Outdoor Wierden: Concours voor de ruiters

De eerste editie van het internationaal concours Outdoor Wierden van 28 tot en met 31 mei mag op een geweldige belangstelling rekenen van ruiters over de hele wereld. Er zijn meer dan driehonderd paarden ingeschreven door ruiters uit twintig verschillende landen. Outdoor Wierden vindt een weekend eerder plaats dan het internationaal bekende jeugdconcours Dutch Youngster Festival van 3 tot en met 6 juni.

 

De organisatie is verheugd met de goede opkomst. “Meer paarden hoeven we ook niet te hebben, want dan krijg je wel heel lange rubrieken en dat komt de sport ook niet ten goede”, vertelt springruiter en dorpsgenoot Robert Vos (foto), die een adviserende rol speelt in de organisatie. “We zijn blij dat er zoveel ruiters hebben ingeschreven. Nu nog zorgen dat we alles heel goed voor elkaar hebben zodat het concours in de toekomst kan doorgroeien. Misschien wel naar een driesterrenwedstrijd.”

 

Grote ambities dus. Op Outdoor Wierden wordt op een- en tweesterrenniveau (maximaal 1.45m) gereden. Bij een driesterren staan de parcoursen nog een tandje hoger en is er nog meer prijzengeld te verdienen, al ligt de prijzenpot er nu ook niet om. Er zijn zelfs twee goed gedoteerde rankingproeven, waarin de deelnemers punten voor de wereldranking kunnen verdienen. Die worden op vrijdagavond en zondagmiddag (Grote Prijs) verreden.

 

“Die twee rankingproeven zijn voor veel ruiters aanleiding om naar Wierden te komen, maar ook omdat het terrein bekend staat als zeer mooi. De bodem is goed en de paarden kunnen hier veel leren. We willen ook een concours voor de ruiters zijn. Het gaat de organisatie niet om geld te verdienen en dat gevoel zal ook overgebracht worden”, vertelt Robert Vos.

 

De komst van een internationaal springweekend ziet Robert Vos als een positieve ontwikkeling voor de regio. “Er gebeurt heel veel in de paardensector, zowel qua sport als handel. En als je als regio bij wil blijven, moet je zorgen dat de ruiters goede concoursen kunnen rijden. Dan is Outdoor Wierden een welkome aanvulling voor Oost-Nederland.”

 

Zelf heeft Robert Vos vijf paarden ingeschreven, waaronder de KWPN-goedgekeurde hengsten Zapatero VDL die hij sinds kort in training heeft, en Crespo VDL. Fokkers kunnen nog veel meer dekhengsten aan het werk zien, want ook Charisma, Falaise de Muze, Baltic VDL, Campbell VDL en For Your Pleasure staan op de lijst.

 

De deelnemers komen vanuit de hele wereld. Van België tot Turkije, van de Verenigde Staten tot Libanon, maar bijvoorbeeld ook uit Egypte, Estland en Rusland. Nederland zal sterk vertegenwoordigd worden met topruiters als Marc Houtzager, Willem Greve,  Hendrik-Jan Schuttert en Stefanie van den Brink.

 

Foto: www.wendyscholten.nl