Bondscoach Luc Steeghs: ‘Wierden heel belangrijk voor ons’

Het Dutch Youngster Festival van 3 tot en met 6 juni in Wierden staat met dikke letters in de agenda’s van de bondscoaches van de Nederlandse jeugdruiters, Luc Steeghs (junioren, young riders en children) en Edwin Hoogenraat (pony’s). Tijdens het internationaal springweekend worden landenwedstrijden verreden en zal de selectie richting het Europees kampioenschap steeds definitiever worden.

 

“Wierden is de een na laatste landenwedstrijd in de serie en ik zal richting het EK, dat van 10 tot en met 16 augustus in Wiener Neustadt plaatsvindt, mijn team moeten samenstellen. We hebben net het Nederlands kampioenschap achter de rug en ik probeer zoveel mogelijk ruiters aan de start te krijgen tijdens de eerste drie landenwedstrijden. Pas daarna beslis ik wie in Wierden in het team komen. Ik wil met de beste teams in eigen land meedoen”, vertelt Luc Steeghs.

 

Dat Wierden nog altijd deel uit maakt van de reeks landenwedstrijden is van essentieel belang, vindt Steeghs. “Het geeft extra druk voor de ruiters. Wie kan er met de wedstrijdspanning om gaan en wie niet, opnieuw een selectiecriterium voor mij. Verder kunnen in Wierden veel ruiters uit eigen land starten en ervaring opdoen in een internationale ambiance.”

 

Dat Wierden voor het eerst een landenwedstrijd voor Children voor kinderen van 12 tot en met 14 jaar organiseert, ziet Luc Steeghs als zeer positief. “Zeker voor de ontwikkeling van alle jeugdruiters. De enkele ruiters die in het verleden deelnamen aan de Children rubrieken, die toen nog weinig georganiseerd werden, groeien heel mooi door naar het hogere werk. Zo won Lisa Nooren vorig jaar het NK junioren én young riders en rijdt ze nu al goed mee bij de senioren en werd de pas veertienjarige Max de Mol afgelopen weekend tweede op het NK voor junioren.”

 

Op het NK heeft Luc Steeghs alle ruiters aan het werk kunnen zien en hij beschikt over veel kwaliteit bij de young riders. Bij de junioren is er veel nieuwe aanwas die dit seizoen nog wat extra ervaring mag opdoen. Het EK voor pony’s vindt van 5 tot en met 9 augustus plaats in het Zweedse Malmö.

 

Wierden trapt op 28 mei al af met het internationaal springconcours CSI2* Outdoor Wierden, waar zowel jeugdruiters als senioren aan mee kunnen doen. Het weekend daarop is het Dutch Youngster Festival.