Young riders team met pech gedeeld vierde

PERSBERICHT - Het Nederlands young riders team had vanmiddag lange tijd zicht op de overwinning in de landenwedstrijd op 1.45m niveau van het Dutch Youngster Festival in Wierden. Met een nulronde van de laatste ruiter Jesper Romp was de zege binnen geweest, maar de hoop vervloog toen hij zich uit de wedstrijd moest terugtrekken. Zijn paard verstapte zich op het voorterrein en liep onregelmatig.  De winst ging naar Duitsland, die de leiding na de eerste omloop vasthield. Tweede en derde werden Frankrijk en Italië.

 

Het terugtrekken van Qualif de Thurin was de enige juiste oplossing, vertelt bondscoach Luc Steeghs over het paard van Jesper Romp. “Het risico om de ring binnen te rijden en nog meer schade aan te brengen is te groot. Het is jammer dat we van het een op andere moment uit de wedstrijd liggen, maar zo kan het gaan in de paardensport. Het is niet dat we gedeeld vierde zijn geworden omdat de ruiters slecht reden.”

 

In de eerste manche bleek 4c, de uitsprong van de driesprong, een bottleneck voor Jens van Grunsven (foto) en Jarno van Erp. Sanne Thijssen reed een nulrit om u tegen te zeggen en Jesper Romp pikte 9a, de uitsprong van de dubbel, mee. De schade: acht strafpunten en daarmee drie strafpunten achterstand op Duitsland.

 

Terwijl twee leden van Duitsland in de tweede manche tegen strafpunten opliepen, herstelden Jens van Grunsven met Cika (v. Can Cun la Silla) en Jarno van Erp op El Capone (v. Lupicor) hun foutje en koersten ze naar een perfecte nul. Dat betekende dat Nederland zou winnen als Sanne Thijssen nogmaals foutloos zou blijven met haar ultravoorzichtige hengst Con Quidam B (v. Quinar), maar de fanatieke hengst landde te ver in de driesprong. Hij kreeg een foutje op de uitsprong en direct daarna nog een toen hij te hoog op sprong maar niet ver genoeg naar voren. Doordat Romp zich moest afmelden, bleven deze acht strafpunten staan en viel het oranje team buiten het podium.

 

“Echt jammer”, blikt Jens van Grunsven terug. “Maar je kan niemand boos aankijken. Ik denk dat we allemaal goed gepresteerd hebben. Ik kreeg de tip dat ik in de tweede ronde meer moest terugzitten in de driesprong en dat pakte goed uit. Mijn paard sprong zeer goed. En dan te bedenken dat ik haar pas een maand voor het NK in Mierlo onder het zadel kreeg. Ik startte haar op het NK voor de ervaring, maar ze liep meteen alle dagen nul. Vorige week sprong ze in Bonheiden met 0 en 4 en hier deed ze het opnieuw goed. Mitch Laseur heeft haar super voor mij opgeleid. We hebben Cika al lange tijd in eigendom, maar omdat ik nog naar school moet en andere paarden te rijden had stond deze bij hem in training. Dat ze het zo snel, zo goed aanpakt op dit niveau, is voor mij ook een verrassing. Dit is ook mijn eerste young riders jaar, dus het staat allemaal een stuk hoger dan bij de junioren.”

 

Dat ‘wat goed is, snel komt’ heeft ook Jarno van Erp ondervonden. “Ik rijd El Capone al wel een paar jaar, maar mijn doel voor dit seizoen was om een aantal mooie wedstrijden te rijden. Dan is het geweldig om opgesteld te worden voor de landenwedstrijd. Vorig week wonnen we de Grote Prijs van Bonheiden en ik was ook best tevreden over ons optreden hier. Helaas hebben we het als team niet af kunnen maken, maar het is niet anders.”

 

In totaal bleven twee ruiters dubbel foutloos in de landenwedstrijd. Daaronder de voor Duitsland rijdende Laura Klaphake met de fantastisch springende hengst Cinsey (v. Contendro I) van Paul Schockemöhle, en de stijlvol rijdende Joanna Parkinson uit Frankrijk met Golden Magic C (v. Cabrio van de Heffinck).

 

Auteur: Wendy Scholten