nodig hebben omdat het daar nog hoger staat. Daar wil ik deze meiden nog niet aan blootstellen, zij zijn in de opbouw.”

 

Morgen, zondag, is het de laatste dag met onder andere Grote Prijzen voor de pony’s, junioren en young riders.

 

Auteur: Wendy Scholten

 

Uitslagen:

Landenwedstrijd junioren

1. Duitsland, 8

2. Nederland, 12 (Vicky Helthuis & Chappeau 0/0, Kelly Jochems & Bontendro 8/4, Teddy van de Rijt 12/0, Kars Bonhof & Tennessee V Z 4/0)

2. Engeland, 12

4. Spanje, 16

4. Frankrijk, 16

4. België, 16

 

Landenwedstrijd pony’s

1. Duitsland, 4

2. Frankrijk, 13

3. Nederland, 18 (Danine Pater & Bugatty 1/0, Charlotte Kuijpers & Cooper ELI/RET, Paris Morssinkhof & Carrick 4/0, Laurie Touw & Gieltje 5/8).

4. België, 21

5. Zwitserland, 26

6. Italië, 28

 

Landenwedstrijd Children

1. Duitsland, 0

2. Italië, 4

3. Frankrijk, 5

4. Spanje, 8

7. Nederland, 17 (Niels Bulthuis & S.F. Zendo ELI/1, Mel Thijssen & Zsa Zsa 4/0, Skye Morssinkhof & Lucas 4/4, Julia Engelsman & Whipped Cream 4/4)