James Billington winnaar Nijwa Grote Prijs van Wierden

PERSBERICHT - De eerste editie van Outdoor Wierden werd een voltreffer voor James Billington (foto). De Britse springruiter, in dienst van de Friese VDL Stud, won vanmiddag de 1.45m Nijwa Grote Prijs van Wierden met de achtjarige toekomstbelofte VDL Cartello (v. Cartani). Harrie Wiering, die jarenlang in het nabijgelegen Borne werkte en de piste op zijn duim kent, was de beste Nederlander met zijn tweede plaats.

 

Het was de tijd die een alles bepalende factor speelde in de hoofdrubriek van het weekend. Direct na de eerste starter, lokaal favoriet Robert Vos met de foutloos springende Carat (v. Cardento), zette de jury de toegestane tijd krapper. En dat terwijl Carat één van de snelste springpaarden van het circuit is. De deelnemers reden met het mes tussen de tanden om strafpuntenvrij te blijven, maar dat lukten er slechts zeven. Nog zeven ruiters liepen alleen tijdfouten op, waaronder Bas van der Aa uit het Twentse Albergen.

 

In de barrage schoot Robert Vos als een pijl uit de boog rond, maar raakte halverwege de weg even kwijt. Balend verliet hij de ring met 40.63 seconden, wetende dat er meer ingezeten had. Direct daarna liet James Billington zien hoe je een barrage moet rijden. Geen meter teveel, zeer krap de dubbelsprong in en vertrouwend op de kwaliteiten van zijn super atletische schimmel VDL Cartello, een halfbroer van de beroemde hengst VDL Cardento. De tijd: 38.50 seconden.

 

Daarmee was de toon gezet. Harrie Wiering liet World Wide (v. Corland) hard lopen, maar durfde niet zo strak te rijden als Billington en haalde 40.22. Michael Greeve was sneller op Talou Contender K Z (v. Taloubet), maar kreeg een fout op de laatste hindernis. Annelies Vorsselmans op Chambertino (v. Contendro I) en Kevin Olsmeijer op Corlantos (v. Corland) reden een rustigere foutloze rit.

 

Julia Kayser ging er wel voor met Sterrehof’s Ushi (v. Vigo d’Arsouilles), maar zag halverwege de onderste helft van de hindernis uit de lepels waaien. De jury zette de tijd stil en ze mocht opnieuw aanrijden, waarna ze in 40.49 op de derde plaats finishte, net voor Robert Vos.

 

Billington, die zich meerdere keren in Wierden in de prijzen reed, is in zijn nopjes met de uitslag. VDL Cartello liep vorige week pas zijn eerste CSI2* Grote Prijs. “In Roosendaal, toen hadden we nog een foutje door mijn schuld. Afgelopen vrijdag was hij dubbel nul in de rankingproef en zesde en nu dit. Toen ik hem vorig jaar januari onder het zadel kreeg was hij nog erg groen en slap, maar daar hebben we aangewerkt. Begin dit jaar heeft hij een stel 1.40m proeven gelopen en dat deed hij zo goed, dat ik we snel door konden naar een stap hoger”, vertelt de Brit, die sinds 3,5 jaar in dienst is van VDL Stud. “Of ik bang ben dat Jur Vrieling de hengst straks gaat overnemen? Daar zullen we eerst om moeten vechten”, lacht hij.

 

Harrie Wiering is opgelucht met zijn tweede prijs. “Het hele weekend had ik nog geen nulronde gereden! Vandaag had ik een paar keer geluk in het basisparcours. World Wide moest erg hard werken. Het was een lang parcours en de tijd stond krap. Maar dat laatste kwam ons misschien wel goed uit, want World Wide is een snel paard. In de barrage maakten we een galopsprong meer richting de triple en durfde ik niet zo scherp te draaien richting de dubbel. Zo snel als Billington was niet gelukt.”

 

Wiering was in het verleden al succesvol met World Wide, tot Jan Boomkamp haar aan Abdullah Sharbatly verkocht. “Maar hij had er geen klik mee. Ik had het geluk dat Henk Zwanenberg haar vorig jaar voor mij terugkocht. We begonnen in het L, ze wilde niks meer. Ze is ook wel speciaal en heet. Er zit een dik boek met gebruiksaanwijzigingen bij”, lacht Wiering. “Ik heb vandaag op het voorterrein ook geen oxer gesprongen. Daar stonden mensen bij en daar is ze bang van. Maar ach, als je haar kent weet je hoe je ermee om moet gaan. Ondertussen heeft ze dit jaar al weer veel gewonnen!”

 

Wierden gaat woensdag verder met het internationaal jeugdconcours Dutch Youngster Festival, dat tot en met zondag plaats vindt bij Manege De Vossenbos.


Foto: FotoTrailer

Auteur: Wendy Scholten